Havaneres: històries i contextos

El I Simposi Càstor Pérez, al Museu del Suro de Palafrugell el 21 d'octubre

| 05/10/2016 a les 07:00h

Havanera. Pocs termes musicals han generat tants significats i han circulat tant pel món des de fa al menys un segle i mig. Als Països Catalans, l'havanera és tot un món. El proper 21 d'octubre el Museu del Suro de Palafrugell acollirà el I Simposi Càstor Pérez, 'Havaneres: Contexts sonors, gènere i exportació'. 


La inscripció al simposi és gratuïta, però cal omplir un formulari al web de la Cantada d'Havaneres de Palafrugell. A la presentació s'hi exposa: "Sota el nom d'havaneres hi ha moltes realitats que en configuren l'imaginari. L'havanera és un dels gèneres populars que neixen al segle XIX. A Catalunya esdevé indispensable per a les sessions de ball i central als cants de taverna. Passa a ser, també, un repertori per a corals, i un estil per incloure i barrejar a músiques de moda de cada temps; en especial, a sardanes i sarsueles. Avui és un acte que no pot faltar, en versió de concert, a molts programes de festes majors del país. Fora de Catalunya, també hi ha havaneres que beuen de llegendes comunes de 'l'anada i tornada' de Cuba...".

En el marc de la celebració dels 50 anys de la primera cantada d'havaneres de Palafrugell, el simposi reflexionarà sobre totes aquestes realitats amb un programa que arrencarà amb una conferència sobre Els cants populars a la Mediterrània. Alteritat, espais i narratives, a càrrec de Gianni Ginesi, professor d'Etnomusicologia de l'ESMUC. Tot seguit es faran les comunicacions Coros i xantres palafrugellencs. Agrupacions corals i solistes de Palafrugell al primer terç del segle XX, amb el músic i professor Oriol Oller; Cantar a la taverna, amb el musicòleg Jaume Ayats; El gènere i les havaneres de la postguerra. Cantos de almacenes de Múrcia, amb l'etnomusicòleg Ibán Martínez, i Les havaneres al cinema, amb el musicòleg Joaquim Rabaseda.

A partir del migdia, el simposi continuarà amb la taula rodona Havaneres: de les Antilles a la música popular catalana, amb la participació del músic i romancer Jaume Arnella, el cantador i compositor Josep Bastons, el músic i president de la Fundació Ernest Morató Antoni Mas, la periodista de cultura popular i música Núria Balaguer i el creador del web Havanerus.com, Toni Foixench.

A la tarda, es projectarà un audiovisual sobre Palafrugell i l'havanera, i la musicòloga Anna Costal dictarà la conferència de cloenda, Les havaneres en el temps de Pep Ventura. Tot seguit, es lliuraran els novens premis A ritme de 2x4, que la Fundació Ernest Morató entrega a persones o entitats que s'han significat per la composició i l'execució d'havaneres i per la difusió del món de l'havanera en general. El premiats d'enguany, Coral Nit de Juny, Coral Mestre Sirés i Port Bo, remataran la jornada amb una petita actuació.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Havanera, Museu del Suro, Palafrugell