ALIDÉ SANS
Càntut de Cassà de la Selva - 18 de novembre
Ateneu Popular Coma Cros Salt - 5 de desembre
La cantautora aranesa renova el so i presenta el nou projecte Arraïtz amb una banda renovada i la producció de Iago Pico. Després d’enregistrar els treballs Eth paradís ei en tu (Nuba Records, 2015) i Henerècla (autoeditat, 2018), el nou repertori el formen vuit cançons occitanes de tradició oral, treballades amb una estètica festiva i també ballable que incorpora elements de la cultura popular, el medi rural de muntanya i la perspectiva de gènere.
LA LUDWIG BAND
Sempre sorprenent i imaginatiu, el sextet folk-rock d’Espolla, immers actualment en la gira de presentació del seu tercer disc, Gràcies per venir (The Indian Runners / Ceràmiques Guzmán, 2023), ha preparat un format especial per sumar la seva participació al Circuit Folc 2023. A còpia de rodar, cançons noves com “Contraban”, “El meu amor se n’ha anat de vacances” i “Manela, no vull currar per vostè” van fent-se un lloc al costat de petits clàssics de fil galàctic com “S’ha mort l’home més vell d’Espolla” i “El fill del rei”.
LA COSINA
Espai Orfeó de Lleida - 25 de novembre
Plaça Major de Sant Esteve d'en Bas - 16 de desembre
Capsa de Música de Tarragona - 17 de desembre
Una ‘cosina’, a Cambrils, és una persona amb qui tens confiança, algú que pertany a la comunitat. Després d’haver estat l’acordionista de Roba Estesa, Clara Colom lidera La Cosina i presenta el seu primer disc, Hores vinguin (Coopula Edicions, 2023). El treball ofereix una barreja de ritmes d’arrel amb lletres desenfadades i un directe festiu i compromès que vol abocar l’oient a les places plenes de garlandes, de sopars a la fresca, de llargues sobretaules i d’amor veïnal. La Cosina és com una cassola a foc lent que cuina històries d’abans i les salteja a base de bateria, guitarra, baix i acordió.
ARNAU OBIOLS
Cafè Slàvia de les Borges Blanques - 2 de desembre
Foment Gironí - 13 de gener
El músic nascut a la Seu d’Urgell Arnau Obiols amb la seva bateria ha marcat el pols de molts grups de música d’arrel i de jazz. En paral·lel, però, també ha anat conreant un gust especial pels camins experimentals i pel treball artístic al voltant de la cultura, la natura i el patrimoni del Pirineu català. Tots aquests camins van començar a confluir en un disc sensacional i feréstec de tonades tradicionals, Tost (Segell Microscopi, 2019), que va tenir continuïtat amb un altre treball, Mont Cau (Segell Microscopi, 2022), en el qual invoca la muntanya com a refugi a partir de composicions pròpies i nous instruments.
NOÈLIA LLORENS 'TITANA'
Càntut de Cassà de la Selva - 19 de novembre
CAT - Barcelona - 16 de desembre
El Club de la Selva del Camp - 17 de desembre
Del seu iaio cantaor en va heretar el sobrenom, i del seu poble, Godella, l’amor incondicional per la música tradicional del País Valencià. Després d’haver après de mestres com Josep Aparicio ‘Apa’ i haver cantat al costat de referents com Miquel Gil, el seu primer disc com a solista, Titana (RC Studio, 2022), representa un deliciós i vitaminat passeig per malaguenyes, seguidilles i jotes.
JÚLIA COLOM
Capsa de Música de Tarragona - 26 de novembre
Cafè Slàvia de les Borges Blanques - 16 de desembre
CAT - Barcelona - 26 de gener
Amant de la música des de petita, la valldemossina Júlia Colom va descobrir la seva vocació com a cantant i va començar a treballar un estil únic en el qual conviuen la cançó mediterrània i la música popular mallorquina. La seva carrera ha continuat en plena efervescència, i enguany ha presentat el disc de debut, Miramar (La Castanya, 2023). Actualment viu i estudia a Barcelona, on continua formant-se mentre dona vida al seu nou repertori.
ROS
Espai Orfeó de Lleida - 26 de novembre
El músic santboià Ricard Ros té un ric solatge vinculat a grups de folk com RIU i també a la cultura popular del Baix Llobregat. En el seu nou projecte personal, anomenat ROS, el protagonisme principal recau en el sac de gemecs, la cornamusa catalana, que sona acompanyada d’una poderosa banda de folk-rock per explicar històries ben arrelades a una cultura pagesa històricament rica i plena i actualment amenaçada pel formigó i l’especulació urbana.
BUM DITTY
Cafè Slàvia de les Borges Blanques - 4 de novembre
Espai Orfeó de Lleida - 24 de novembre
Proposta eminentment festiva on es fonen elements del folk nord-americà, la tradició del ball de violí i una alegria i una empenta encomanadisses sota el lideratge d’una jove violinista de la Garriga reconeguda de l’escena folk, Joana Gumí, amb el banjista nord-americà Ned Somerville. El seu espectacle, concentrat en l’estil old time - bluegrass, tradicional de les muntanyes Apalatxes, va guanyar l’any passat el quinzè Concurs Sons de la Mediterrània. Com a premi, aquest any presenten el primer disc, De l’1 al 10 molt xulo, amb l’objectiu de difondre un trepidant estil de música i les seves danses, al costat de versions de cançons tradicionals i temes propis interpretats en català i amb un plantejament que sona a la vegada modern i mediterrani.