Festivals

Un passeig per la programació del Mercat de Música Viva de Vic

El festival se celebrarà entre el 13 i 16 de setembre

Hi actuaran artistes com The Tyets, Lildami, Julieta, Figa Flawas, Clara Peya, Marala i La Ludwig Band, entre altres

Els 12 semifinalistes del Sona9 2023

| 08/09/2023 a les 15:30h

Mercat de Música Viva de Vic
Mercat de Música Viva de Vic | Pere Masramon
El Mercat de Música Viva de Vic arriba el dimecres 13 de setembre amb la 35a edició, que s'allargarà fins al dissabte 16. Pensat com un mercat professional, però amb un bon gruix de la programació oberta al públic, el cicle acollirà més de setanta concerts, entre els quals destaquen l'inaugural de Marco Mezquida, o els que oferiran The TyetsSexenniMaralaClara PeyaLa Ludwig BandJulietaLildami i Ginestà, entre altres. Et proposem una ruta amb alguns dels millors concerts oberts al públic general que s'hi podran gaudir cadascun dels dies.

Un inici jazzero

El primer dia del festival començarà a les 19h al Teatre R. Montanyà de l'Atlàntida amb l'actuació de Marco Mezquida. El pianista menorquí continua la seva brillant carrera amb un nou treball, Tornado (autoeditat, 2023), en el qual comparteix una llarga història de música i vivències amb dos vells amics, Masa Kamaguchi i Ramon Prats. A les 20h, l'artista multidisciplinari Xavi Lloses oferirà a la sala 3 de l'Atlàntida una experiència sonora immersiva on crearà paisatges sonors envoltants mentre els participants reben instruccions de moviment a través dels seus dispositius mòbils.


BOYE actuarà a la carpa Atlàntida a les 21h. El músic i actor barceloní portarà un tast del seu esperat disc de debut on mescla rap, spokenword, pop i electrònica A les 22:30h, la saxofonista i cantant Eva Fernández pujarà a l'escenari de l'auditori J. Maideu de l'Atlàntida amb ¿Cómo llamar a esto? (Microscopi, 2023), on explora els seus aprenentatges sobre diverses experiències vitals.

Per a qui prefereixi un estil més proper a la música tradicional, però encara amb regust de jazz, també podrà gaudir del concert de Nomades a les 23h a la sala 3 de l'Atlàntida. El grup presentarà el seu nou àlbum, Afrique (Mazeto Square, 2023), que els portarà des del Magreb fins a Europa.

Nàpols a Vic

Laura Andrés serà una de les primeres propostes del dijous. A les 19:15h, la pianista i compositora sabadellenca presentarà el seu nou treball discogràfic Venus (autoeditat, 2023), que pretén dibuixar un paisatge sonor representatiu d'aquest astre: delicat al cel, però turbulent a la seva superfície. D'altra banda, i per celebrar els seus 30 anys de carrera, el cantautor Marc Parrot s'enfilarà a l'escenari del teatre R. Montanyà de l'Atlàntida a les 20h, construint una visió de la seva trajectòria a través de la música i l'escenografia partint d'un escenari buit.


L'italocatalà Alessio Arena actuarà a les 20:45h a l'auditori J. Maideu junt amb el trio napolità Suonno D'Ajere en un espectacle on posaran música als sonets de Garcilaso de la Vega i els versionaran en napolità. A les 22:45h, Paula Valls posarà el focus de nou al teatre R. Montanyà. Després de 5 anys de silenci discogràfic, la cantant de Manlleu retorna a l'escenari per mostrar la sonoritat més pop del seu primer àlbum en català, que publicarà aquesta tardor. A les 00:15h La carpa Atlàntida vibrarà amb la mescla del reggae dels anys 80 amb el dancehall dels 90 de l'agrupació mataronina-gironina Boom Boom Fightes & Cookah P.

I pels amants dels estils urbans, la Plaça dels Màrtirs es convertirà en l'escenari més adient. A les 21:30h, Neptú portarà la seva emergent proposta de synthpop, i a les 22:30h prendrà el relleu Lia Kali. La cantant barcelonina, que es va formar entre les jamms de la ciutat comtal, presentarà el seu primer disc Contra todo pronóstico (Propaganda pel Fet, 2023), on demostra la seva capacitat per dialogar amb el reggae, el jazz, el soul i el rap.

El gran dia

Amb la sonoritat explosiva de les big bands, The Gramophone Allstars Big Band serà un dels projectes en donar el tret de sortida del tercer dia del MMVV. Amb l'ska-jazz per bandera, la gran formació pujarà a l'escenari del teatre R. Montanyà per presentar el nou treball discogràfic que desvelarà aquesta tardor. També són mestres del vent metall les Balkan Paradise Orchestra. A les 00h, a l'escenari El Sucre Estrella Damm, la banda estrenarà l'espectacle Catarsis, on busquen simbolitzar l'alliberament emocional a través de la música, el moviment i la festa que l'agrupació transmet en els seus directes.


Per als seguidors de la música amb més influències folk, SanIsidro serà el candidat perfecte per començar la ruta del dia. A les 20h a l'escenari Jazz Cava, el cantautor valencià portarà una proposta que barreja des del pop i el rock-and-roll fins al flamenc, el so cubà i música popular d'arreu del món. La següent parada serà la Plaça Major Vera, on el trio vocal Marala cantarà formes com cants de batre, de mort o romanços per desmitificar la mort i integrar-la en la vida en el seu darrer treball, Jota de morir (Propaganda pel Fet!, 2022), considerat el millor disc de l'any per la crítica dels Premis Enderrock 2023. Les rimes populars continuaran amb La Ludwig Band a les 23:30h al teatre R. Montanyà. També guanyadors del Premi Enderrock a millor disc, un any abans, per La mateixa sort (The Indian Runners, 2021), tornen a la càrrega amb Gràcies per venir (The Indian Runners / Ceràmiques Guzmán, 2023).

Dan Peralbo i El Comboi actuaran a la Plaça Major Vera a les 20:30h. La formació s'enorgulleix de ser un grup com els d'abans, sense grans produccions ni maquillatge, i això mateix mostraran en el seu directe. A les 21:30h al teatre R. Montanyà serà el torn d'una de les pianistes i compositores més prolífiques i transgressores de l'escena musical catalana, Clara Peya. En el seu nou treball defuig dels tòpics i es fixa en la violència de la perfecció amb la col·laboració de cantants com Sílvia Pérez Cruz i Albert Pla.


La cantant i pianista Meritxell Neddermann actuarà a les 22:15h a l'auditori J. Maideu. L'artista segueix sorprenent amb el seu so tan propi i íntim –que barreja música clàssica, jazz, funky i indie– en el seu nou disc Suelta (Halley Records, 2023). Quasi simultàniament, a les 22:45h, la banda lleidatana Sexenni animarà la carpa Atlàntida amb la seva mescla entre pop, urban i música festiva presentant el seu nou àlbum, Supernova (Delirics, 2023). A les 23:15h Mazoni pujarà a l'escenari de la Plaça Major Vera per celebrar els seus 20 anys sobre els escenaris.

Ja per acabar, The Tyets engegarà una gran festa de matinada a l'escenari El Sucre Estrella Damm a la 1:30h. El grup mataroní s'ha coronat com el primer grup en català a superar un milió d'escoltes mensuals a Spotify amb la publicació del disc Èpic Solete (Luup Records, 2023).

Recta final d'urban i pop

El dissabte a les 12h Xiula s'endinsarà en un laboratori d'intel·ligència artificial amb el seu format de concert familiar, però de temàtiques profundes, per començar l'última jornada del festival a la carpa Atlàntida. 

La cita continuarà a la Plaça dels Màrtirs, on aterrarà la segona tanda de concerts semifinals del concurs Sona9, que se celebraran al llarg de diversos festivals i festivitats del territori català. En aquesta ocasió actuaran el grup gironí que fusiona pop amb disco i funk, Oxigen (18h); Iglú (18:45) amb la seva proposta d'indie-pop de fusió; i la formació de rock-pop andorrana Rokyo (19:30). En acabat, també es podrà gaudir de l'actuació dels anteriors guanyadors del concurs, Figa Flawas, que tancaran aquest concert semifinal amb la seva proposta de mescla urbana que tantes passions han aixecat enguany amb temes com "Mussegu".


El pop seguirà sent un dels protagonistes d'aquesta jornada, i ho demostrarà l'actuació de Julieta a la Plaça Major Vera a les 20:30h. L'intèrpret, compositora i productora barcelonina s'ha consagrat com una de les referents de la nova escena pop catalana, i farà un repàs dels seus èxits i presentarà el seu nou treball 5am (Music Bus, 2023). Ginestà, una de les formacions joves del pop català més singulars, prendrà el relleu al mateix escenari a les 21:45h. Amb cinc anys d'experiència, el grup tancarà la seva gira aquesta tardor abans de publicar el que serà el seu quart disc.


Finalment, el Mercat de Música Viva acabarà de manera ben explosiva amb dues de les propostes urban en català més potents. Lildami irromprà a l'escenari El Sucre Estrella Damm a les 00h amb el seu tercer disc, Dummy (Halley Records, 2023). El final del festival el marcarà l'actuació a la 1:30h al mateix escenari de la d'Almussafes Tesa, que amb les seves lletres basades en les arrels, el feminisme, la reivindicació social i la festa s'ha establert com una de les pioneres del gènere al País Valencià.



Els professionals acreditats, a més tindran l'oportunitat de veure els nous directes de Carles Cases Strings BandMaria HeinXavi Lloses, el Batec de Cia. Calajo, Alto for TwoRuiseñoraAlba CarmonaMeral Polat TrioKakawaCata RaybaudXarim Aresté.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, festivals, Mercat de Música Viva de Vic, Mercat de Música Viva, Eva Fernández, boye, xavi lloses, Nomades, Marco Mezquida, alessio arena, Suonno D'Ajere, Boom Boom Fighters & Cookah P, Neptú, Lia Kali, Laura Andrés, Marc Parrot, Paula Valls, Meritxell Neddermann, Sexenni, Balkan Paradise Orchestra, The Tyets, SanIsidro, Dan Peralbo i el Comboi, Marala Trio, mazoni, The Gramophone Allstars Big Band, clara peya, la ludwig band, Xiula, Lildami, Tesa, Julieta, Ginestà, Oxigen, Iglú, Rokyo, Figa Flawas

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.