L'Enderrock 250 arriba al quiosc!

Aquest cap de setmana aconsegueix l'especial sobre el Rock Català amb 'El Punt Avui'

| 11/06/2016 a les 07:00h

El proper 14 de juny farà 25 anys del concert més referenciat de la història del Rock Català, una cita mítica que s’ha convertit en un moment cabdal per entendre el fenomen del rock català. Aquest cap de setmana El Punt Avui distribuirà el número especial de la revista Enderrock, un monogràfic que a partir de l’aniversari del concert, aprofita l’avinentesa per fer un repàs a l'històric fenomen musical. 
 
Es tracta de la crònica d’una escena que no només van protagonitzar les quatre grans bandes del Sant Jordi, sinó que va aplegar més de 250 grups que van assolir diversos graus de popularitat. Lax’n’Busto, Umpah-Pah, Bars, Brams, l’Elèctrica Dharma, Detectors, Duble Buble, Glaucs, Gossos, La Gran Aventura, Ja T’ho Diré, Kitsch, Obrint Pas, Ocults, U-Tòpics i Whiskyn’s són possiblement els que van tenir més públic, però la llista de bandes que entre el 1985 i el 2000 (recupereu l'article Les 15 dates clau del Rock Català) es podrien agrupar sota aquesta denominació és molt més llarga. En aquest número especial de l’Enderrock 250 es repassen tots aquests grups però també una producció discogràfica de mig miler de discos. 



“Els quatre artistes més forts del moment eren Sopa de Cabra, Sau i Sangtraït, amb un nivell de popularitat molt gran, i Els Pets, que els seguien a certa distància. Molt més lluny hi havia Lax’n’Busto i els altres grups. Kitsch, Tancat per Defunció i La Gran Aventura també tenien molta qualitat, potser més i tot que els quatre del Sant Jordi, però es tractava de fer un concert d’èxit”, afirma Joan Carles Doval (responsable de Picap i mànager de Sangtraït en aquella època).

El concert del Sant Jordi (recupereu l'article Les 10 anècdotes per a un gran concert) el van organitzar els quatre mànagers de les bandes protagonistes, Manel Iniesta (de Mansalva, responsable de Sopa de Cabra), Michel González (de BM Management, que portava Sau), Joan Carles Doval (Sangtraït) i Jaume Martínez (de Management i Disseny d’Espectacles, que eren els representants d'Els Pets). Amb la idea a les mans, van presentar el projecte a Ramon Muntaner, que aleshores era el director del Centre de Promoció Musical de la Generalitat, Ressons. “Una de les primeres coses que vam afrontar va ser el pressupost. Vam pactar que els ingressos del concert havien de pagar les despeses i que si faltava alguna cosa ho hauria de posar la Generalitat. Es va decidir que els grups cobrarien el seu millor catxet”, exposa Muntaner (recupereu l'article Els 10 falsos tòpics del  rock català).

Finalment el concert va obtenir beneficis: el públic va exhaurir totes les entrades posades a la venda, que costaven 1.600 pessetes (9,6 euros) i a la revenda van arribar fins a les 6.000 pessetes (36 euros). 

Contingut exclusiu en DVD

Aquest número especial s’acompanyarà d’un DVD que inclou vuit cançons per reviure la intensitat d’aquella nit. Les peces que inclou aquesta edició especial amb  motiu del 25è aniversari del concert són “No he nascut per militar” i “Boig per tu” de Sau, “El sexo que me hace feliz“ i “L’Empordà” de Sopa de Cabra, “El senyor de les pedres” i “El vol de l’home ocell” de Sangtraït, i “S’ha acabat” i “Tarragona m’esborrona” dels darrers que hi van actuar, Els Pets. Una mostra del directe de les quatre grans bandes que es van convertir en la punta de llança del fenomen.

A més a més, el DVD també inclou el documental La gran nit del Sant Jordi, realitzat per Àlam Raja i Pere Pons, amb imatges d’arxiu del concert enregistrades per TV3 i entrevistes amb els artistes, membres de la indústria musical i públic. Una bona radiografia de la intensitat amb què es va viure aquest gran moment.


Arxivat a: Enderrock, enderrock 250, quiosc, el punt avui, rock català, especial, revista, sant jordi