TMATNB, les sigles de The Morning After The Night Before, és un trio electrònic barceloní format per Jandro Giner (beats i sintetitzadors), Marc Minguella (guitarra i sintetitzadors) i Betu Molero (veus). El grup va publicar el seu EP debut It's Ok (Cycling Records, 2020) un mes abans de la pandèmia, però l'impediment de fer concerts no els va permetre moure'l. Lluny de quedar-se quieta, però, la banda va aprofitar el confinament per produir nous temes i escoltar què havien fet fins al moment. Així sorgeix el nou treball de TMATNB, Cheat Meal (Cycling Records, 2021). Ens ho explica la mateixa banda.
Quin significat hi heu donat a l'expressió que titula el disc, 'Cheat Meal'?
Cheat meal és una expressió anglesa que es fa servir per determinar aquell "àpat trampa" per saltar-te la dieta. Nosaltres ho generalitzem a tots aquells plaers efímers que ens permetem repetidament, tot i saber que no són saludables. Tots aquells vicis humans que deterioren de mica en mica el teu sistema. El Cheat Meal com la causa de tot això.
En aquest sentit, i malgrat que la festa -i tot el que l'envolta- és un tema recurrent a l'àlbum, els temes tenen un to més aviat melancòlic...
TMATNB representa un estat d'ànim provocat pel record d'una situació excitant, divertida i alhora extenuant, que l'endemà ja no és tan divertida ni excitant: és més aviat una lluita contra tu mateix. És el record d'alguna cosa que ha sigut brutal, però ja no ho és; la nostàlgia implacable.
Quins canvis quant a producció musical aporta aquest nou treball vers el vostre primer EP?
Quan treus un EP sobre la festa i la ressaca, just un mes abans d'una pandèmia mundial que clausura tot intent de vida social poden passar dues coses: o t'enfonses o segueixes treballant i intentes anar a més. Hem tingut tot un confinament com per parar-nos a escoltar el que fèiem i intentar millorar-ho a força de tenir més temps per produir nous temes i també afegir figures clau en la producció com l'Andrés Jaén, el nostre tècnic, i el Kiko Caballero, coproductor del segon EP. Hem treballat molt més cada instrument i el seu espai dins de les pistes, des dels beats fins a la veu i tots els seus efectes.
Què hi podem trobar de nou en termes estrictament musicals?
Hem anat cap a ritmes més propers al pop electrònic i a l'electrònica atmosfèrica sense oblidar el bombo, els greus i la pista de ball, elements que per nosaltres són innegociables. Ens agrada que la música provoqui aquest estat de melancolia, però que alhora et faci ballar.
Les peces segueixen algun ordre particular? Estan pensades per ser escoltades d’una manera concreta?
Hem decidit treure un EP de 6 temes en 4 senzills per separat, per donar importància a cada track, reservant-nos la primera i la darrera cançó per la sortida definitiva de l'EP. El disc està pensat per escoltar-lo seguit, d’una tirada, però tots els temes tenen vida pròpia. Pots entrar-hi de les dues maneres, però sempre recomanem que se segueixi l’ordre del disc per gaudir del viatge.
Com teniu pensat portar l’àlbum als directes? Com adaptareu els temes als vostres pròxims concerts?
Concebem el directe com un viatge on el públic ha d’entrar a través de la vista i l’oïda. Visualment, tenim una posada en escena creada pels dissenyadors Joel Moreno i Montse Arranz i, musicalment, fem un set amb la idea que hi hagi molt poques pauses entre tema i tema, per no donar peu al silenci i a la desconcentració. La intenció és que tothom que vingui als concerts, entri en el mood TMATNB.