Actualitat

'Loft' i 'Les gates' són els nous programes juvenils d'iCAT

L'emissora de ràdio impulsa dos nous programes fets per joves i per als joves

| 24/10/2022 a les 10:00h

Xènia Casado i Berta Aroca, presentadores de 'Loft', i Mama Dousha, Mariona Batalla i Guillem Camós, presentadors de 'Les gates'
Xènia Casado i Berta Aroca, presentadores de 'Loft', i Mama Dousha, Mariona Batalla i Guillem Camós, presentadors de 'Les gates' | Arxiu iCAT
L'emissora de ràdio iCat.fm crea dos nous programes, Loft i Les gates. La iniciativa busca crear un espai on donar veu a les noves generacions i poder parlar de temes variats de cultura i societat que normalment queden en segon pla, amb un to informal i divertit. Loft s'emet a les nits de dilluns a dijous, amb Xènia Casado i Berta Aroca al capdavant; Les gates és un programa setmanal, que s'emet els divendres, amb Mariona Batalla, Mama Dousha i Guillem Camós com a presentadors.
 

'Loft'

Xènia Casado, locutora de ràdio i presentadora a Twitch, i Berta Aroca, creadora de contingut a la xarxa, són les presentadores del programa Loft. És un magazín de dues hores amb entrevistes, reportatges i col·laboradors que parlen de cultura, música, tecnologia, moda, ball, arts escèniques, xarxes socials i noves tendències, amb la mirada de la generació Z (15-24 anys). "Fins ara parlaven dels joves, però ho feien els boomers. Ara som els joves qui parlem. I penso que encara ho hem de fer molt més", opina Aroca, "perquè els joves tenim coses molt interessants a dir". Casado hi està d'acord, i alhora reclama més espai també a televisió: "allà on estan els grans, que nosaltres també hi siguem".



La presència dels joves no és l'única que troben a faltar als mitjans: "és molt important que n'hi hagi també de femenina", assegura Aroca. I tot i que en el seu programa són precisament dues dones joves presentant, Casado es pregunta si sovint aquesta inclusió es fa per complir quotes: "Penso que la gent no està preparada per rebre dones potents, amb caràcter i líders dels seus propis projectes." Per això reivindiquen que hi hagi més dones al capdavant i que realment hi hagi equitat. "Quan vaig entrar a Rac1, em vaig sorprendre, perquè hi havia vint presentadors homes i només tres dones", recorda Aroca. 

Les presentadores enceten aquesta iniciativa amb les expectatives ben altes i amb la il·lusió de poder "reconvertir la ràdio transmèdia d'aquest país i ser un referent", diu Casado. Aroca, des del primer dia, creu fermament que d'aquesta nova proposta pot sortir una cosa molt gran i diferent, ja que la rebuda ha estat molt càlida. I és que de fet, un dels punts claus del programa és la seva aposta per la interactivitat i donar veu als oients perquè tothom pugui participar. Es pot escoltar de dilluns a dijous de 21.00 a 23.00 i es pot seguir en versió ràdio FM, podcast, YoutubeTikTok i Instagram
 

'Les gates'

És un programa setmanal que gira entorn de la cultura urbana, entenent-la com una manera de fer front a la realitat a la qual s'exposen la generació X i la mil·lènnial. Les gates és un espai per als joves, on poder debatre sobre els problemes que els afecten. "Deixeu-nos parlar als joves que també tenim coses a dir", reclama la directora del programa, Mariona Batalla.
 


Els protagonistes del programa són BatallaMama Dousha i Guillem CamósMariona Batalla és cantant, artista, activista i creadora de contingut digital, i cobreix dins del programa la part de feminisme, gènere i salut mental. El músic, productor i professor, Mama Dousha, hi parla sobre música i cultura, i Guillem Camós, realitzador, editor de vídeo i fotògraf, se centra en política i societat. Amb els col·laboradors completen totes les branques creatives i socials: Jordi Chicletol, expert en cultura pop i interès juvenil, Mar Armengol, activista sobre cossos no normatius, Ario, experta en cinema i literatura, i Laura Fernández, artista 3D. 

Batalla explica que Les gates és un espai informal, on parlar de temes que es queden als marges dels mitjans de comunicació convencionals i que són importants, en especial per als joves, que viuen en un context de molta precarietat i de moltes dificultats. "No és fàcil ser jove ara mateix", apunta l'artista. "La idea és donar un context a les problemàtiques que vivim. Moltes vegades el sistema culpa a l'individu de ser una persona sensible o de no trobar feina, però en realitat és culpa del sistema, que no està funcionant bé". 

Amb aquesta proposta radiofònica, volen trencar estigmes que segueixen molt arrelats a la societat i trobar un espai on queixar-se però també poder riure de la seva quotidianitat. "Clar que ens agrada mirar vídeos de gatets a Instagram i sortir de festa, perquè també són inquietuds que tenim els joves, però realment hi ha coses que ens importen molt més i ningú en parla. Ens tracten com si només ens agradés veure TikTok, tenir un patinet elèctric i fumar vaper", comenta Batalla. Adaptat a la forma de consum cultural dels més joves, Les gates es pot seguir en versió ràdio FMpòdcastYoutube, i Instagram, els divendres de 21.00h a 23.00h.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Enderrock, Actualitat, Generació Z, Loft, joves, Les gates, iCat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.