Actualitat

Pere Tàpias i Francesc Burrull desborden el sol

Es presenta a Vilanova i la Geltrú un disc amb poemes de Tàpias musicats per Burrull

Divuit personalitats del món de la cultura hi reciten els poemes

| 19/10/2022 a les 11:00h

Drets: Gilbert Bernardò, Elisabet Raspall, Quico Mestres, Pol Borràs (dissenyador del llibret del disc), Dàmaris Gelabert i Carles Benavent. Asseguts: Toni Albà, Mon Plans, Pep Picas i Laura Simó
Drets: Gilbert Bernardò, Elisabet Raspall, Quico Mestres, Pol Borràs (dissenyador del llibret del disc), Dàmaris Gelabert i Carles Benavent. Asseguts: Toni Albà, Mon Plans, Pep Picas i Laura Simó | Juan Miguel Morales
Unes setmanes abans de morir, Pere Tàpias va presentar el darrer llibre, On es desborda el sol (El cep i la nansa, 2017). Es tracta d’un poemari que ens mostra un creador ben allunyat del Pere Tàpias cantant. L’humor és molt matisat i hi predominen la tendresa, l’evocació i la contemplació. Quan Francesc Burrull va llegir-lo va quedar colpit. Per això, va decidir homenatjar el seu amic i veí posant música als poemes i demanant a unes quantes personalitats del país que les recitessin. Burrull s’hi va dedicar els darrers cinc anys de vida. Va ser a temps de musicar i enregistrar totes les melodies i va sentir pràcticament tots els recitats, però va morir l’agost del 2021 sense veure publicat el disc On es desborda el sol (Havana Seven). La casualitat ha fet que aquest disc es presentés el 17 d'octubre, un dia abans de l'aniversari de Burrull, que just ahir hauria complert 88 anys.

Hi ha dues persones més que han resultat decisives per tal que el projecte s’hagi dut endavant: la cantant Laura Simó, amiga de Burrull, que s’ha encarregat dels treballs de producció i de gestió, i el músic Giuseppe Costa, l’home que cada dia anava a buscar al Mestre Burrull a casa seva, l’acompanyava a l’estudi de gravació i enregistrava les seves melodies. I també els convidats que hi han recitat: Joan Manuel Serrat, Laura Simó, Carme Canela, Quico Pi de la Serra, Elisenda Roca, Pep Picas, Josep Maria Pou, Josep Cuní, Mont Plans, Mario Gas, Guillermina Motta, Toni Albà, Antoni Bassas, Sergi López, Òscar Dalmau, Dàmaris Gelabert, Elisabet Raspall i Quico Mestres. Cal assenyalar que en l’apartat musical, a banda del piano de Burrull també hi han participat Elisabet Raspall, Pinyu Martí, Gaby Ardèvol, Gilbert Bernardò, Ester Vila, Verònica Burrull i Giuseppe Costa. El disc també inclou, a tall de bonus track, una versió de "Passeig del Carme" cantada per Pere Tàpias amb l'acompanyament de Francesc Burrull i Carles Benavent gravada al Palau de la Música Catalana.

El disc es va presentar el passat dilluns 17 d’octubre amb la presència del vicepresident de l’Associcació d'Artistes Intèrprets o Executants d'Espanya (AiE), Luis Mendo, que va assenyalar que la seva entitat rarament participa en l’edició de discos, però va considerar que en aquest cas estava més que justificat fer-ho. Mendo va rememorar la seva coneixença amb Burrull, a finals dels vuitanta, quan es reunien per constituir un sindicat de músics a Madrid i a Barcelona.

El delegat de la Societat General d'Autores i Editors (SGAE) a Catalunya, Lluís Gómez, també va intervenir en l’acte per celebrar l’edició del disc. Gómez va explicar que Burrull era membre d’SGAE des de 1961 i que va registrar 233 obres de Cançó, fox-trot, obres simfòniques, bandes sonores de pel·lícules i obres de teatre. De Pere Tàpias, va dir que se’n va fer soci el 1974 i que va registrar 94 obres, on a banda de cançons hi havia l’himne de l’Acadèmia de Tastavins del Penedès.
 

Giuseppe Costa i Elisabet Raspall Foto: Juan Miguel Morales


L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, va revelar que la família de Francesc Burrull ha llegat el seu piano a la ciutat i que aquest presidirà una aula de l’escola de música que durà el seu nom. Per a l’alcaldessa, el disc que es va presentar és el treball amb col·laboracions més importants fets a Catalunya la darrera dècada i ho atribueix a la personalitat dels dos músics: “les persones al llarg de la vida recullen el que sembren i aquestes persones van sembrar molt i molt bé. El sol s’ha desbordat d’amistat i d’estimació cap aquestes dues persones”.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Giuseppe Costa, Laura Simó, Pere Tàpias, Francesc Burrull

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.