festivals

La Mercè torna amb un centenar de concerts per tota Barcelona

Ja s'ha publicat el cartell de la Festa Major de Barcelona, que se celebrarà entre el 22 i 25 de setembre

| 27/07/2023 a les 13:45h

Concert a la Catedral de Barcelona, Festes de la Mercè 2019
Concert a la Catedral de Barcelona, Festes de la Mercè 2019 | Xavier Mercadé
La Mercè torna un any més, i ho fa amb més d'un centenar de concerts entre el divendres 22 i dilluns 25 de setembre (festiu a Barcelona). La música de la Festa Major barcelonina es repartirà en 16 espais per tota la ciutat. La majoria repeteixen de l'edició anterior —com per exemple el Teatre Grec, la Rambla del Raval, els Jardins del Doctor Pla i Armengol o l'Avinguda de la Catedral— i s'hi sumen 4 escenaris nous: la Plaça de Can Fabra, el Passeig dels Til·lers, l'escenari del carrer Menéndez y Pelayo i el de la Plaça Reial, que es recupera amb motiu del 30è aniversari del BAM (Barcelona Acció Musical).
 

MÚSICA MERCÈ

La programació de Música Mercè es presenta aquest any ben festiva i diversa. Com a novetat d'enguany, es podran gaudir de propostes de fins a onze països estrangers. A cadascun dels escenaris hi haurà, a més, una actuació d'un artista de la ciutat convidada d'aquesta edició: Kíiv.

Els Jardins del Doctor Pla i Armengol acullen un any més les propostes de cançó d'autor. Arrencarà el divendres amb Selma Bruna (Marala), que acompanyada d'un cor de 20 persones portarà el pop coral del seu primer disc Dorsal (autoeditat, 2023) a l'escenari. La seguirà Meritxell Neddermann, que presentarà el seu segon disc Suelta (Halley Records). La rapera barcelonina Lia Kali tancarà la primera jornada als jardins amb el seu primer disc Contra todo pronóstico (Propaganda pel Fet!, 2023). Dissabte, obrirà la nit Maryana Klotchko, convidada de Kíiv, amb música electrònica experimental suau. Seguidament, Adriano Galante portarà el seu pop intimista i d'avantguarda, i finalitzarà el dia Bikôkô amb la seva proposta de jazz africà i neo soul. El diumenge, serà el torn del cantautor argentí Juan Quintero, del pianista valencià de jazz Albert Sanz amb el seu grup i la cantant de jazz Sabina Witt. A més, també s'hi faran els concerts dels estudiants de l'Escola Superior del Liceu (dissabte), l'Escola Jam Session (diumenge) i el Taller de Músics amb Perico Sambeat i l'ESMUC (dilluns) a l'hora del vermut.

El clàssic escenari del Teatre Grec donarà protagonisme a propostes molt potents, diverses i liderades per dones. iLe obrirà els concerts de divendres, seguida de la cantant d'Angola Pongo amb la seva fusió de kuduro, afrobeat, favela funk i afropunk que busca mesclar gèneres i llengües com a solució a les barreres culturals. Dissabte, començarà el grup ucraïnès de folk-punk DakhaBrakha, i els seguirà l'electrònica contemporània i d'avantguarda de l'artista de Piera Marina Herlop. La nit del diumenge la protagonitzaran Tarta RelenaCocanha i Los Sara Fontan amb l'espectacle 4I323I4, una proposta que parteix de patrons numèrics de fabricació tèxtil, antics cants de treball, sons mecànics i narracions de testimonis fabrils. El mateix diumenge també actuarà la banda de Rio de Janeiro Bala Desejo, que combina bossa nova, indie-pop i música tropical.

L'Avinguda de la Catedral serà un escenari amb propostes molt eclèctiques. El divendres serà la nit de la música d'arrel amb Perrate, que obrirà la nit de divendres amb un flamenc poc ortodox, i la cantaora de Villanueva de Jaen Ángeles Toledano i la barcelonina Anna Colom, que repassaran el folk i la fusió de ritmes que han influenciat el flamenc al llarg de la història. Dissabte, l'eclecticisme brillarà amb la rumba catalana de Rumba All Stars i el disco-funk de Lalo López Limited Band, i diumenge hi haurà el gran concert d'homenatge a Víctor Jara. 50 anys després del seu assassinat, artistes com Ana Tijoux, Rusó Sala, Borja Penalba o Sílvia Tomàs interpretaran el repertori del cantautor xilè, mentre que a partir de la mitjanit pujarà sobre l'escenari la banda ucraïnesa Gogol Bordello, que fusiona la música tradicional ucraïnesa i el punk.

La Platja del Bogatell acollirà el divendres la programació Mediterràniament, on actuarà el músic i actor BOYE, que irromp amb una proposta de rap, electrònica, pop i rock alternatiu. La proposta dels germans Serrasolsas, Ginestà, prendrà el relleu amb una mostra d'algunes de les seves cançons del seu pròxim disc i el plat fort de la nit serà la popular banda gandiana Zoo. Tancarà la jornada la maresmenca Vicco, autora de "Nochentera", amb la qual es va presentar al Benidorm Fest 2023. Dissabte, tancarà l'escenari la programació de l'emissora d'ELS40 amb grans artistes com el grup urbà lleidatà Sexenni, la cantautora Suu —guanyadora del premi Enderrock al millor artista revelació 2018— el cantant i compositor Dani Fernández, l'inconfusible pop d'Els Catarres i el grup d'Alzira La Fúmiga.

El carrer Menéndez y Pelayo serà l'escenari de 3 cadenes de ràdio musicals. Els Buhos protagonitzaran el primer concert d'aquest escenari el divendres en el marc del concert de l'emissora CADENA 100. Dissabte serà el torn de RAC105 amb un concert de grans personalitats com els concursants d'Eufòria Edu Esteve Triquell, el traper terrassenc Lildami, els clàssics Doctor Prats i els nous èxits de The Tyets amb la seva ja famosa sardana de discoteca "Coti x coti". Diumenge el finalitzarà l'emissora Europa FM amb els concerts del músic i influencer catalanobasc Julen, el pop alegre de Mosaic i Porto Bello, guanyadors del Premi Enderrock a millor disc revelació 2017 i millor directe 2019.

El Parc de la Ciutadella acullirà un nou escenari al Passeig dels Til·lers, on divendres sonarà la sessió de música electrònica de la DJ Daria Kolomiec. El dissabte, la música tornarà al migdia amb el grup de patxanga andorrano-barceloní Els Senyora i a la nit hi haurà l'electropop persa de Liraz. Finalment, diumenge la Ciutadella comptarà amb dues propostes més: Spice Berberechos amb Carles Dénia i Mélodie Gimard i Hip Horns Brass Collective & Escandaloso Xpósito

Al Parc Central de Nou Barris hi actuaran les diverses propostes simfòniques de la programació d'enguany. Divendres hi actuarà la Banda Municipal de Barcelona, seguida de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya el dissabte, l'Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu el diumenge i el cubà Roly Berrío i l'agrupació Vozes amb la saxofonista Eva Fernández dilluns.
 

BARCELONA ACCIÓ MUSICAL (BAM)

El BAM celebra el seu 30è aniversari amb una programació ben diversa. El Moll de Fusta serà l'escenari més gran del BAM, que obrirà el divendres amb la funció de la cantant argentina establerta a Barcelona Simona i el seu disc debut Esfera de amor (Yuukii Records, 2023). Seguirà el col·lectiu MARICAS, un referent de la música de club nacional, i Luna Ki amb una proposta que barreja des de trap fins a K-Pop. Dissabte continuarà amb grans raperes: després dels debuts de Jaume Emma i Mad Cartridge —dins els marcs dels projectes Pedrera 3.8 i Brot, respectivament—, encetarà la nit la rapera vilassarenca Mushka amb la seva mescla de hip hop, reggaeton i dancehall. Seguirà l'estatunidenca Mercury, i tancarà la nit la barcelonina Anier. Diumenge, s'oferiran a partir de les 20h els tres concerts dels semifinalistes del concurs Sona9  amb Sa Pena, Sosun.Dance i D'Marius, seguits de Flamenco QueerLa Cebolla i Baiuca.

Paral·lelament, l'Antiga Fàbrica Damm es convertirà en un entorn comparable a una fàbrica de creació amb les propostes més emergents i arriscades. Diumenge començarà amb el quintet d'Arbúcies Remei de Ca la Fresca, semifinalista del concurs Sona9 2021, amb una barreja de folklore i electrònica. També pujaran a l'escenari Aiko, el grupoAdelaidaNerve Agent i Poly Chain, entre d'altres.
 

ACCIÓ CULTURA VIVA

La seu de la programació d'Acció Cultura Viva serà Can Fabra.  El divendres hi actuarà el cantant urbà d'origen marroquí L'Beel, l'artista mexicana Masta Quba i la barcelonina Kyne. El dissabte 23, hi actuarà el grup de músiques del món Kaïro Band, el grup donostiarra Merina Gris, el raper Extraño Weys i la portorriquenya Marina y su Melao. Prèviament, a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, es podrà gaudir de diversos concerts, com els de la cantant indie rock Marta Knight o la banda barcelonina Alison Darwin. Finalment, el diumenge, la programació es trasllada a la Nau Bòstik amb el jazz flamenc d'Alba Alsina i el seu quintet, la fusió de The Salsa Punk Orchestra i l'afrobeat de Dyamise Squad.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, festivals, festes de la mercè, actualitat, la merce, La Mercè 2023

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.