cròniques

​Julieta i Mushka es coronen a l’Acústica

El festival de Figueres va celebrar ahir la darrera nit de la 20a edició amb una presència destacada d’artistes emergents

The Tyets i Figa Flawas confirmen a l’Acústica el canvi de cicle del pop català

| 03/09/2023 a les 15:30h

Julieta i Mushka a l'Acústica 2023
Julieta i Mushka a l'Acústica 2023 | Arnau Jaumira
L'Acústica es pot enorgullir d'haver complert els 20 anys amb un cartell fidel a la seva essència, que combina dos circuits paral·lels, un de gran format preparat per als artistes més consolidats, i un dedicat a artistes més emergents; tot i que, com s'ha demostrat al llarg del cap de setmana, a uns quants és possible que l'epítet "emergent" se'ls comenci a quedar petit. Va ser al cas, ahir, de Julieta i Mushka, a qui van celebrar veritables legions de fans.

Hores abans, la jornada va començar a la Rambla amb l'espectacle de celebració del 20è aniversari del festival, i amb l'actuació de la banda mallorquina Cabot. El quintet hi va presentar algunes de les cançons més emblemàtiques dels discos Llengües (Produccions Blau, 2019) i Ofici (Produccions Blau, 2022), com "S'arquitecte", "Se'ns ha fet" -amb què van recordar el seu pas pel concurs Sona9-, "Massa prest", "Tu d'on véns?", "Causalitat" -amb un prodigiós solo del sempre encertat Toni Pastor- i "Llengües".
 

Cabot a l'Acústica 2023 Foto: Arnau Jaumira


Arrencant la nit del circuit emergent, a les 21 h Lal’Ba es feia seu l’escenari de Plaça Catalunya amb els seus hits “Quan arribi Lal’Ba”, “Parella imperfecta” o “Abella Reina”, i, a les 21:30 h, Socunbohemio pujava a la tarima de la Plaça de les Palmeres el seu pop-indie melancòlic. El barceloní hi va desplegar el seu repertori, entre bromes, que inclou cançons tan celebrades com la dolça "Júlia", "Les coses que no m'agraden de tu" o “El conte d'estiu” que tanca la seva tetralogia estacional.
 

Socunbohemio a l'Acústica 2023 Foto: Gaspar Morer


A la plaça del costat, ja començava el concert de Julieta. La quantitat de gent que s'hi va apropar, i la passió i coneixement que van demostrar a l'hora de cantar les cançons de la barcelonina, va corroborar que l'èxit de Julieta no ha fet més que començar. A canvi, ella va oferir el xou que ha anat perfeccionant al llarg d'Alguna Nit Tour, amb un cos de quatre ballarins, un ventilador als seus peus que li feia onejar els cabells, i una setlist pensada al detall, amb hits, novetats i exclusives entrellaçant-se en una fórmula d'èxit. Hi va cantar el "Xuculatina" de Figa Flawas en què va participar al costat de The Tyets, i "Club", publicada amb Maria Hein, totes dues èxits des de la seva publicació. Però també va repassar el seu repertori -replet i prolífic, per la seva curta trajectòria- amb temes com "A les fosques", reconvertit al tecno, "Avions volant", "Secret", "T'enxules" o la darrera col·laboració, "No m'estima +" que va cantar amb Mushka dalt l'escenari. Va estrenar-hi també una cançó inèdita, "Enamorada de tu", i va fer una traca final d'altura amb "Cari", "En mi coche" -introduïda amb sons de motor, i interpretada entre balls intensos i unes ulleres de sol que la col·loquen en el rol de la diva del pop que és, o està a punt de ser-, "Clar que t'he trobat a faltar" (la col·laboració que va fer en l'exitós Èpic solete (Luup Records, 2023) de The Tyets), i "Trenca'm el cor".
 

Julieta a l'Acústica 2023 Foto: Arnau Jaumira


En acabat, a la plaça del costat, en un escenari que se li va quedar petit, Mushka demostrava també perquè és una de les artistes catalanes del moment amb una trajectòria més prometedora. De nou, la gent que es va congregar per veure-la, va certificar l'èxit que la maresmenca està tenint, i fins a quin punt està sabent connectar amb tota una generació, que s'apilava per gaudir del seu concert, i s'aixecava de puntetes o pujava sobre els bancs per poder veure el seu xou entre la gentada. La seva sortida a l'escenari (i la del seu cos de ballarins), va venir precedida d'una presentació del seu DJ, que punxant cançons com les de "Chulo", de la seva germana Bad Gyal, va fer corejar el públic el nom de Mushka per donar-li la benvinguda. La joveníssima Irma Farelo va oferir un directe que va satisfer amb escreix els seus fans, començant ben amunt amb les "Barras warras", i seguint amb temes tan celebrats com "Sembla mentida" i "Bona vida" (que va ser una col·laboració que va publicar amb Flashy Ice Cream i 31FAM), a més del "No m'estima+", en què, altra vegada, la vam poder sentir amb Julieta dalt l'escenari. Tampoc hi van faltar “El mambo”, la iniciàtica "Los 15 (Pq stastriste)", "El tonteo" (publicada amb The Tyets), "No xdona" i "Diabla" (publicada amb Figa Flawas), a més d'una inèdita, més melòdica, acústica i intimista, "Entre el fum". 
 

La Plaça de les Palmeres de Figueres plena de gom a gom en el concert de Mushka a l'Acústica Foto: Gaspar Morer


Mentrestant, a l’escenari de plaça Catalunya, començava el concert de La La Love You, que van portar-hi tota una escenografia de pizzes lluminoses i grans pilotes inflables que volaven per sobre dels caps de la gent per presentar-hi temes com el popularíssim “El fin del mundo”. Uns metres més enllà, un dels trios més celebrats de Catalunya, Stay Homas, oferia el seu directe, sempre caracteritzat per la seva destresa instrumental així com per la seva capacitat d’encomanar bon rotllo i festa, a una Rambla plena de gom a gom, que va corejar els temes del nou disc Homas (Halley Records, 2023) tant com els ja clàssics del grup.
 

The Tyets a l'Acústica 2023 Foto: Gemma Martz


El darrer concert de la nit el va oferir María Escarmiento a Plaça Catalunya. L’exconcursant d’Operación Triunfo madrilenya va sortir a l’escenari saludant en català i abillada amb una samarreta del Barça per desplegar un xou ple d’intensitat, calibrant el punt just entre festa i emoció a través d’alguns dels temes del nou disc, Cosas de brujas (Montebello, 2023), com “Creo que hoy no me apetece morir”, “Lloraba tanto”, “Me mirabas”, “Prefiero o “La vida que elegí”. L’artista, a més, va sorprendre cantant un fragment de l’”Empordà” (Sopa de Cabra) abans de la traca final acompanyada de la seva parella Fran Laoren amb qui acaben de publicar l’EP conjunt Sensación de calor (Montebello), on no hi va falar la seva pròpia versió del “Puedes contar conmigo” de La Oreja de Van Gogh. Per acabar la nit, la van succeir a l’escenari Ruben Rider i Cosmik DJ amb una sessió de punxadiscos plena d’energia i ball.
 

María Escarmiento Foto: Arnau Jaumira


D’aquesta manera, l’Acústica de Figueres va tancar la darrera nit d’aquesta edició d’aniversari demostrant una vegada més que no només ofereix concerts massius de grans artistes consolidats, sinó que també sap escoltar com sonen els nous temps i les noves generacions, i els dona l’espai que es mereixen per continuar creixent.
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, cròniques, festivals, Acústica, Acústica 2023

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.