Actualitat

El Museu de la Música presenta 'CATICAT', el catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals de Catalunya

Aquest projecte dona accés a més de 4.000 instruments de 31 museus diferents del país

| 22/06/2024 a les 10:00h

Claviorgue de Lorenz Hauslaib
Claviorgue de Lorenz Hauslaib
El Museu de la Música de Catalunya va presentar ahir el projecte CATICAT, un catàleg col·lectiu i en línia dels instruments musicals que es troben als museus i col·leccions públiques d'arreu del territori. El catàleg ofereix accés a un portal de patrimoni musical català que guarda més de 4.300 instruments de 31 museus diferents. El projecte, que porta en marxa des del 2001, va néixer amb l'objectiu de localitzar i documentar els instruments d'aquestes col·leccions públiques i fer-ne difusió com a part del patrimoni musical català. 

La primera fase del programa va comptar amb la participació de 17 institucions catalanes i d'elles es van poder documentar 1.500 instruments musicals. A partir d'aquesta informació, es va poder crear una base de dades amb diferents entrades per descriure els objectes musicals: el nom, les dimensions, l'autoria, el lloc, les inscripcions, o la classificació organològica, entre molts altres camps. Des d'aleshores, i amb l'entrada de la digitalització, les diferents organitzacions i institucions encarregades del patrimoni han pogut crear una sèrie de pautes per garantir una mateixa línia a l'hora de catalogar obres d'art i imatges digitals. 

Amb tot això, el projecte CATICAT també necessitava una actualització, així que el 2020, el Centre Robert Gerhard, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va decidir agafar les regnes i completar el catàleg. A més a més, també van decidir ampliar tota la informació que s'havia recollit fins al moment i penjar-la en una pàgina web dedicada exclusivament a aquest projecte i que permetés la consulta al públic general de tots aquests instruments. 

Les empreses Coeli, Edittio i Veraicon han creat en col·laboració la pàgina web, però no està tancada, sinó que el portal continuarà obert a noves incorporacions, com la que arribarà del Museu Etnològic i Cultures del Món de Barcelona que inclou un fons de 800 nous instruments. El projecte s'ha inspirat en iniciatives consolidades mundialment, com són el MIMO (Musical Instrument Museums Online) —la base de dades gratuïta sobre instruments musicals de col·leccions públiques més gran del món—, la britànica MINIM-UK —amb accés a prop de 20.000 instruments musicals existents en un centenar de museus britànics– o la francesa Base Nationale des Instruments de Musique de la Philarmonie de París —que inclou les col·leccions d’un total de 105 museus amb més de 9.000 instruments—. 

 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, museu de la música, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.