Cròniques

Dr Calypso i Inadaptats reapareixen en la nit més combativa d'El Tingladu

Dr Calypso va tornar a fer un concert 4 anys i mig després del seu comiat

Inadaptats va tornar excepcionalment als escenaris després dels tres concerts del 2022

El festival El Tingladu va celebrar ahir l'última jornada de la seva 15a edició

Els Inadaptats no moren mai

| 23/07/2023 a les 13:30h

Dr Calypso actuant a El Tingladu 2023
Dr Calypso actuant a El Tingladu 2023 | Ray Molinari
Nit d'alt decibels polítics ahir a El Tingladu. L'atzar -o qui sap si el destí- va voler que dos grups històrics i fortament polititzats com Dr Calypso i Inadaptats tornessin excepcionalment als escenaris en la jornada de reflexió prèvia a unes eleccions. A més, que una part de la recaptació feta per part del festival es destinés a l'associació antirepressiva Alerta Solidària va fer que a Vilanova i la Geltrú es visqués una jornada de reflexió una mica més atípica que en altres ocasions.

Després del concert la barcelonina Crisbru -guanyadora del Premi Èxit del Sona9 2021- a mitja tarda, va pujar sobre l'escenari el grup basc Huntza. Amb un estil mestís que es mou entre el pop i el folk però que tampoc oblida algunes arrels de l'ska i el punk, la banda va repassar diverses de les cançons del seu disc més recent Ezin Ezer Espero (Mauka Musikagintza; 2021). Tampoc hi van faltar el seu gran èxit "Aldapan gora" o un popurri d'adaptacions de hits de música electrònica, com el sonat himne de l'italo dance "L'amour toujours" de Gigi d'Agostino.


A continuació, va arribar l'esperat retorn de Dr Calypso. La formació barcelonina va tornar a trepitjar un escenari quatre anys i mig després del seu comiat en un concert a la Sala Apolo el 4 de gener de 2019. Tot i l'aturada, el grup va demostrar seguir en molt bona forma amb un concert més que notable on els cantants 'Xèriff' i Luismi van exhibir la seva energia de sempre i la secció de vents -en què el trombonista Enric Grau va ser l'única baixa de la formació original del grup- va aportar potència i precisió a parts iguals.
 

Dr Calypso a El Tingladu 2023 Foto: Ray Molinari


Entre els temes més corejats, van destacar "2.300 milions", "Pardalets", el reggae d'"Aquesta nit" o "Brigadistes internacionals", en què el grup va fer un clam per aturar el feixisme com ho van fer els brigadistes internacionals el 1938 i el públic va respondre al final de la cançó amb crits de "No passaran" i "Puta Espanya". I com no podia ser d'altra manera, a la recta final van deixar caure la versió de "Born to Be Alive" del francès Patrick Hernandez i l'himne instrumental "Plan 10", que va obrir més d'un pogo entre el públic.

El torn d'Inadaptats va venir just després. Després del seu retorn esporàdic l'any passat amb tres concerts, la banda vilafranquina ha volgut fer un altre concert excepcional a El Tingladu, que per ara és l'únic que han ofert aquest 2023. Al crit de "passarem a l'atac", el cantant Àlex Vendrell va arrencar el concert amb "Sageta de foc", la versió d'Ovidi Montllor "Serà un dia que durarà anys" o un dels temes que va presentar l'any passat: "InACABats, però mai vençuts".
 

Àlex Vendrell (Inadaptats) a El Tingladu 2023 Foto: Ray Molinari


A la meitat de l'actuació, Vendrell i la resta de la banda es van posar unes samarretes en què a l'esquena es podia llegir el lema de la CUP d'aquesta campanya electoral: "Plantem cara". Amb aquest lema com a estendard, Inadaptats va continuar amb més versions d'Ovidi com "Va com va" o "Perquè vull" -incloses en el seu darrer disc d'estudi, Homenatge a Ovidi (Bullanga Records, 2004)- i altres temes destacats com la veloç "Catalunya", la fusió entre hardcore i ska de "Red skin" o "Canviarem la història", que Vendrell va presentar cridant a la revolució i la lluita armada. Finalment, el bis final va deixar dos dels himnes més estimats pel seu fidel públic: la proletària "Orgull de classe" i "Motí avalot...".

La nit la van cloure el grup madrileny Tremenda Jauría amb les seves cançons de cúmbia-fusió marcades per un discurs fortament feminista i DJ Trapella, que va allargar la festa fins a altes hores de la nit enganxant hits atemporals tant catalans com internacionals i d'èpoques ben diferents.


Dr Calypso i Inadaptats van reaparèixer en una darrera jornada d'El Tingladu no només marcada pel context electoral, sinó també per una edició especial del festival com és la 15a. Impulsat per l'associació sense ànim de lucre Can Pistraus, El Tingladu s'ha convertit en un festival de referència del Garraf gràcies a una programació diversa, que té en compte molts estils diferents, però que sempre té un principal denominador comú: la llengua catalana. Celebrem aquests 15 anys de Tingladu i que en siguin molts més!
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, Inadaptats, Dr Calypso, cròniques, El Tingladu

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.