Els millors discos de l'any

Els 25 millors discos balears de 2023

Llistem les 25 referències discogràfiques més destacades de l'any segons el jurat dels Premis Enderrock de la Música Balear 2023

'Miramar' de Júlia Colom ha estat elegit Millor Disc de l’Any segons la crítica dels Premis Enderrock de la Música Balear

'Espurnes i coralls' de Mar Grimalt ha estat escollit millor disc revelació; 'Jota de morir' de Marala, millor disc de folk; 'Dies d’attrezzo' de Da Souza, millor disc de pop-rock; i 'Petit viking' d’Amulet, millor disc de cançó d’autor

Cris Juanico i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears reben el Premi Especial del Jurat per al projecte 'Altament sensible'

O-Erra, Pèl de Gall, Júlia Colom i Maria Hein són els grups més nominats als Premis de la Música Balear 2023

| 21/09/2023 a les 17:00h

Imatge il·lustrativa
La votació dels Premis Enderrock de la Crítica de la Música Balear 2023 ha reunit i sintetitzat, com els anys anteriors, les valoracions d’una trentena de periodistes especialitzats de Catalunya i les Illes Balears. Atenent el seu criteri, hem confeccionat, per segon any consecutiu, una llista amb els 25 millors discos de la música balear, publicats entre l’1 de setembre de 2022 i el 31 d'agost de 2023. Els primers llocs de la llista corresponen als Premis Enderrock de la Crítica de la Música Balear al Millor Disc de l'Any, Millor artista Revelació, Millor Disc de Folk, Millor disc de Pop-Rock, Millor Disc de Cançó d'Autor i el Premi Especial del Jurat. 

El resultat de la votació de la crítica respon al veredicte de 30 periodistes musicals d’arreu dels Països Catalans vinculats a les publicacions del Grup Enderrock i també a diferents mitjans independents de les Illes Balears: Magda Albis (Periodista Cultural I Centre Es Baluard), Ferran Amado (Sona 9), Jordi Bianciotto (Periodista Musical), Anna De La Salud (Periodista Cultural), Joan Farrés (Periodista Cultural), Marc Ferrer (Enderrock), Tito Fuster (Bn Mallorca), Èlia Gea (Edr I Enderrock.cat), Lluís Gendrau (Grup Enderrock), Àngels Hernàndez (Sa Pobla Ràdio), Joan Josep Isern (Crític Literari), Toni Jaume (S’altra Música), Nacho Jiménez (Última Hora), Jordi Martí Fabra (Enderrock, Sons i 440clàssica), Tomeu Martí (Ona Mediterrània), Helena Martín Cuevas (Periodista Cultural), Margalida Mateu (Ib3 Ràdio), Julio Molina (Cadena Ser Ràdio Mallorca), Isis Montero (Promúsics Mallorca), Helena Morén Alegret (Enderrock), Cati Moyà (IB3 Ràdio), Margalida Munar (Sa Pobla Ràdio), Anna Murillo (Periodista Cultural), Jordi Novell (Enderrock), Sergi Núñez (Enderrock), Consol Sàenz (Ràdio 4 - RTVE), Marc Serrano (Periodista Musical), Alba Tarragó (Ara Balears), Joan Trias (Ib3 Ràdio – Cultura), Joaquim Vilarnau (Enderrock).



25.


IMARÀNTIA
Retruc
(Ona Edicions, 2023)


24.



GORI MATAS
Incertelar
(autoeditat, 2022)


23.



MARIA FLORIT
Manies que tenc
(Can Plas Plas, 2022)
 

22.
 


XISK
Nòmada de tot
(Garatge Kollective, 2022)
 

21.


GEOMETRICAL SARDINE
Minialien
(Produccions Blau, 2022)
 

20.


JORDI MARANGES
Allau

(Fonart / Fep Producciones, 2023)


19.


NITA
Me'n regal
(Bubota Discos, 2022)
 

18.


MARC MAS
Cartes i estampes
(Ground Control, 2023)
 

17.


JUANJO MONSERRAT
Més que amics
(Produccions Blau, 2022)
 

16.
 


MARCO MEZQUIDA & JAZZGRANOLLERS ENSEMBLE
A Night at the Casino
(JazzGranollers, 2023)
 

15.


MARCEL CRANC
L'enemic

(autoeditat, 2022)


14.


JOAN MIQUEL OLIVER
Live in my House
(Produdccions Blau, 2022)
 

13.


F/E/A
Anti
(Electric Talon Records, 2023)

 

12.


SUASI

Peces d'antiquari
(RGB Suports, 2023)



11. 


ÁNIMOS PARREC
Cançons velles, cançons urgents
(Shows Ocults Records, 2023)
 

10.


RUDYMENTARI
Rissaga
(Guspira Records, 2023)
 

9.


FADES
Amigues i autotune
(PB Records, 2023)
 

8.


MIQUEL SERRA
Las hayas arce
(Foehn Records, 2023)
 

7.


O-ERRA
Focs artificials
(Produccions Blau, 2023)


PREMIS ENDERROCK DE LA CRÍTICA
 

6. Premi especial del jurat



CRIS JUANICO + ORQUESTRA SIMFÒNICA DE LES ILLES BALEARS
Altament sensible
(RGB Suports, 2022)

El cantant menorquí ha revisat bona part dels temes més carismàtics de la seva trajectòria, tant amb el grup Ja T’Ho Diré com en solitari, i els ha vestit amb sumptuosos arranjaments simfònics de Miquel Àngel Aguiló.

 

5. Millor disc de cançó d'autor


AMULET
Petit viking

(Segell Microscopi, 2023)

El viatge emprès per l’heroi i la lluita entre la individualitat i la col·lectivitat són els dos conceptes sobre els quals ha treballat Amulet al segon disc, en el qual el bandautor de Santa Maria del Camí adopta la personalitat d’un popular i simpàtic personatge de dibuixos animats, vestint les seves cançons amb sonoritats indie-folk.


4. Millor disc de pop-rock


DA SOUZA
Dies d'atrezzo
(BankRobber, 2022)

Ara que ja se sap que el quintet palmesà Da Souza posarà el punt final a la seva trajectòria i que aquest serà definitivament el seu darrer treball, les dotze cançons que l’integren han pres un nou significat. Són la demostració de la maduresa que la banda ha assolit al llarg del temps en la confecció d’un pop que s’expressa fantasiós, polièdric, acolorit i arrelat.
 

3. Millor disc de folk


MARALA
Jota de morir
(Propaganda pel Fet!, 2022)


El trio format per la mallorquina Clara Fiol, la catalana Selma Bruna i la valenciana Sandra Monfort ha esmolat les formes del seu folk electrònic en un segon disc. La mort, molt present i quotidiana en la societat tradicional, i sovint amagada en els nostres dies, és un dels motors de les composicions d’un treball ric en detalls i harmonies vocals.

 

2. Millor disc revelació


 

MAR GRIMALT
Espurnes i coralls
(Segell Microscopi, 2023)


Després d’haver guanyat el Concurs Sons de la Mediterrània, la felanitxera s’ha endinsat en les pròpies arrels per confeccionar l’espai sonor del seu debut. Amb l’acompanyament i la producció de Joana Gomila i Laia Vallès, Mar Grimalt ha construït un univers sonor a partir dels sons que produeixen les màquines de la fàbrica familiar.


1. Millor disc de l'any


JÚLIA COLOM
Miramar
(La Castanya, 2023)

Gairebé una dècada després del disc Vostè és aquí (Robot Innocent, 2012), la reaparició discogràfica i en directe d’Antònia Font ha estat un dels retorns més esperats de l’any. El joc entre repertori i formes de la música tradicional, electrònica i experimentació té a les Illes Balears uns quants exemples que han deixat empremta i s’han projectat arreu. La cantant de Valldemossa Júlia Colom ha fet un pas més en aquest camí amb Miramar, un àlbum sofisticat i dens, coproduït amb Martín Leiton.

Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, els millors discos de l'any, Els Millors discos balears del 2023, imaràntia, gori matas, maria florit, xisk, geometrical sardine, jordi maranges, nita, marc mas, juanjo monserrat, marco mezquida, Jazzgranollers Ensemble, MArcel Cranc, Joan Miquel Oliver, F/E/A, suasi, ánimos parrec, Rudymentari, fades, miquel serra, o-erra, cris juanico + OSIB, amulet, da souza, marala, mar grimalt, júlia colom, premis enderrock, llistes, Premis Enderrock de la Música Balear, Premis Enderrock de la Música Balear 2023

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.