cròniques

Els cants folk de Júlia Colom obren el Primavera Sound 2023

L'artista de Valldemossa va ser una de les primeres a actuar a la primera jornada del festival barceloní

| 02/06/2023 a les 10:30h

Júlia Colom a l'escenari Cupra del Primavera Sound 2023
Júlia Colom a l'escenari Cupra del Primavera Sound 2023
El festival Primavera Sound va obrir ahir les portes, després de la jornada inaugural i gratuïta amb Pet Shop Boys, Jake Bugg, Confidence Man i La Paloma. El primer concert va ser a càrrec del grup del Montseny Antònim. Poc més tard, a les 17:10h, començava en un dels escenaris principals (el Cupra), l'actuació de la cantant de Valldemossa Júlia Colom. Una aposta del Primavera per a una artista jove i emergent amb una proposta que, en català, de ben segur donarà molt a parlar per la seva interessant fusió de tradició i electrònica.

Colom va començar el seu directe ben amunt, amb algunes de les que potser són les seves cançons més conegudes: "Persones" i la trencadora i genial "Estròfica", que quan va publicar ens va deixar tots amatents, i que en viu va interpretar deixant-se anar a una possessió ancestral i ritual, a través de la tradició i l'electrònica, indistintament. La van seguir "Ell i ella" que, com va explicar la cantant, tracta d'estimar dues persones alhora, i "Enveja".

Ha estat llavors el torn d'un dels moments més intimistes del concert, a veu i guitarra cantant "Camí amunt", una de les primeres cançons que Colom va compondre, i que va descriure com a simbòlica del disc debut, Miramar (La Castanya, 2023), que està sent "un camí amunt però amb vistes guapes". Aquest moment sentit va donar lloc a un d'igualment sentit, amb "Tonada de collir figues", un tema tradicional que, segons va explicar l'artista, li va ensenyar Antònia Mussola, "per jo la millor cantadora de Mallorca". 
 

Júlia Colom a l'escenari Cupra del Primavera Sound 2023 Foto: E.G.


El show de la de Valldemossa va continuar aleshores amb dues cançons més ballables, amb què va demostrar la seva capacitat per oferir tan el seu costat més intimista, arrelat, i amb la veu com a protagonista, com la seva proposta més pop, amb balls suggerents i veus pregravades. 

I a poc a poc, els seus cants van anar atraient més i més espectadors, en un escenari que potser era massa gran per a una proposta novella, però que amb sort omplirà la pròxima vegada. Entre turistes embadalits per la seva veu, també hi havia, però, els seguidors que cantaven amb passió cançons com "Olivera". Per acabar el concert, i mentre l'avisaven d'un costat de l'escenari que havia arribat l'hora de marxar, Júlia Colom va optar per tornar a oferir el seu costat més ballable i electrònic, per acomiadar-se encomanant a tots els que havien vingut la seva energia.
 

Júlia Colom a l'escenari Cupra del Primavera Sound 2023 Foto: E.G.


Ser una artista novella i cantar en un festival de les dimensions del Primavera Sound i en un escenari com és el Cupra era un repte. Però Júlia Colom en va sortir del tot victoriosa. El seu projecte, ja amb un alt component electrònic, va saber adaptar-se perfectament al Primavera Sound, i va esdevenir una illa enmig d'un mar de concerts de tota mena, amb una proposta intimista i de qualitat vocal, regalant una mostra a turistes i residents de com són els cants mallorquins. 
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, primavera sound, Primavera Sound, Júlia Colom, cròniques

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.