Festivals

Una tríada de jazz estival

El Vijazz, el Festival de Jazz de Peníscola i el Nits de Jazz de Platja d'Aro inauguren aquesta setmana les edicions d'enguany

| 01/07/2022 a les 17:00h

Imatge il·lustrativa
Xavier Mercadé
Arriba el juliol, i amb ell, els festivals. Més enllà dels festivals multitudinaris, també hi ha espai per a altres cicles musicals, com per exemple els de jazz. Entre avui i demà, tres festivals de jazz de diferents indrets dels Països Catalans donen el tret de sortida a la seva edició d'enguany. Els llistem a continuació:
 

VIJAZZ

El festival Vijazz, que cada inici d’estiu organitza l’Acadèmia Tastavins a Vilafranca del Penedès, és tot un esdeveniment on es mariden amb caràcter propi el millor jazz i tota la diversitat de vins i caves que elaboren els cellers de la comarca, exposats i degustats en una gran fira. L’esdeveniment afronta la setzena edició en plena recuperació postpandèmica, després que el 2020 es va haver de cancel·lar el festival a última hora i l’any passat es va haver de celebrar amb restriccions.

El Vijazz recupera el format exitós d’anys anteriors amb els concerts de ball i festius a l’Espai Rambla (com els d'Apolo Jumpers i Sidral Brass Band) i el gran escenari de la plaça de Jaume I, davant la Basílica de Santa Maria, on actuaran artistes consagrats. Per aquest espai hi va passar ahir, inaugurant el cicle, Eva Fernández -convidada a tocar amb l'Escola de Música Maria Dolors Calver de Vilafranca-, el divendres 1 de juliol pujarà dalt de l'escenari el Modern Standards Supergroup -liderat pel pianista danès Niels Lan Doky; el dia 2 actuaran el francoarmeni Yessaï Karapetian (2 de juliol) i Sílvia Pérez Cruz, i el dissabte 3 la xilena Melissa Aldana Quartet i Richard Bona i Alfredo Rodríguez. Paral·lelament, també tindrà lloc el cicle Elles i el Jazz en la Intimitat del Claustre de Sant Francesc, que comptarà amb les propostes d'Ester Quevedo (1 de juliol), Alba Alsina (2 de juliol) i Lucía Fumero (3 de juliol).
 

Sílvia Pérez Cruz Foto: Vicens Tomàs

 

FESTIVAL DE JAZZ DE PENÍSCOLA

El poble costaner del Baix Maestrat, amb la seva llarguíssima platja i presidit pel seu emblemàtic castell abocat al mar, té entre els seus encants estiuencs un festival de jazz de dilatada trajectòria, en què les actuacions i activitats divulgatives al voltant del gènere es combinen amb actuacions de les grans estrelles provinents d’arreu del món però també, especialment, de la fèrtil escena valenciana al Palau de Congressos.

D’aquesta manera, enguany durant els quatre primers divendres de juliol s’han programat el quartet d’un gran violoncel·lista com Matthieu Sciglio (1 de juliol) i el guitarrista valencià especialitzat en hard bop Carlos González, que tocarà al costat de la trompetista de sueca Voro García (8 de juliol). Paral·lelament, també es podrà gaudir de dues grans veus femenines: una de més orientada als repertoris nord-americans, la vocalista de Nova Jersey Melody Garlot (15 de juliol), i Tatiana Eva-Marie, adscrita al swing europeu (22 de juliol).
 

Tatiane Eva-Marie Foto: Arxiu

 

NITS DE JAZZ DE PLATJA D'ARO

Després de dos anys amb un format completament diferent a causa de la pandèmia, les Nits de Jazz de Platja d’Aro celebren el 25è aniversari. I no ho podrien fer de millor manera que recuperant el format i escenari prepandèmic a l’espai del Cavall Bernat, al nord de la Platja Gran. Amb una programació que s’estendrà durant cada divendres de juliol i agost, el clàssic cicle empordanès oferirà tota mena d’estils lligats a la música d’arrel afroamericana com el gòspel, el swing, el soul, el blues o el funk, entre altres.

Entre els artistes programats, s'hi intercalen tant propostes com les del saxofonista neerlandès Jasper Blom (29 de juliol), La Vella Dixieland (5 d'agost) o Lluís Coloma (26 d'agost); com altres que emergeixen amb molta força com la cantant Mar Vilaseca (1 de juliol); conjunts més nombrosos com la Liceu Big Band (8 de juliol) i Barcelona Gospel Messengers (12 d'agost), o diferents propostes d'inspiració novaiorquesa com l'espectacle Una nit a Broadway (15 de juliol) i la interpretació del musical West Side Story (22 de juliol).
 

La Vella Dixieland Foto: Arxiu

Especial: Festivals
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, nits de jazz platja d'aro, vijazz, jazz, festivals de jazz, festivals, festival de jazz de peníscola

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.