Actualitat

​50 anys del Club Tenco

La Rassegna della canzone d'autore 2022 tindrà lloc del 19 al 22 d’octubre a Sanremo

| 17/10/2022 a les 12:30h

Luigi Tenco
Luigi Tenco | Arxiu
Són les dues de la matinada del 27 de gener de 1967. El cantant Luigi Tenco està dessolat a l’habitació 219 de l’Hotel Savoy de Sanremo. La seva cançó “Ciao, amore, ciao” no ha estat admesa per participar al Festival de Sanremo, ni tan sols a la repesca. A poca distància, s’està celebrant el Festival. La situació és insostenible per a ell, que agafa una pistola Walther PPK calibre 7.65 i es dispara a la templa. La mort és instantània. Prop del cos, una nota manuscrita, la darrera: “He estimat el públic italià i he dedicat inútilment cinc anys de la vida. Faig això, no perquè estigui cansat de la vida (tot al contrari), sinó com a acte de protesta contra un públic que envia la cançó “Io tu e le rose” a la final i un jurat que selecciona “La rivoluzione”. Espero que serveixi perquè a algun se’ls aclareixin les idees. Ciao. Luigi”. Només tenia 28 anys. Com a curiositat, cal assenyalar que el darrer enregistrament de Tenco va ser la versió en català de “Ciao, amore, ciao”.


Uns anys més tard, un grup d’estudiosos i d’aficionats a la cançó d’autor encapçalats per Amilcare Rambaldi es reuneixen per tirar endavant un festival alternatiu al de Sanremo, amb la pretensió la comercialitat sigui substituïda per la qualitat. La iniciativa es concreta el 1972 amb la constitució del Club Tenco. La seva intenció, recollida als estatuts és “reunir a tots aquells que, recollint el missatge de Luigi Tenco, pretenen potenciar la composició de cançons, buscant també la dignitat artística i el realisme poètic en la música lleugera”. Enguany el Club Tenco compleix 50 anys. La seva activitat més coneguda és l’organització, a partir de 1974, de la Rassegna della canzone d'autore, que té lloc cada octubre al Teatre Ariston de Sanremo.



L’edició de 2022 commemorarà aquest aniversari. “Aquest any començarem uns dies abans amb l’espectacle Casa Rambaldi, que és una col·laboració entre BarnaSants i el Club Tenco que recull algunes de les cançons que agradaven a Amilcare Rambaldi. Hi ha cançons de cantautors italians en català, castellà i anglès i algunes cançons de Serrat, Llach, Bonet i Pi de la Serra adaptades a l’italià” explica Sergio Seccondiano Sacchi, actual responsable del Club Tenco, que també afirma que no serà una edició especial: “no serà diferent d’altres anys. Per a nosaltres, cada any és una edició especial. Potser farem alguna cosa quan faci 50 anys de la Rassegna o quan arribem a les 50 edicions, que serà més tard perquè hi ha hagut tres anys que no s’ha fet”.
 

Claudio Baglioni Foto: Arxiu


Entre els participants d’aquest any destaca la presència, per primera vegada, de Claudio Baglioni. També hi seran Joan Isaac, Roger Mas, Rusó Sala, Alice, Giorgio Conte i Michael McDermott, entre d’altres. Com és habitual, la celebració de la Rassegna della canzone d'autore ve acompanyada de l’edició del número anual d’Il cantautore, una revista de 24 planes gran format que enguany s’acompanya del CD Casa Rambaldi enregistrat a Luz de Gas de Barcelona el 18 de maig.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Barnasants, efemèrides, actualitat, festivals, Club Tenco

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.