Divendres s'hi va veure l’espectacle ja conegut de Carles Belda i Sanjosex i el segon retrobament (el primer va ser a la Fira Mediterrània de Manresa) de Sol i Serena. Fa deu anys que no toquen junts, però estan probablement en el millor moment de les seves carreres. Una Marta Rius pletòrica, un Guillem Ballaz brillant i un bon rotllo dalt l’escenari del qual no era possible no contagiar-se.

Sol i Serena Càntut 2023 Foto: Festival Càntut
Dissabte a la tarda, conversa-homenatge amb Esquirols. N’hi van anar tres, Joan Crosas, Rosa Maria Sadurní i Joan Vilamala, però la vetllada es va convertir gairebé en un monòleg divertit i contundent de Vilamala. Al vespre, l’aranesa Alidé Sans va pujar a l’escenari per revolucionar el festival. La cantant uneix en un sol projecte tres cartes imbatibles: un gran talent musical; una herència via genètica única (és la setena generació de dones músiques de la seva família i la seva mare, Lúcia Mas, va ser la primera cantautora a publicar un CD en aranès); i una posada en escena acurada i farcida de detalls, alguns dels quals passen inadvertits per l'espectador, però tenen molta importància simbòlica (la faldilla que portava era de la seva besàvia i les botes són les mateixes que fa servir per anar per la muntanya…). L'única petita objecció que es pot posar a la seva actuació és que l'escenari li va quedar petit. Si Alidé Sans fos danesa en comptes de ser aranesa, ja hauria actuat al Sónar.

Titana al Càntut 2023 Foto: Festival Càntut
Diumenge al matí va ser el torn de Noèlia Llorens ‘Titana’. Com en el cas de Sans, a la valenciana també li arriba la música per via genètica, del seu avi matern Batiste Lerma ‘Titan’ (d’aquí el seu nom artístic) i de la Tia Milín, que sense ser-hi va recorrent l’espectacle. Titana agafa cançons ancestrals, les modela mínimament per obviar-ne la pàtina sexista i les ofereix arranjades adequadament. Crida l’atenció la seva portentosa veu, que sap posar al servei de les cançons sense menjar-se-les i mantenint la capacitat d’emocionar. I a la tarda, va ser el moment de l’estrena (de fet ja es va fer també a Manresa) de la producció d’enguany, amb Alba Careta i Henrio: Udolç (Microscopi, 2023) Cançons de bressol del corpus del Càntut, molt ben treballades tant en l’aspecte musical com en l’escenogràfic.

Henrio, Alba i Santi Careta al Càntut 2023 Foto: Festival Càntut