Cròniques

La Ludwig Band combat el fred a la Vall d'en Bas a cop de folk-rock

La Ludwig Band va actuar ahir dins del Circuit Folc a la Fira de Sant Nicolau del Mallol (La Vall d'en Bas)

La Ludwig Band al Circuit Folc - Fira de Sant Nicolau al Mallol (06/12/2023)

| 07/12/2023 a les 09:00h

La Ludwig Band al Mallol (06/12/2023)
La Ludwig Band al Mallol (06/12/2023) | Sergi Núñez
El cicle itinerant Circuit Folc porta des de fa disset anys la música d'arrel per tot el territori català al llarg de la tardor. Dins d'aquestes propostes, hi conviuen des de les més estrictament emmarcades a la música d'arrel dels Països Catalans fins a altres més heterodoxes, que beuen per exemple del folk nord-americà. En aquest últim calaix, hi podríem situar La Ludwig Band, que ahir van actuar dins del circuit a la Fira de Sant Nicolau del poble del Mallol, al terme municipal de La Vall d'en Bas.

Davant de l'Església del poble i enfront de les parades de la fira artesana i les frondoses muntanyes de la Garrotxa, La Ludwig Band va portar a partir de dos quarts de cinc de la tarda el seu folk-rock davant un nombrós públic que venia de tota la Garrotxa i també de les comarques més pròximes. El repertori va estar fortament centrat en el seu últim disc Gràcies per venir (Ceràmiques Guzmán / The Indian Runners, 2023), en què el rock de referents internacionals com Bruce Springsteen s'ajunten amb influències com les de Pau Riba i Sisa.
 

La Ludwig Band al Circuit Folc al Mallol (La Vall d'en Bas) (06/12/2023) Foto: Sergi Núñez


El senzill "El meu amor se n'ha anat de vacances" i la springsteeniana "Contraban" van donar el tret de sortida a un públic que, a poc a poc, es va anar aplegant davant de l'escenari per a observar el gran caràcter escènic de la banda capitanejada pel cantant Quim Carandell. En un intent de fer una mica més folk el repertori -tal com assegurava el vocalista-, La Ludwig Band també va incloure el tema homònim del seu penúltim treball, l'EP Desembre (The Indian Runners, 2022), de clara inspiració del folk-rock de principis dels setanta.

Abans de continuar amb la següent cançó, Carandell es va veure obligat a agafar la guitarra acústica i deixar la seva guitarra elèctrica pel trencament d'una de les cordes a causa de la baixada sobtada de la temperatura -que va coincidir just quan el sol s'amagava entre les muntanyes-. Un cop solucionat l'imprevist, el concert va continuar amb cançons desamor com "El dia que et perdoni" i d'amor com "El teu noi", i també amb la progressiva "Les calderes d'en Pere Buteru", del debut homònim de 2018 (El Cuartellillo Records).
 

La Ludwig Band al Circuit Folc al Mallol (La Vall d'en Bas) (06/12/2023) Foto: Sergi Núñez


Malgrat que el fred s'anava fent cada cop més present, això no va ser cap impediment ni per al grup ni per al públic. Els membres del grup anaven ben abrigats amb bufs i bufandes pel cap i alguns, com el teclista Pau Esteve, amb guants per a combatre millor el fred. Per la seva banda, el públic combatia les baixes temperatures movent-se i cantant les tornades de cançons com "Gronxador" o "30 monedes", que Carandell va introduir demanant al públic que els comprés discos i marxandatge un cop acabés el concert.

La recta final de l'actuació la va protagonitzar la clàssica "El fill del rei", en què la banda van fer l'habitual aturada per a demanar silenci i, de pas, un got de ratafia per brindar; "Manela, no vull currar per vostè", que van començar en format acústic a guitarra, veus i pandareta; "El racó del romaní" i, finalment, l'arxiconeguda "S'ha mort l'home més vell d'Espolla".

Sens dubte, un concert atípic en tant pel grup com pel públic. Per a La Ludwig Band, ho va ser per l'horari però també per la singularitat del lloc, que els va permetre sortir del circuit de sales i festivals més habitual. Alhora, també ho va ser pels veïns de la Vall d'en Bas, que van poder gaudir en directe d'un grup ja consolidat el panorama mainstream de la música en català i que l'any 2021 ja va ser distingit amb el Premi Enderrock al millor disc de l'any per la crítica.
 

La Ludwig Band al Circuit Folc al Mallol (La Vall d'en Bas) (06/12/2023) Foto: Sergi Núñez


El Circuit Folc continua els pròxims dies amb el grup de folk del Camp de Tarragona La Cosina, que el 16 de desembre actuarà a la Plaça Major de Sant Esteve d'en Bas i l'endemà a la Capsa de Música de Tarragona.
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, La Ludwig Band, cròniques, circuit folc, circuit folc 2023, la vall d'en bas

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.