Actualitat

Més de 40 concerts a més de 30 sales al Curtcircuit 2024

El cicle Curtcircuit arrenca el dia 24 de febrer i com sempre desestacionalitza els concerts arreu del territori, de febrer a maig i d'octubre a desembre

Els protagonistes del cicle són les sales de concerts, especialment les de petit i mitjà aforament i els grups novells en interacció amb grups consolidats

| 07/02/2024 a les 17:30h

Imatge il·lustrativa
Sergi Núñez
Avui dimecres s'ha presentat a la sala Sidecar la dotzena edició del Curtcircuit. El cicle arrencarà el 24 de febrer i comptarà amb una doble programació per diferents sales del territori: una de primaveral, que s'allargarà fins al maig, i la de tardor, que anirà d'octubre a desembre. De la primera temporada, ja s'han confirmat 34 concerts, i s'han desvelat així mateix alguns dels artistes que actuaran en la segona. La inauguració serà el 24 de febrer amb el concert del duet de Montcada i Reixac Ladilla Rusa compartint escenari amb Sergi Fabregat, més conegut com a Futurachicapop, a la sala Razzmatazz.

LES MINIGIRES DE LA TEMPORADA
A més de diversos concerts, el Curtcircuit ha organitzat gires per dos o tres sales del territori per a diversos grups. Així, el quintet barceloní El Pony Pisador presentarà el nou disc Ocells (Guspira, 2023) a la Paral·lel 62 de Barcelona (01/03), al Cafè Teatre de Lleida (09/03) i a la Sala Redstar de Valls (26/04). Presentant-hi també el nou treball, hi haurà la formació barcelonina A Contra Blues, que serà el 02/03 al Cafè del Teatre de Lleida, i el 16/03 a la Luz de Gas de Barcelona.

La mallorquina Júlia Colom actuarà a El Siglo de Sant Cugat (22/03), a l'Orfeó Lleidatà (05/04) i a Cases de la Música de Terrassa (06/04), mentre que la maresmenca Meritxell Neddermann passarà per la Voilà de Manresa (05/04), La Nova Jazz Cava de Terrassa (12/04) i la Jazz Cava de Vic (13/04). Per la seva banda, la guanyadora del Premi Enderrock 2024 a millor disc de l'any segons la crítica, Renaldo & Clara, girarà per Sant Feliu de Llobregat, a Els Pagesos (06/04), Vic, a la Jazz Cava (23/04) i la seva Lleida natal al Cafè del Teatre (12/05).
 

Renaldo & Clara a la sala Apolo de Barcelona (18.01.2024) Foto: Juan Miguel Morales


A més, també s'ha programat una gira fora de Catalunya amb les barcelonines Ketekalles, que arrencaran a l'Apolo, amb un artista convidat (27/04) i viatjaran fins a Bilbao, al Kafe Antzokia (03/05), i Vitoria, al Jimmy Jazz Gasteiz (04/05), acompanyades de Lasole. La darrera gira del Curticircuit, però, no és menys especial, i és que és una producció especial que aplega la vigatana Núria Graham i la irlandesa Aoife Nessa, que faran una part de l'espectacle defensant cançons pròpies, i una altra de juntes que formaran part d'un proper disc conjunt. Se les podrà veure a La Boîte de Lleida (17/05), a la Sala Zero de Tarragona (18/05) i a Els Pagesos de Sant Feliu de Llobregat (25/05).


MÉS CURTCIRCUIT
Una vegada feta la inauguració el 23 de febrer, serà el torn del sextet La Ludwig Band amb el grup barceloní Angeladorrrm que actuaran l'1 de març a la Sala Zero de Tarragona. El 30 de març, La 2 d'Apolo, se celebrarà el concert del conjunt procedent de l'Empordà i de Mataró Boom Boom Fighters & Cookah P.
 

La Ludwig Band Foto: Michal Novak


El dia 6 d'abril el grup madrileny amb arrels granadines Amor Líquido a la sala VOL de Barcelona, i el 12, els sevillans Derby Motoreta's Burrito Kachimba presenten el seu nou disc a Salamandra (L'Hospitalet de Llobregat). L'endemà, el dia 13, hi haurà Maria Rodés a l'Espai Orfeó i Rocío Saiz presentant nou disc a Razzmatazz 3. El 26 d'abril, es podrà veure Lia Kali i La Furia a La Mirona de Salt. 

El 3 de maig també tindrem la presentació del nou disc d'SDH a Freedonia de Barcelona, el dia 12, la barcelonina Paula Peso a La Nau de Barcelona i el 16, el concert del barceloní Egosex amb la catalana original de Guinea Conakry Nakany Kanté i Voodoo Sound System (en coordinació amb The Voodoo Club) a La 2 d'Apolo. El 18 de maig hi haurà l'actuació del duet d'una canària (Adriana Ubani Álvarez) i una madrilenya (Paula Reyes Morillas) Pipiolas, a Sidecar, i la banda de la Bisbal de l'Empordà The Gramophone Allstars Big Band estaran a la Paral·lel 62.
 

Ferran Palau al Paral·lel 62 (17/12/2022) Foto: Juan Miguel Morales

Els primers concerts confirmats de la segona temporada, la de tardor-hivern, són: l'11 d'octubre amb la presentació del nou disc de Hip Horns Brass Collective (amb músics com la trombonista Alba Pujals o el cantant Rodrigo Laviña) amb un munt de convidats a La Nau; el 17, Ferran Palau a l'Espai Orfeó; i el dia 19, la banda new wave barcelonina Serch amb el grup resident a Barcelona Oblique a la sala LAUT de Barcelona. A més, també hi haurà una minigira de Triquell amb un artista convidat durant la tardor.


EL CURTCIRCUIT CREIX

La gerent d'ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) —impulsor del cicle— i directora artística del Curtcircuit Carmen Zapata ha assegurat la necessitat d'una iniciativa que pretén "no permetre que el circuit de sales mori i que segueixin vives". Així mateix, ha fet una crida perquè els artistes prenguin responsabilitat per defensar les sales petites si no es vol anar cap a un "únic model cultural de grans esdeveniments".

En aquesta nova edició, el cicle presenta una oferta molt variada amb més de 40 concerts de més 32 artistes diferents que actuaran a més de 30 sales de prop de 15 localitats arreu de Catalunya. Com a novetat d'aquest any, el cicle Curtcircuit travessa la frontera catalana per expandir-se i arribar en sales d'Euskadi, València i les Illes Balears. 

Des del seu naixement l'any 2013, Curtcircuit ha estat un projecte que ha donat resposta a les necessitats dels diferents actors de l'escena musical catalana. En concret, als tres protagonistes del cicle: les sales de concerts, especialment les de petit i mitjà aforament, que són les que tenen més dificultats per programar determinats artistes; les bandes novelles de l'escena musical catalana que necessiten l’aixopluc del cicle; i els grups consolidats, que han deixat d'actuar en les sales que els van veure néixer.

Amb més de 506 concerts i la participació de més de 436 artistes diferents durant les 11 edicions anteriors de Curtcircuit, el cicle s'ha consolidat com a una cita ineludible pels amants de la música en directe. Darrere d'aquesta iniciativa musical de caràcter itinerant i transversal, hi ha l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) que organitza Curtcircuit amb l'objectiu de destacar el paper fonamental de les sales de música com a teixit imprescindible i potenciar la rica i diversa escena local. Com ha recalcat Zapata, "cal estratègia cultural" perquè un fet com que no rendeixin les barres dels clubs no condicioni la supervivència de les sales de petit i mitjà format. Si hi ha propostes emergents que necessiten tocar i créixer en les sales, també hi ha sales que necessiten l'empatia dels grups consolidats per seguir endavant i seguir oferint oferta musical de qualitat, com sí que han fet en el Curtcircuit artistes com Els Catarres l'any passat o enguany farà Ferran Palau.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, festivals, curtcircuit

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.