El riu que ens porta

Un documental de TVC repassa els 25 anys del festival Tradicionàrius

| 15/01/2013 a les 15:00h

Coincidint amb el XXV Tradicionàrius, celebrat el 2012, Televisió de Catalunya va produir el documental El riu que ens porta. 25 anys de Tradicionàrius. El documental, que recull la història del festival folk barceloní, es preestrena aquest dijous 17 de gener al CAT de Barcelona (20 h) i s'emetrà el diumenge 20 de gener pel canal 33 (23 h).



El riu que ens porta
pren el títol d'una idea que Roger Mas ha exposat en més d'una ocasió: la tradició és un riu d'on tothom pot agafar aigua i on tothom pot abocar-hi la seva. A partir d'aquesta imatge, el documental analitza l'evolució del Tradicionàrius fins avui i la seva repercussió arreu dels Països Catalans, amb testimonis com Jaume Arnella, Marcel Casellas, Carles Belda o Josep Vicent Frechina; narra com ha anat fluint durant prop de mig segle el moviment vinculat a la música tradicional i, concretament, com el Tradicionàrius, durant l'últim quart de segle, s'ha alimentat dels seus afluents que provenen del Pirineu, de les Terres de l'Ebre, de la Catalunya Nord, del País Valencià i de les Illes Balears, i de com acaba desembocant a la mar, una mar que no podia ser altra que la Mediterrània.
El treball mira cap endarrere i cap endavant, ja que busca els referents que van precedir el festival des del Grup de Folk als anys seixanta, així com la transcendència externa que ha tingut últimament, amb solistes i formacions que interpreten i difonen el folk des de perspectives molt diverses.
El riu que ens porta. 25 anys de Tradicionàrius està dirigit per Ferran Riera i realitzat per Fede Rovira. El guió és de Ferran Riera i Jordi Turtós, i la producció ha anat a càrrec d'Imma Segarra.

Foto: Maties Mazarico al Tradicionàrius de 1989 (arxiu CAT)
Arxivat a: Enderrock