Les Kol·lontai obren el Born de Cançons

Les quatre cantautores obren aquesta nit la programació musical al Born Centre de Cultura i Memòria

| 03/02/2017 a les 13:30h

Ivette Nadal, Meritxell Gené, Montse Castellà i Sílvia Comes sota el nom d'amor i de lluita feminista Les Kol·lontai, arriben a Barcelona amb l'espectacle que ja ha tingut una gran acollida a L'Hospitalet de Llobregat –on van estrenar-lo en el marc del BarnaSants i que avui uneix esforços amb el Born Centre de Cultura i Memòria–, Altafulla i Vic.
Després de visitar la capital catalana Les kol·lontai seran també aquest cap de setmana a Gelida i Terrassa, seus del BarnaSants Festival de Cançó d'Autor. Per la seva banda la tercera edició del Born de Cançons acollirà 18 concerts en clau de dona, cada cap de setmana fins al 30 de juny. 


Meritxell Gené. Foto: Juan Miguel Morales

El primer semestre de la programació del Born de Cançons, amb sessions a les 20h, tindrà com a protagonistes: Les Kol·lantai (avui divendres), Donallop (dijous 9 de febrer), seleccionats al Certamen Terra i Cultura, amb els guanyadors Borja Penalba i Mireia Vives a més de Guiem Soldevila, Ona nua, Marta Elka i Magnus Luna (divendres 17 de febrer), Mariona Segarra (divendres 24 de febrer), Sommeliers (dissabte 4 de març), Eva del Canto (dissabte 11 de març), Júlia Colom (divendres 17 de març), Les Sueques (divendres 24 de març), Bikimel (divendres 7 d'abril), Laia Badrenas (dissabte 8 d'abril), Gener + Las Reinas Magas (divendres 21 d'abril), Joan Chamorro presenta La màgia de la veu & Jazz Ensemble (amb Andrea Motis, Rita Payés, Èlia Bastida, Alba Armengou, Alba Esteban, Abril Saurí) (divendres 28 d'abril), Roba Estesa (divendres 12 de maig), Afrocatalan Omelet (dissabte 13 de maig), Mireia Vives i Borja Penalba (divendres 19 de maig), Dolo Beltrán (2 de juny), Núria Garcia (dissabte 3 de juny) i Sense Sal (divendres 30 de juny). 

Per als més petits, l'oferta del Centre passa pel Bornet de Cançons, els diumenges en sessions de 12 a 14h, amb: Samfaina de colors (5 de febrer), Wag i jo (5 de març), Big Band Granollers (2 d'abril), De paper (7 de maig) i Dàmaris Gelabert (4 de juny). 


Ivette Nadal. Foto: Juan Miguel Morales

Però avui divendres recordem l'espectacle de Les Kol·lontai al qual Enderrock va ser present el passat divendres al BarnaSants [amb les quatre protagonistes fotografiades per Juan Miguel Morales]. Aquesta crònia serveixi tant per als que encara vulguin gaudir-lo aquest cap de setmana, com a les diferents cites que aniran publicitant fins a l'estiu.

L'experiència d'assistir a un concert com el d'avui, el de Les Kol·lantai, com es va comprovar en el BarnaSants fa una setmana, és tot un viatge a les lluites del passat i per un futur millor de la condició femenina. El nom prové de la dona política russa Alexandra Kol·lontai que dissertava fa un segle sobre 'el desenvolupament de les dones a la societat' amb discursos de fort caràcter feminista com aquests: "...La dependència de la dona, la seva posició subordinada davant l'home han existit des de sempre per la qual cosa en el futur no canviaran res. 'Així han viscut les nostres àvies, així viuran també les nostres nétes'. Però la primera objecció contra tals arguments la proporciona la mateixa història; la història del desenvolupament de la societat humana; el coneixement del passat i de com es van configurar realment en ell les situacions. Si us informeu sobre les condicions de vida, tal com van dominar fa milers d'anys, us convencereu que no sempre i per sempre han existit aquesta falta d'igualtat de drets de la dona davant del marit ni home i inclús èpoques en què l'home reconeixia la dona, en certa manera, la posició dirigent (···) tampoc és clar l'argument que la dona és menys intel·ligent que l'home. No, la situació de privació de drets, la dependència de la dona, la falta d'igualtat no s'expliquen per cap 'propietat' natural, sinó pel caràcter del treball que se li assigna una socitat determinada (···) Nosaltres sabem que ni la cultura ni la ciència (soles) alliberen les dones, sinó aquel sistema econòmic on la dona desenvolupa un treball útil i productiu per a la societat".

La societat catalana i en l'àmbit musical que ens ocupa, fins ara ben poques vegades obra els seus festivals amb propostes de dones perquè aquestes es desenvolupin professionalment amb igualtat. Va poder ser a l'últim Mercat de Música Viva de Vic amb Maika Makovski i ara ho fan el quartet estel·lar de Les Kol·lantai, que van obrir divendres passar el Festival BarnaSants i amb el mateix espectacle estrenen el quart cicle del Born de Cançons dedicat a les propostes musicals en clau de dona.


Sílvia Comes. Foto: Juan Miguel Morales

Fragments de discursos i pensaments de l'Alexandra Kol·lantai són ben presents a l'espectacle de Les Kol·lantai al costat de textos d'altres autores que han vindicat el feminisme, com les dones escriptores, filòsofes o polítiques: Montserrat Roig, Rosa Regàs, Marina Garcés, Maria Mercè Marçal o Clara Campoamor. També en les musicacions de poemes sobresurt la veu de les dones amb poemes de Sílvia Bel Fransi, Felícia Fuster o la mateixa Marçal. De Bel Fransi una Sílvia Comes canta el seu "Joc de dames", un poemari d'amor entre dones a l'Oest, a punt de perdre el Nord, o la Fuster a "Una cançó per a ningú" –on canta 'No ploris... la vida és una festa'– o la lleidatana Meritxell Gené també la recupera a "Qui", després d'haver estat dedicada a 'aquelles dones que habitaran el futur'. 

Les lletres de les cançons de les quatre cantautores s'han pensat bé per a l'ocasió. Totes les músiques que interpreten les quatre cantautores són d'autoria pròpia excepte "Lo Fandango del compromís", amb música popular tortosina de la mà de la veu de Montse Castellà. I la de l'Ebre canta molt més a la revolució i a les diverses lluites socials en què es mostra implicada, com fa a l'autocrítica "Hemisferi Nord" o a "Revolució". Però la cançó-himne de la nit és la que clou l'espectacle de Sílvia Comes, "Decidim", coescrita amb la poeta Sílvia Bel Fransi, on canta versos com: '...decideixo ser rebel o ser submisa, decideixo canviar o fer el mateix... decidim que el món no espera, decidim ser ara encara i no demà'.


Montse Castellà. Foto: Juan Miguel Morales


Arxivat a: Enderrock