Cançó per cançó

'Estrats: Sons de Ponent 4', cançó per cançó

Repassem cadascuna de les cançons de la quarta entrega recopilatòria de la música lleidatana

Sexenni i Buhos porten la festa a l'Enderrock de setembre

| 01/09/2023 a les 13:30h

Estrats
Estrats | Arxiu Sons de Ponent
Els recopilatoris Estrats: Sons de Ponent ja s’han convertit en tot un clàssic per tal de demostrar disc a disc l’evolució i el bon estat de salut de la música emergent a les comarques lleidatanes. En la seva quarta referència (Auto[edit]arte, 2023) destaca la presència femenina amb deu propostes i també hi guanya terreny el català, a més d’incloure una cançó en aranès. La pots trobar encartada amb el nou número d'Enderrock

S'hi poden escoltar nous artistes ja reconeguts com Sexenni, Yung Rajola, Selva Nua o Alidé Sans, que donen força i prestigi al recull, i el punk i el thrash també hi agafen força amb grups com Gos Mullat i Noisedrome. I, sobretot, permet descobrir joves cantants amb molta projecció, que formen part d’una generació liderada per La Niña Paracaídas, Bru, Ares Gratal, Ellen & Simona, Olga Zoet, Abril i Xènia Páez. El disc és una iniciativa del Consell Comarcal del Segrià amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i la coordinació de l’equip d’Estrats, format per Tole Torelli, Jordi Bonilla i David Lesan.

1. "Houston", de Sexenni
(Delirics, 2023)

Grup referencial a Ponent, a cavall de diferents facetes de la música urbana, les sonoritats disco i l’indie-pop. El tema “Houston” ha estat la cançó oficial de la 102a Volta Ciclista a Catalunya.


2. "De flor en flor", de Yung Rajola
(Halley Records, 2023)

Yung Rajola és l’àlies de Quintí Casals, un artista polivalent que combina la música amb l’escriptura i la pintura. A la tardor el raper lleidatà traurà el nou CD Peter Pan, amb producció de Pep Saula (Sexenni).


3. "El gir", de Selva Nua
Del disc 'Momentani' (Bankrobber, 2022)

Pop amb influències del soul i sonoritats lo-fi, ple de lletres introspectives i molt evocadores. Quatre elements defineixen la sonoritat del grup lleidatà, que l’any passat va debutar amb Momentani.


4. "L'únic que vull", de Neptú
Del disc 'Desperta' (MetzRecords, 2022)

Una de les propostes amb més projecció de futur. Després d’haver format part d’algunes bandes com Koers o Hoven, l’artista i productor lleidatà aposta pel synthpop, l’indie i el pop psicodèlic.


5. "Benvenguda era vida", d'Alidé Sans
(DMusical, 2022)

La cantautora, acordionista i guitarrista de Bausén es revela amb la influència de les músiques del món interpretades en occità. Cançons araneses de tradició oral que formaran part del disc Arraïtz.


6. "Vamos a volver a vernos", de Valdivia
Del disc 'Vértigo' (Cases de la Música, 2023)

El camaleònic artista lleidatà Àlex Valdivia mostra referències a diferents èpoques en la col·laboració amb Marina Carvajal. Es tracta d’una història que explica un amor impossible a ritme de pop i punk.


7. "Lo real", d'A Kontra Korrent
(autoeditat, 2023)

Festiva i combativa, la banda lleidatana s’ha foguejat amb directes que són una explosió d’energia i festa. A la tardor presentarà el primer llarga durada.


8. "Cómo fué", de La Niña Paracaídas
(Diskover, 2023)

La lleidatana Maria Puigvert prepara el debut amb un aire pop-punk d’autor. Becada per la Casa de la Música de Lleida com a millor proposta emergent.


9. "Perdimos los papeles", d'Aivan
Inèdit
Jove cantant lleidatà de 18 anys influït per grups com El Canto del Loco o Pereza. Des de fa dos anys ha començat a fer cançons de manera autodidacta per tal de difondre el seu projecte personal.



10. "L'eufòria del passat", de I-nuits
(autoeditat, 2023)

La reivindicació del poder de la dona i els missatges en clau feminista són bones coordenades per als temes del segon disc del quintet de pop-rock alternatiu establert a Sidamon, al Pla d’Urgell.


11. "Blistered skin", de Bru
(autoeditat, 2023)

La cantat lleidatana Berta Saura se situa al capdavant del nou projecte musical Bru, un trio nascut de les sessions musicals al club Antares Jazz de Lleida. Metàfores pop-indie en català, anglès i castellà.


12. "Alcarràs", de Gos Mullat
Del disc 'L'antimúsica' (autoeditat, 2023)

Banda de punk-rock d’Alcarràs que es caracteritza pels ritmes pesats, les tornades melòdiques i les veus estripades. El quartet Gos Mullat va presentar al març el seu primer EP, titulat L’antimúsica.


13. "Where is the Enemy?", de Jon Marom
(autoeditat, 2023)

Un autèntic artista correcamins que ha militat a diverses bandes mètal·liques com Plowshare o Blindpoint. Presenta el seu projecte en solitari amb un tema que denuncia la guerra d’Ucraïna.



14. "Bolets", de Noisedrome
(autoeditat, 2023)

Format a Mollerussa el 2002, el quartet Noisedrome aposta pel mètal extrem i el thrash. L’any passat va publicar el seu primer àlbum, Nue / Quimera (autoeditat, 2022), cantat íntegrament en català.


15. "Descàrrega", de Ritmocràcia
Del disc 'Ritmocràcia' (autoeditat, 2023)

Impulsat per Jordi Noró, Ritmocràcia ha enregistrat el seu debut amb estils i paisatges sonors instrumentals que combinen percussió, saxo i guitarres amb seqüenciadors i bases electròniques.


16. "Tinc una il·lusió", de Rosacarmesí
Inèdit

Duet de músiques urbanes integrat pels experimentats Ese de la Cinta i Smyl. El primer disc conjunt veurà la llum a la tardor, i ja n’han avançat els senzills “King Kong” i “Realitat per conquistar”.



17. "Família", de Ares Gratal
Poema de Gemma Casamajó, Inèdit

Compositora, cantant i multiinstrumentista lleidatana resident a Berlín, Ares Gratal fusiona els estudis de jazz amb la influència del folk llatinoamericà, la cançó d’autor i la música tradicional.



18.  "Life's So Unpredictable", de Ellen & Simona
(autoeditat, 2023)

Després de dos anys a Anglaterra, Helena Capdevila torna amb una maleta de peces en anglès i català de folk d’arrel nord-americana i amb la referència d’artistes com Angel Olsen i Courtney Barnett.


19. "Interstel·lar", d'Olga Zoet
(autoeditat, 2022)

La jove cantautora lleidatana ha tingutdues beques a les Cases de la Música i va ser seleccionada al Sona9. Amb l’atmosfera íntima d’Interestel·lar, Olga Zoet i Nu Drama fan viatjar per l’espai.


20. "Vi barat", de Mesmerians
(autoeditat, 2022)

Formació lleidatana influenciada per la psicodèlia dels anys seixanta i el hard rock dels setanta, amb pinzellades de rock progressiu. Enguany ha gravat dos senzills, “Falcó perdut” i “Vi barat”.



21. "Piensa que", de Atzavara
Del disc 'Voces' (autoeditat, 2022)

Des de Mollerussa i després de tres anys fent versions amb La Reixa, combinen la festa amb el rock, el punk, el reggae i l’ska. Un còctel de fusió i mestissatge alternatiu amb la referència de La Raíz.


22. "Esclat", d'Abril
(Crea Muic, 2023)

Abril Pinyol és una actriu i bandautora de pop alternatiu amb arranjaments cuidats i lletres molt introspectives, en català i anglès, que formaran part del seu debut, Catorze (Crea Music, 2023).



23. "Lluita", de Xènia Páez
(Crea Music, 2023)

La jove cantautora lleidatana nascuda el 2004, foguejada en diversos talent shows i vocalista a 1714 Band, presenta la seva nova cançó en solitari, “Lluita”, en la qual parla de la salut mental.


24. "Què va passar", de Javi Queralt
Inèdit

Cantautor, músic i xalador, el jove lleidatà Javi Queralt ha gravat la seva primera cançó en català, acompanyat de grans músics de les Terres de Ponent amb un gran recorregut i bagatge.
 
Especial: Cançó per cançó
Arxivat a: Enderrock, cançó per cançó, Sexenni, Yung Rajola, Nua, Neptú, alidé sans, valdivia, a kontra korrent, La Niña Paracaídas, aivan, I-nuits, bru, Gos mullat, Jon Marom Projecte, Noisedrome, ritmocràcia, rosacarmesí, Ares Gratal, Ellen & Simona, Olga Zoet, Mesmerians, Atzavara, Abril, xènia páez, Javi Queralt, estrats, sons de ponent

COMENTARIS

-

Jose A. Rodriguez, 05/09/2023 a les 10:26

Sinceramente creo que tendría que haber aparecido en este recopilatorio alguna canción del grupo ganador del concurso de Bucs Lleida de 2022, Line-4.
Además veo que salen algunos grupos que ya tienen mucha repercusión y aparecen en todos los medios y
no necesitan salir en este disco para que la gente les escuche.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.