Cròniques

31 FAM reafirma la seva nova etapa al Sant Jordi Club

La banda sabadellenca va actuar ahir al Sant Jordi Club dins del Cruïlla Tardor

| 26/11/2023 a les 17:00h

31 FAM al Sant Jordi Club
31 FAM al Sant Jordi Club | Xavi Torrent / Cruïlla Tardor
31 FAM ha viscut un darrer any força mogut que els ha portat a engegar una nova etapa i a viure molts canvis. Primer, van fitxar per Talent Barcelona, l’agència de representació i contractació d’artistes creada pel Cruïlla, i el passat març, el quintet va publicar el seu quart disc Bona fe (Delirics, 2023), un disc que la mateixa banda va definir en una entrevista a ENDERROCK com "un disc de traspàs" cap a una nova etapa.

Poc després, el grup va separar camins amb el segell amb el qual havia publicat tota la seva música fins llavors, Delirics, i va publicar el mes passat X si ens veiem en una altra vida, publicat de forma autoeditada i que, segons el grup, és el treball que conté la música amb què realment estaven convençuts de publicar. Amb aquest context, el grup va reafirmar aquesta nova etapa ahir a la nit al Sant Jordi Club amb el primer concert de presentació del nou disc, que presentava una molt bona entrada.



Amb un vestuari ben pensat en què predominaven el blanc i el gris, la banda sabadellenca va saltar sobre l'escenari per a cantar el senzill més destacat del nou disc: "Septiembre". L'inici va estar marcat pel públic entregadíssim que va ballar, saltar i cantar la immensa majoria de les cançons del concert de dalt a baix sense parar i a un volum important que es feia sentir considerablement. No hi ha dubte que 31 FAM ha sabut crear cançons que connecten de forma evident amb tota una generació de joves i adolescents que han vist a la banda com un dels principals referents de la música urbana en català. Per altra banda, però, malgrat l'eufòria general del públic, el concert va engegar amb unes excessives veus gravades que eclipsaven les veus en directe de Kid Pi, Lil Didi, Bandam i companyia. Afortunadament, però, un cop passades les primeres cançons, el problema es van esmenar.


Durant la primera part del concert, la banda va fer un bon repàs de la seva discografia i va repassar temes del nou disc com "Henny" i "Obsesionado", cançons dels seus inicis com "Sincero" i "Te gusto" -que va deixar la primera aparició vocal de Joey C- o un dels pocs temes que el grup va destacar del malaguanyat Bona fe, com "Massa fum".

Per a l'ocasió, 31 FAM va renovar la posada en escena del directe. Amb unes boles platejades gegants i la taula de mescles presidint l'escenari, la banda també va comptar amb el seu habitual elenc de ballarines i canons de fum i foc verticals que van contribuir a fer més dinàmic l'espectacle. Però l'element escènic més sorprenent va ser la gran creu de llums de led que hi havia al fons de l'escenari, que si bé referenciava a la gran X que hi ha a la portada de X si ens veiem en una altra vida, també tenia una similitud evident amb el logo del festival Cruïlla, qui porta la promoció i el management del grup. Precisament, durant el mateix concert, Bandam va anunciar per sorpresa que formaran part del cartell del Cruïlla 2024.

Quan ja faltava poc per a l'equador del concert, una de les ballarines va canviar de rol i va posar-se al piano per a acompanyar primer a Kid Pi a "Balada 17" i posteriorment a Bandam a "Inseparables".  Després de la pausa que van deixar les dues cançons amb el piano, la intensitat va tornar a apujar amb les dues col·laboracions més celebrades de la nit. Una va ser la de Mushka, qui va cantar la seva flamant nova col·laboració, "Spavila", i "Bona vida", la col·laboració que tots dos artistes van fer en el disc de Flashy Ice Cream Aftersun (Delirics, 2022), però que curiosament ahir van cantar sense el duet sabadellenc. L'altra gran col·laboració la va deixar el membre de la P.A.W.N Gang Good Jan, qui va pujar sobre l'escenari per a cantar "Pacte de família".


Després de recuperar temes d'anteriors discos com "Ferran Adrià" -que Kid Pi va presentar al crit de "tornaria a néixer a Catalunya"- i "Plan B", el grup va repassar més cançons del darrer disc com "Cubalitrus", "Tranquila" o la balada a piano i veu d'"A la meva vera", que va emocionar molt al públic, però a la qual li va faltar una mica de dinamisme vocal. A més, aquesta darrera cançó va haver de ser repetida perquè Kid Pi va aturar-se a la meitat de la cançó per a comprovar l'estat d'una persona del públic que no es trobava del tot bé.

Com no podia ser d'una altra manera, la banda va reservar per al final l'altre senzill més destacat de X si ens veiem en una altra vida, "Al cantu", i les dues cançons arxiconegudes del grup: "Valentina" i "Nens del barri", que va ser corejada sense cap mena de descans per tot el públic. D'aquesta manera, 31 FAM va tancar una hora i tres quarts d'actuació on es va poder comprovar dos grans fets: l'ampli repertori que el quintet sabadellenc ja ha construït sobre les seves espatlles malgrat la seva joventut, i la gran connexió que té amb el seu públic. Caldrà estar atents cap a on s'encara aquesta nova etapa del grup, que, sens dubte, els ha portat a marcar un perfil propi i distanciat d'una part de l'escena urbana catalana.
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, cròniques, 31 FAM, Cruïlla Tardor, Sant Jordi Club

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.