Actualitzat el 10/11/2020

Valderrama guanya el Premi Miquel Martí i Pol

El madrileny s'ha imposat amb la musicació de «Podries», de Joana Raspall

El jurat ha guardonat a Valderrama amb el Premi Miquel Martí i Pol d'enguany, dotat amb 1.000 euros i una escultura de Josep Bofill, alhora que ha reconegut, en forma de premi accèssit, l'adaptació de "Cançó", a càrrec de Marala, amb un doble màgnum del vi Embruix del Celler Vall-Llach. 
Juan Valderrama Foto: Javier Caro

La musicació del madrileny Juan Valderrama  -juntament amb  Rubén D. Levaniegos - del poema "Podries" de Joana Raspall ha estat la guardonada de la tretzena edició del certamen Terra i Cultura, que patrocina el celler Vall-Llach. El Certament Terra i Cultura, impulsat pel músic i escriptor Lluís Llach , reconeix anualment el millor poema musicat en llengua catalana ambuna dotació que enguany ha estat de 1.000 euros i una obra de l'escultor Josep Bofill. L'anunci del veredite s'ha fet aquest migdia via telemàtica, i l'acte de lliurament ha quedat posposat per quan la situació sanitària ho faci possible..

La musicació del poema “Podries" és una versió que Valderrama interpreta amb  Las Migas  i  Maria del Mar Bonet  al disc  Mujeres de carne y verso  (Kompetencia Records, 2019). ​El mateix autor, es confessa "molt honorat, emocionat, d'estar seleccionat amb aquests trossos d'artistes . Que et truqui per telèfon el mestre  Lluís Llach , ja és de per si molt difícil de creure. "Podries" és un apropament honest i de cor al català i a una poeta meravellosa, com l'alçada d'un campanar, que va ser Joana Raspall. M'ha portat només coses boniques, amistats inoblidables per a tota la vida: cantar amb  Maria del Mar Bonet , arranjar amb Marta Robles ( Las Migas )... La canto a molts llocs, i a tot arreu on pujo a un escenari, canto "Podries" i la gent l'aplaudeix a rabiar: de vegades és més fort el cor per entendre, que les orelles. I l'entenen, l'aplaudeixen, la senten". El jurat presidit per  Lluís Llach  i del qual formen part Sílvia Bel (actriu i rapsoda), Eduard Escoffet (poeta i promotor cultural), Lluís Gendrau (director editorial del Grup Enderrock), Ramon Muntaner (músic i director de la SGAE a Catalunya i Balears) i Josep Roca (sumeller del Celler de Can Roca), ha atorgat també un accèssit amb un menció especial a l'adaptació "Cançó" de Martí i Pol, interpretada pel trio catalano-valencià-balear Marala i composta per Selma Bruna. El premi concedit és una ampolla doble màgnum de 3 litres del vi Embruix del Celler Vall-Llach.

L'opinió del jurat
Josep Roca, membre del jurat i sumeller del Celler de Can Roca, ha argumentat la decisió tot dient que el fet que  Valderrama  canti en català és "una lliçó i és un aprenentatge i una mà estesa. I penso que cantar en una llengua és estimar-la. Gràcies Juan Valderrama per estimar la llengua catalana i cantar-la tan bé."

A més, afegeix Roca, referint-se a l'àlbum del madrileny,  Mujeres de carne y verso,  "ha fet una peça d'orfebreria, dedicada a les poetesses i a la força de la dona en una cultura encara desigual: la dona com a autora, com a intèrpret, com a instrumentista. Vuit poemes i dones en diferents llengües, en diferents països, de diferents cultures. No és ben bé un disc, tampoc és ben bé un llibre, però és un peça d'orfebreria en castellà, en gallec i en català, i neix com un homenatge a les dones, una reivindicació encara necessària, justa, lloable." 

Pel que fa al poema de Raspall i a la musicació de  Valderrama , Roca en cita el vers ' Si tu fossis nat a la seva terra, la tristesa d'ell podria ser teva ' per explicar com es tracta d'un "cant a la solidaritat, a posar-se en el lloc de l'altre, a la tolerància, a la diversitat, amb paraules directes, remogudes, però senzilles alhora. És un poema colpidor, humà i actual, en aquest mar desigual, procel·lós, patriarcal en què naufraguem com a societat a prop de l'abisme. Ara podeu escoltar aquest poema musicat per Juan Valderrama , Rubén Díaz Levaniegos i tres veus com tres sols: Juan Valderrama , Maria del Mar Bonet i Las Migas . Juan Valderrama abraça el poder de la dona, afalaga el valor de la diversitat i proposa el diàleg de cultura amb la profunditat que permet la poesia."

Juan Valderrama i Maria del Mar Bonet Foto: Ray Molinari

Valderrama  ha acollit emocionat i agraït les paraules de Roca, així com el reconeixement, que ha assegurat que és "l'alegria més gran de la meva vida", i que ha volgut dedicar als 'heureus' de Joana Raspall, "que han estat molt generosos, i us dono moltes gràcies a tothom i visca Catalunya i visca la poesia!". Els seus pensaments també han anat amb la seva mare, Dolores Abril, recentment traspassada: "Ella va ser qui em va ensenyar a estimar els idiomes i les cultures, i crec que aquest és el millor homenatge que se li pot fer. Ella hauria estat contentíssima i vull dedicar-lo a la seva memòria"

Els altres artistes nominats
Les altres quatre composicions que havien arribat a ser finalistes eren les musicacions de "Sàpigues, company" del poeta Pere Quart, a càrrec  Feliu Ventura ; "Cançó" de Miquel Martí i Pol, a càrrec  Marala ; "Mort petita" de Vicent Andrés Estellés, cançó de bressol a càrrec  Vienna ; i "Vuit de març" de Maria-Mercè Marçal, a càrrec de  Pau Alabajos , interpretada per  Gemma Hummet Meritxell Gené  Marta Rius .


El darrer any han optat al Premi Miquel Martí i Pol un total de 388 poemes publicats i enregistrats des del 12 de setembre del 2019 al l’11 de setembre del 2020. En total s’han gravat menys poemes musicats que al 2019 (428), un 10% menys, però s’ha rebut una xifra rècord de cançons al Celler: 80 composicions inèdites d’una trentena d’artistes. Els poetes més musicats han estat Enric Casasses (22), Pepe Sales (20), Joan Salvat-Papasseit (18), Miquel Martí i Pol (14) i Vicent Andrés Estellés (11), i les poetesses, Maria Mercè Marçal, Joana Raspall i Mercè Rodoreda.

Els guanyadors de cada edició actuen també a la Festa Major de Porrera i al festival Poesia i + de Caldes d’Estrac, i com a novetat també s'hi incorporarà la propera edició del cicle Portalblau de L'Escala i Empúries, un certamen que vol  aprofundir en les arts escèniques i que planteja celebrar una jornada conjunta d'explosió poètica. D'altra banda, el president del jurat també ha anunciat que a partir de l'any vinent es donarà un premi a la millor musicació d'un poeta viu per afavorir la difusió dels autors contemporanis.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: