festivals

Mas i Mas de soul i jazz

El cicle barceloní programa una eclèctica agenda de concerts fins al 29 de setembre

| 25/07/2022 a les 10:30h

George Cables
George Cables | Roberto Cifarelli
El festival barceloní tornarà a omplir les nits d’estiu de la capital catalana després de dos anys sense una programació normalitzada a causa de la pandèmia. Mas i Mas es caracteritza per programar els concerts durant el mes d’agost, el període amb menys activitat cultural a la ciutat. El cartell del festival està obert a l’eclecticisme, amb gèneres com el jazz, el soul, el blues, el rhythmn’n’blues, el flamenc, la música llatina i urbana i l’electrònica. Els clubs que acolliran els directes són el Jamboree i el Mogg, el tablao de la sala Tarantos i el Palau de la Música Catalana, on tindrà lloc el concert inaugural a càrrec dels anglesos Soul II Soul. L’edició d’aquest any incorpora l’escenari dels jardins del Teatre Nacional de Catalunya, on se celebrarà de l’1 al 10 de setembre un minicicle de cloenda, fruit d’una col·laboració entre la promotora Mas i Mas i el cicle Jazztrònica. Ens endinsem en alguns dels concerts més destacats de la programació.


SOUL II SOUL
28 de juliol | Palau de la Música Catalana

Una de les bandes més representatives de la música afrobritànica de la dècada dels noranta, Soul II Soul, inaugurarà el festival amb la seva primera actuació a l’Estat espanyol. El col·lectiu, liderat pel cantant, DJ i productor Jazzie B, és conegut pels seus èxits “Back to Life (However Do You Want Me)” i “Keep on Movin”. Durant la primera etapa (1988-1998), el grup britànic va enfortir la cultura de club tot fusionant el so reggae amb les influències de l’acid house de l’escena eivissenca. Amb aquest còctel explosiu van arribar a guanyar dos premis Grammy. Després de la seva separació, Soul II Soul va refundar-se el 2007, però no ha publicat material nou des del 1997. Actualment el col·lectiu està liderat pel trio vocal Jazzie B, Caron Wheeler –els únics supervivents de la formació original– i Charlotte Kelly.

 
GEORGE CABLES
4 d’agost | Sala Jamboree

L’històric pianista novaiorquès George Cables visitarà el club Jamboree en format de quartet. Influenciat per grans mestres com Chick Corea o Herbie Hancock, Cables ha acompanyat figures històriques del jazz com Art Blakey, Sonny Rollins –amb qui va anar de gira l’any 1969–, Dexter Gordon –formant part del seu quartet el 1977–, Art Pepper o Bobby Hutcherson. La seva pianística destaca especialment per les seves imaginatives reinterpretacions de composicions clàssiques.
 
 
WAYNE ESCOFFERY
5 d’agost | Sala Jamboree

El saxofonista londinenc Wayne Escoffery va iniciar la carrera l’any 2006 formant part del quintet del trompetista Tom Harrell, amb qui va enregistrar set discos. Posteriorment, Escoffery ha tocat amb grans músics com Al Foster, Ron Carter o Herbie Hancock, entre altres. El quartet amb què es presentarà a la sala Jamboree estarà format pel pianista David Kikoski, el contrabaixista Ugonna Okegwo i el bateria Ralph Peterson, amb els quals ha gravat el seu darrer disc, The Humble Warrior (Smoke Sessions, 2020).
 
 
MIGRA
12 d’agost | Sala Jamboree

La cantant i compositora Marta Garrett (Lisboa, 1994) i la saxofonista i compositora Irene Reig (Barcelona, 1993) s’han ajuntat a Migra, on actuen en format de quintet juntament amb Roger Santacana (piano), Giuseppe Campisi (contrabaix) i Andreu Pitarch (bateria). El projecte es va poder veure per primera vegada en el 41è Jazz Festival de Terrassa, en el qual es van estrenar com una aposta innovadora focalitzada en la veu i el saxo com a instruments melòdics protagonistes.
 
 
LAS DE BARCELONA
10 d’agost | Sala Jamboree

El singular combo Las de Barcelona presenta una interessant mostra de les jazzwomen més interessants de la nova fornada de joves músics barcelonines. El col·lectiu està format per les instrumentistes i cantants Eva Fernández (saxo i veu), Magalí Datzira (contrabaix i veu) –provinents del fructífer planter de la Sant Andreu Jazz Band de Joan Chamorro– i Lucia Fumero (piano i veu), acompanyades per la bateria de l’experimentat David Xirgu. El repertori està format per composicions pròpies de Fumero, Fernández i Datzira, a més de versions del cançoner llatinoamericà, principalment de l’Argentina, Cuba i el Brasil. El projecte va néixer fa prop d’un any i mig a la sala Robadors 23, a Barcelona, un dels laboratoris de jazz més dinàmics de la capital catalana. A més del concert en format de combo, la contrabaixista Magalí Datzira actuarà en solitari presentant algunes de les composicions que ha estat produint durant els darrers anys, estilísticament molt més properes a l’univers de la cançó d’autor.
 
 
JEAN TOUISSANT
27 d’agost | Sala Jamboree

Nascut a Saint Thomas, la principal de les Illes Verges, Jean Toussaint és un dels grans tenoristes del jazz contemporani. A principi dels vuitanta va formar part dels Jazz Messengers d’Art Blakey, amb històrics del jazz com Gil Evans, McCoy Tyner i Winston Marsalis. Posteriorment va instal·lar-se a Londres, on va tocar amb músics anglesos com Jason Rebello, Andrew McCormack o nord-americans com Cedar Walton o Max Roach.
 

SEAMUS BLAKE
30 d’agost | Sala Jamboree

Un altre saxofonista d’impacte és Seamus Blake, un dels músics anglesos més interessants de l’escena jazzística contemporània. Ha tocat a més d’una setantena d’enregistraments, i el seu darrer treball en solitari, Superconductor (5Passion, 2015), té convidats com Gonzalo Rubalcaba i John Scofield, que l’ha qualificat de ‘saxofonista total’.
 
 
Especial: Festivals
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, festivals d'estiu, Mas i Mas, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.