Festivals

El 55è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona presenta el seu cartell amb Chucho Valdés, Tomatito o Clara Peya

El certamen presenta una de les edicions més grans de la seva història

Hi haurà un 34% d'artistes catalans i un 35% de dones

Fins a 17 espais acolliran concerts del festival, entre els quals s'estrenen La Paloma, el Teatre Tívoli o el Jamboree

Michel Camilo rebrà la Medalla d'Or del festival i Horacio Fumero el Retrat d'Artista

| 13/09/2023 a les 17:45h

Chucho Valdés actuant al Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona
Chucho Valdés actuant al Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona | Xavier Mercadé
Avui, s'ha presentat el cartell complet 55è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, que enguany ha programat més d'una vuitantena de concerts repartits per 17 escenaris diferents de la ciutat de Barcelona. Entre els caps de cartell, hi haurà noms destacats com Chucho Valdés, Joshua Redman, Tomatito, Michel Camilo amb Marco Mezquida, Andrea Motis, Clara Peya, Ron Carter o Miguel Poveda, entre altres. 

El cartell d'enguany presenta un 34% d'artistes catalans -nascuts o residents a Catalunya-, un 35% d'artistes dones i compta amb l'estrena de nous escenaris, com és el cas de l'emblemàtic teatre La Paloma, el Jamboree o la nova sala del Conservatori del Liceu Live Room. A més, segons el director del festival Tito Ramoneda, el festival ha posat a la venda més de 52.000 entrades, que tenen una mitjana de preu de 26 euros, i espera poder assolir a una xifra acumulada entre totes les actuacions de 100.000 espectadors, comptant les activitats amb accés lliure. 

El festival arrencarà el pròxim dilluns 18 de setembre al Teatre Tívoli amb el doble concert que oferirà el cineasta Woody Allen, que tocant el clarinet oferirà un repertori clàssic de Nova Orleans amb la New Orleans Jazz Band. Al mateix escenari, hi tocarà Chucho Valdés Royal Quartet el 17 d'octubre, en què presentarà el seu futur nou disc.


L'altre gran escenari que acollirà un bon nombre de concerts és el Palau de la Música Catalana. El primer concert que s'hi podrà sentir a l'equipament modernista serà l'espectacle La nit de les big bands, que reunirà dues big bands contrastades. Una serà la Rufaca Folk Jazz Orchestra, que reinterpreta la música tradicional dels Pirineus en format jazzístic, i la Big Band Jazz Maresme, que celebra els seus primers 18 anys de vida amb un poderós espectacle dedicat a Ella Fitzgerald i Louis Armstrong, amb Ricard Gili i Susana Sheiman com a solistes.

També actuarà al Palau de la Música el saxofonista Joshua Redman amb Gabrielle Cavassa (2 de novembre), la Sant Andreu Jazz Band amb el seu nou espectacle Abraça Brasil (11 de novembre), el pianista brasiler Sergio Mendes (17 de novembre), i la trompetista Andrea Motis, que presentarà el seu nou disc Febrero acompanyat per 22 músics de la Camerata Conservatori del Liceu.


A més, el Palau de la Música també acollirà el concert del pianista dominicà Michel Camilo, que interpretarà una bona selecció del seu ampli repertori acompanyat del pianista menorquí Marco Mezquida. Precisament, el dominicà rebrà enguany la Medalla d'Or del festival per la seva dilatada trajectòria. Anteriorment, han rebut aquest guardó grans noms del jazz com Sonny Rollins i Wayne Shorter, Chick Corea o Chucho Valdés.

Dins del cicle De cajón, que posa en contacte el jazz i el flamenc, hi actuarà el guitarrista  Tomatito (3 de novembre · Palau de la Música) amb un convidat d'autèntic luxe com Miguel Poveda, qui també actuarà en solitari el 15 de desembre a l'Auditori del Fòrum per a tancar la seva gira; José Mercé (10 de novembre · Palau de la Música), Rosario (14 de novembre · Palau de la Música), Dani de Morón Duo (21 de novembre · Conservatori del Liceu), María José Llergo (29 de novembre · Paral·lel 62), l'espectacle nadalenc Así canta Jerez en Navidad (19 de desembre · Palau de la Música) i Alejandro Hurtado (22 de desembre · Jamboree). 


Per altra banda, des de ja fa anys, el festival també deixa obert l'espai a altres àmbits i gèneres musicals amb l'apartat de la programació 'Finestres'. En aquest apartat hi haurà el pianista francès Sofiane Pamart (25 de novembre · Palau de la Música), Ariel Rot i Kiko Veneno (1 de desembre · Palau de la Música) i Bebe, que oferirà el primer concert del Festival de Jazz a La Paloma el 16 de novembre. 

Al Paral·lel 62, enguany s'hi celebraran fins a quatre concerts ben diferents. El primer serà el de Tigran Hamasyan Trio el 3 de novembre; el segon el de Ron Carter Foursight el 9 de novembre, que probablement serà una de les últimes visites de l'històric contrabaixista a Barcelona; el tercer serà el del baixista camerunès Richard Bona amb la Liceu Big Band el 14 de novembre, i l'últim serà el de l'empordanesa Clara Peya, que presentarà el seu nou disc Corsé (Vida Records, 2023).

HORACIO FUMERO, RETRAT D'ARTISTA

El contrabaixista Horacio Fumero rebrà el Retrat d'artista d'enguany per la seva llarga trajectòria dins del món jazzístic català. Precisament, el festival l'ha distingit enguany perquè fa 50 anys que Fumero va deixar la seva argentina natal per venir a viure a Europa, tot i que es va establir definitivament a Barcelona uns anys més tard.

Amb motiu d'aquest retrat d'artista, el contrabaixista oferirà fins a cinc concerts dins del festival. El primer serà l'homenatge a Tete Montoliu Tot celebrant Tete el 27 d'octubre a l'Auditori ONCE mentre el segon el farà juntament amb la seva filla Lucia Fumero el 23 de novembre, en què presentaran el seu disc conjunt Los Fumeros (Seed Music, 2023). Ja al desembre farà tres concerts al Jamboree: un el farà amb el saxofonista Bill McHnery i el guitarrista Pedro Javier González el 16 de desembre al Jamboree, un altre amb la trombonista Rita Payés i el pianista Xavi Torres el 23 de desembre, i l'últim el farà completament sol per a clausurar el festival.



Com ja és habitual des d'anteriors edicions, el festival ha programat de nou dins del marc de La Mercè el Jazz & Food, la festa gastronòmica del jazz amb entrada lliure. El 25 de setembre, la iniciativa reunirà al Moll de la Fusta Dàmaris Gelabert, la Sant Andreu Dixie Band, The Big Easy's Crew, Raúl Rodríguez 3F Power Trio, el Liceu Blam Collective i Muv.

Per la seva banda, el Conservatori del Liceu acollirà una part molt important de la programació del festival. A l'auditori del conservatori hi tocaran Kenny Barron Solo, Yonathan Avishai i Omer Avital, Sylvie Courvoisier i Mary Halvorson; Joel Ross Good Bives; Dave Douglas Gifts Trio, Joey Calderazzo Trio, Donny McCaslin Quartet, The Bad Plus, Aaron Parks Quartet, Chris Potter Circuits Trio, el Liceu Gran Ensemble, Ralph Towner i el quartet format per Colina, Sanz, Serrano i Piraña. Paral·lelament, a la nova sala Live Room hi tocaran Ann Manzano, el Liceu Jazz Grup i el Liceu Blam Collective, a més de jam sessions, classes magistrals i converses amb artistes programats com Michel Camilo o Richard Bona.

Finalment, els altres escenaris en què hi haurà concerts del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona seran l'Auditori amb Paquito d'Rivera & BMB, Bebel Gilberto, Carles Benavent i Marco Mezquida; el Teatre-Auditori de Sant Cugat amb Laura Andrés; el Luz de Gas amb Maro, Kitflus Ensemble i Èlia Bastida; el Jamboree amb The Funky Knuckles, Ala.ni, Quiet Colors, Sofia Ribiero Trio, Halligalli Quartet, Alejandro Esperanza Trio, i el Harlem amb Fillipo Dall'Asta Jazz Quartet, Max Rosado & The 7th Street Band, Son de la Rambla i Laura Flores, Ben Hemming i Michele Biondo Blues Band.
Especial: Festivals
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, festivals, voll damm festival de jazz de barcelona, jazz

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.