Cròniques

Black Coffee brilla en un Sónar multitudinari

Ahir, va arrencar la 30a edició del Sónar amb actuacions de Bradley Zero amb Moxie, Oneothrix Point Never i Jokkoo Collective, entre molts altres

El Sónar 2023, en dotze claus

| 16/06/2023 a les 14:45h

Black Coffee al Sónar 2023
Black Coffee al Sónar 2023 | Nerea Coll
L'esperada 30a edició del Sónar va començar ahir amb una gran jornada multitudinària, per la qual van passar diferents noms del món de la música electrònica com Black Coffee, Bradley Zero amb Moxie, Oneothrix Point Never i Jokkoo Collective, entre molts altres. Un dels grans canvis d'aquesta edició commemorativa l'ha viscut l'escenari principal del Sónar de dia, el SónarVillage, que ha patit una reestructuració arran de les calors tòrrides de l'any passat. En comptes d'estar orientat mirant a Montjuïc en un dels córners de la Plaça Univers, enguany estava al fons de la plaça mirant cap a l'Hospitalet de Llobregat. A més, un enorme tendal que actuava com a carpa cobria tota la plaça i pal·liava part de la calor, permetent també que la crema solar ja no fos imprescindible.

L'actuació més destacada de la jornada la va signar el discjòquei sud-africà Black Coffee, que va ser l'encarregat de cloure el Sónar de dia d'ahir quan el sol ja s'havia post. Amb només la seva mà dreta -l'esquerra la té immobilitzada a causa d'un accident de trànsit l'any 1990-, el músic va fer gala de la seva dilatada experiència (amb més de 150 sessions cada any). El seu house melòdic va estar en permanent contacte amb les arrels dels ritmes africans i l'amapiano, un estil sorgit a Sud-àfrica que fusiona el house, el jazz i el lounge. 
 

Black Coffee al Sónar 2023 Foto: Nerea Coll


La sessió va estar marcada per la subtilesa envejable amb què Black Coffee bastia les seves mescles, a través del a qual el sud-africà construïa els build-ups i els drops de forma tan sigil·losa que en molts moments s'havia de fer un esforç important per a reconèixer en quin precís instant canviava de cançó. La seva qualitat compta amb un prestigi tan gran que el seu darrer treball, Subconsciously (Ultra Records, 2021) -que va comptar amb col·laboradors de la talla de Pharrell Williams o David Guetta- i va ser guardonat amb el Grammy a millor disc de dance/electrònica el 2022.

Una de les altres actuacions més destacades d0ahir va tenir lloc a mitja tarda, amb la sessió conjunta dels selectors anglesos Bradley Zero i Moxie al SonarVillage. A través d'un house enèrgic i alegre, la parella de discjòqueis va fer ballar de valent el públic remesclant tota mena de pistes: des de peces amb grans sintetitzadors d'inspiració vuitantera, fins a harmonies jazzístiques passant per algun tema més pròxim al pop.
 

Bradley Zero i Moxie al Sónar 2023 Foto: Liam Simmons


Una mica abans, començava al SonarHall l'actuació del productor de Massachussets Daniel Lopatin, conegut artísticament com a Onethrix Point Never. Durant la primera part de la sessió, l'estatunidenc va fer gala de la seva electrònica experimental amb l'espectacle Rebuilds, on els sintetitzadors eteris van entrar en contacte amb diferents ràfegues de sintes distorsionats. 
 

Onethrix Point Never al Sónar 2023 Foto: Nerea Coll


Mentre el sol ja es ponia les actuacions no s'aturaven i simultàniament van sonar fins a tres propostes diferents. La productora d'Oakland Bored Lord va portar la cultura rave i les sonoritats més extàtiques i desenfrenades al SonarPark, mentre la danesa Erika de Casier mostrava el seu r'n'b electrònic -excessivament enllaunat- i el col·lectiu panafricà establert a Barcelona Jokko oferia un espectacle audiovisual que jugava en alguns moments amb les riques polirítmies africanes. 
 

Jokkoo collective al Sónar 2023 Foto: Nerea Coll


El Sónar continua avui 16 de juny amb la inauguració del Sónar de Nit, i acabarà demà dia 17. A la versió diürna passaran noms com The Blessed Madonna, Desert o Carles Viarnès i Alba G. Corral mentre que la programació nocturna acollirà grans artistes de l'electrònica com Aphex Twin i Eric Prydz o la coneguda cantant maresmenca Bad Gyal.
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, Sonar, Sónar, cròniques, Black Coffee

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.