estrenes

La germanor entre Santa Salut i Elane

Fa 4 anys, les dues raperes van començar a cantar juntes i a crear una nova escola de rap femení a Catalunya

Parlem amb elles i estrenem un fragment de «Three», una cançó on col·laboren i que formarà part del nou disc de la rapera sabadellenca

| 28/01/2022 a les 14:00h

Santa Salut i Elane amb Sofia Gabanna i Ultra al clip «Three»
Santa Salut i Elane amb Sofia Gabanna i Ultra al clip «Three»
La setmana vinent es publiquen dos llarga durada de dues de les artistes amb més projecció del panorama català de rap. Es tracta de Discordia (Yuukii Records, 2022), de la sabadellenca Santa Salut, i Metamorfosis (Propaganda Pel Fet!, 2022), de la lleidatana Elane. Cadascuna té el seu propi estil i univers artístic, però juntes comparteixen una germanor que és exemple de la sororitat que hi ha a l’escena.
 
Totes dues es van conèixer ara fa cosa de 4 anys, en un micro obert que es feia cada dijous a la Rambla del Raval. “Vaig entrar-hi i, entre els setanta homes que hi havia allà, vaig veure una noia en una cantonada que no coneixia. Se la veia supertímida, però va agafar el micròfon, i quasi parteix l’escenari”, recorda Elane la primera vegada que va sentir cantar Santa Salut. Quan va acabar, s’hi va apropar per proposar-li fer bolos juntes, “i vam anar creixent l’una al costat de l’altra”. Santa Salut també recorda amb afecte aquell primer micro obert, “on vam fer les nostres primeres actuacions”: “Des d’aleshores, som molt amigues”.
 
Ja ha passat quasi un lustre des de llavors, però la seva amistat no ha fet més que enfortir-se. Fins al punt que, en els nous discos que totes dues estan a punt de publicar, l’altra hi és ben present. De fet, pensant en els seus inicis en el rap, i també en el començament de la seva amistat, Elane va escriure “Get High”. D'aquesta manera va acompanyar, la lleidatana, el llançament del clip a xarxes: “Aquest tema el dedico a una persona que és amb mi des que vam començar amb el rap, dues dones a Barcelona sense res a favor seu, i mira’ns ara. Sempre fortes, Santa Salut, t’estimo”.
 

Per a Discòrdia, Santa Salut va demanar a Elane una col·laboració, al costat també de la rapera Sofia Gabanna. Totes tres canten juntes a “Three”, del qual estrenem un fragment en exclusiva: un tema en què parlen de la germanor que comparteixen i sobre com estan creant una nova escola. “Aspirem a fer que el nostre missatge arribi al màxim de gent possible i que puguem mostrar amb accions que la qualitat musical no entén de gèneres sexuals”, explica Santa Salut.
 
“És una cosa que ens diferencia, a les raperes d’avui dia, dels rapers”, analitza Elane: “nosaltres intentem crear un panorama de germanor. Totes ens donem suport entre totes. Evidentment, hi ha la lluita d’egos que qualsevol raper pot tenir, però sempre des d’una sororitat i suport mutus. Això ens fa molt grans, i estic molt orgullosa de com ho estem portant”.
 

 

CREANT ESCOLA

El fet que surtin noves veus de dones joves que liderin el panorama del rap a Catalunya i creïn, com canta Santa Salut, una nova escola, planteja una escena esperançadora per acabar de desestigmatitzar el rap i permetre que ja no sigui un gènere tan masculinitzat. “Nosaltres segurament no podríem ser on som si alguna dona no s’hagués atrevit prèviament a sortir tot i ser rebutjada”, admet Elane, que recorda que fins fa poc hi havia molt poques dones fent rap en l'àmbit estatal.
 
Ara, afortunadament, sembla que cada vegada hi ha més artistes dones entrant amb força en la música urbana i fent-s'hi un lloc. “Han sortit moltes més artistes que s’atreveixen a rapejar, i no només sobre feminisme. En l’inici del boom totes rapejaven sobre com que els havia costat arribar fins allí. Avui dia, que hi ha més dones raperes, sembla que ja no cal tant, i poden cantar simplement d’elles: tenen el seu flow, les seves lletres i la seva vida, i canten sobre els mateixos temes que ho fan els rapers", reflexiona Elane. Ja no ens cal parlar exclusivament sobre que som dones rapejant, perquè n’han sortit moltes i ens podem permetre el luxe: altres ens han cobert les espatlles”.
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, actualitat, rap, estrenes, Santa Salut, Elane

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.