Llistes

10 cançons per acomiadar 25 anys de Gertrudis

La banda garriguenca anuncia el seu comiat i en repassem la trajectòria a través de 10 de temes clau

Gertrudis: la rumba en samarreta

| 15/02/2024 a les 12:15h

Gertrudis l'any 2007
Gertrudis l'any 2007 | Arxiu EDR
Gertrudis plega. Així ho ha anunciat aquest matí, desvelant que s'acomiadaran dels escenaris a finals d'aquest any a Razzamtazz. Són 25 anys de trajectòria els que duen a l'esquena, i nou àlbums els que han publicat, en un trajecte que els ha dut arreu del món, amb anades i vingudes, èxits i aturades. Recordem tot plegat a través de 10 cançons clau del grup.

1. “EL MEU GERMÀ” (2003)
Una de les rumbes iniciàtiques de la banda de la Garriga, publicada amb el disc de debut Teta (Mass Records, 2003), fortament influenciat pel mestissatge.


 
2. “SAMARRETA” (2005)
El primer gran èxit del grup que, dues dècades després, encara és un dels seus temes més celebrats. Amb aquesta cançó, inclosa al disc homònim Gertrudis (Música Global, 2005), la formació es va situar ja a primera línia del mestissatge festiu del moment.
 


3. “ARA VINC D’ENLLOCAMB JARABE DE PALO (2007)
Un dels seus temes més escoltats a Spotify, on se sent també la veu del desaparegut Pau Donés (Jarabe de Palo). Es va publicar originalment a Política de verbena (Música Global), un títol que descriu a la perfecció la música en català que triomfava en aquella primera dècada dels 2000: tant festiva com reivindicativa.


 
4. “NO SÉ SI” (2011)
És la seva cançó amb més escoltes a Spotify. Forma part del seu quart àlbum Tripolar (Música Global), després del qual el grup va decidir fer una aturada indefinida.



5. “CARAI, CARAI”, AMB LOS MANOLOS (2015)
Gertrudis retorna de la seva aturada per celebrar 15 anys de trajectòria amb el disc Quinze 15 XV (Música Global). Es tracta d’un disc antològic on recuperen alguns dels seus grans temes previs i en fan noves versions amb grups de l’òrbita com Txarango i La Pegatina (“Samarreta”), Delafé y Las Flores Azules (“Infinit”), i Obrint Pas i Betagarri (“Chauen, Bilbo, Barcelona”), a més d’aquesta cançó amb els mataronins i referents rumbers Los Manolos.


 
6. “TAN LLUNY DE TU” AMB CHAMBAO (2016)
El grup consolida el seu retorn amb un disc de cançons inèdites: Ara volo alt (autoeditat), que inclou temes com aquest “Tan lluny de tu”, on malgrat mantenir-se en l’estil mestís, es desfan de la rumba més pura per assumir una nova sonoritat. A més, s'hi sent també, cantant en català, La Mari de Chambao.


 
7. “BON DIA, VIDA” (2019)
Publicada al penúltim disc, No em dóna la gana (Promo Arts Music), amb què Gertrudis consolidava la seva reinvenció sense perdre trets distintius i característics del grup ni les seves melodies enganxoses.


 
 
8. “SI TOTHOM CALLA”, AMB SUU I JAZZWOMAN (2019)
Si el 2015 col·laboraven amb artistes coetanis amb qui van compartir batalles, el 2019 es van apropar a noves generacions de cantants com la barcelonina Suu o la rapera d’Aldaia JazzWoman. La cançó va agafar a més una nova volada quan Triquell la va interpretar en directe en una gala de la primera temporada del concurs de talents de TV3 Eufòria.


 
9. “AMOR XXL” AMB BOUNCE TWICE (2022)
El 2022, el grup sorprèn amb un hit estiuenc versionant un tema de l’anterior disc al costat del duet urbà Bounce Twice. En ell, el trio garriguenc juga amb altres estils més electrònics i discotequers, el rap i el dancehall.
 


10. “M’AGRADA” AMB MACACO I DAVID ROS (2023)
El primer senzill del darrer disc, i el tema més celebrat dels últims que el trio ha publicat. El van estrenar als Premis Enderrock 2023 i obre el disc –que no sabíem que havia de ser– de comiat amb una doble col·laboració amb Macaco i David Ros.

Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, llistes, Gertrudis, actualitat, gertrudis, comiat, rumba

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.