festivals

Una cinquantena de noves mirades a l'arrel des del Tradicionàrius

Aquest divendres 14 de gener s'inaugura el cicle al CAT

| 12/01/2022 a les 17:00h

La Gravetat de Coloumb
La Gravetat de Coloumb | Clara Ballesta
Actualitzar la tradició és innovador. Aquest és un dels missatges que el Tradicionàrius 2022 vol posar sobre la taula. No és només teoria, sinó una pràctica decidida que travessa la programació de dalt a baix i que pot copsar-se des del mateix cartell, obra de David Ruano. Una pedalera per imaginar distorsions i efectes al costat de dos instruments íntimament lligats a la memòria, la vida i el llegat de Jordi Fàbregas: una guitarra, que acompanya la veu a l’escenari i a la taverna, i una gralla, que ens vincula amb una festa i un territori concret, amb uns carrers i una comunitat.

Avui el festival s'ha presentat en roda de premsa, i n'ha anunciat la programació completa. El cicle, que començarà aquest mateix divendres 14 de gener, s’allargarà fins a principis d’abril i ocuparà diferents espais de Barcelona, des del mateix Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) fins al Palau de la Música, entre altres.


Músiques de ball reinterpretades, electrònica d’arrel, cançó tradicional des de diferents òptiques, humor i vitalitat, nous formats, concerts de distància mínima i actuacions en grans sales de referència... El ventall de propostes que porta el Festival Folk Internacional Tradicionàrius en la 35a edició és amplíssim. Això sí, totes, d’una manera o altra, beuen de la tradició. I és que, com defensen des de l'organització, "la música tradicional és, fonamentalment, música contemporània que pot establir un diàleg fèrtil amb altres músiques i també amb altres propostes escèniques i disciplines artístiques”. Així, durant el cicle es podran veure en diàleg diferents generacions, amb diferents propostes, i provinents de diversos llocs del territori: a més de projectes catalans, s’hi podran veure artistes d’Euskadi, les Illes Balears, Galícia, Castella i Lleó, País Valencià o l’Alguer.

Enguany el ball folk serà ben present a la inauguració del festival, de la mà de les gallegues Caamaño & Ameixeiras i els catalans La Gravetat de Coulomb, però també amb el Carnaval d’Els Elements i amb la nit tradicional compartida de Bruel i Romaní. De fet, la idea inicial del Tradicionàrius era poder inaugurar el cicle convertint de nou el CAT en una gran pista de ball. La situació pandèmica actual, però, ho ha impossibilitat. No obstant això, l’espectacle es reconvertirà en un concert a l’ús, per gaudir-ne igualment mantenint les mesures de seguretat davant la covid-19. El duo gallec format per Sabela Caamaño (acordió cromàtic) i Antía Ameixeiras (violí i veu) presentarà el seu primer disc, Aire! (Segell Microscopi, 2021), mentre que el trio català La Gravetat de Coulomb –integrat pel flabiolaire Pau Benítez, el clarinetista Manu Sabaté i l’acordionista Blai Casals– presentarà el seu primer treball, E pur si balla (Seed Music, 2021).

El caràcter intergeneracional, un dels trets característics del festival, es manifestarà en trobades com la d’Artur Blasco i Arnau Obiols al voltant del rebequet i la cultura pirinenca. Al seu costat, la gralla i la cornamusa també estaran conquerint nous territoris, com demostren Roger Andorrà i Francesc Sans. I al costat del repertori de muntanya, El Pony Pisador farà sonar al CAT els seus cants de feina mariners.

La 35a edició del cicle depara també concerts excepcionals, de gala, en grans auditoris de la ciutat de Barcelona: la flamant Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC) debutarà al Palau de la Música Catalana, mentre que el cantaor Pep Gimeno ‘Botifarra’ es trobarà amb la Banda Municipal de Barcelona a la sala gran de L’Auditori de Barcelona.
A molt més petita escala, es repetiran els Concerts Arran d’Escenari, que permeten gaudir de la música i l’art de ben a prop, i hi haurà un polièdric ‘retrat d’artista’ amb Pol Aumedes i una nova iniciativa, les Ballades d’Arrel, que prometen moltes sorpreses.
 

Pep Gimeno 'Botifarra' Foto: Juan Miguel Morales


El Tradicionàrius és des de fa temps un certamen internacional i internacionalista: aquest any hi haurà una nit dedicada a les músiques i la cultura dels pobles amazics, es rebrà un bon amic i emblema de la música popular basca com és l’acordionista Joseba Tapia i es recordarà el patriarca del folk irlandès, Paddy Moloney, líder de The Chieftains, que va morir la passada tardor.

La col·laboració del festival amb un cicle germà com és el BarnaSants, consagrat als cantautors, es renovarà enguany amb un nou cicle compartit, denominat Trad d’Autor, que permetrà escoltar figures reconegudes tant del vessant del folk com de la cançó d’autor: Vicent Torrent, Maria del Mar Bonet, Rosa Zaragoza, Arturo Gaya, Claudio Gabriel Sanna... i les noves veus de propostes com Joana Dark i Anna Ferrer.

Què seria el Tradicionàrius sense gloses ni jotes? Sense sobrassada ni baldanes? El cap de setmana de les Illes i el dedicat a les Terres de l’Ebre han esdevingut no només moments de grans concerts, sinó punts de trobada oberts a tothom per reivindicar la cultura popular en tots els sentits. Hi haurà també un any més sessions familiars al migdia, de la mà de Les Anxovetes i el multibufador Xavi Lozano, i Folk als Mercats els dissabtes al matí. Marcel Casellas tornarà a coordinar les imprevisibles i fecundes sessions de Les Vespres dels dimecres, amb parelles inèdites de músics.

I, al mateix temps, el Tradicionàrius continuarà treballant amb diverses iniciatives escampades arreu del territori. Col·laborarà amb el Garrotxinàrius d’Olot, La Violinada d’Argelaguer i el Folkestoltes de Girona, a més de participar en un homenatge més que merescut, a Ceret, a un músic imprescindible, Matias Mazarico.
 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Tradicionàrius, actualitat, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.