Premis Enderrock

Antoni Ros Marbà rep el Premi d’Honor a la primera edició de la Gala ENDERROCK - 440 de clàssica, jazz i públic familiar

La revista atorga el PREMI 440 A LA TRAJECTÒRIA a Horacio Fumero i el PREMI 440 AL MILLOR COMPOSITOR a Joan Magrané

El director editorial de Filmin, Jaume Ripoll, rep el PREMI ENDERROCK ESTRELLA i el grup Gossos recull el Premi ENDERROCK D'OR

Els premis per votació popular a millor disc són per a La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, Elisenda Julià & Rai Paz i Els Atrapasomnis

Els premiats per votació popular a artista revelació són Mireia Tarragó en clàssica i Alba Pujals en jazz

El Quartet Gerhard i Carles Blanch & Marc Clos han estat reconeguts per la crítica en la categoria de música clàssica

Xavi Torres i Alba Careta Group s’han emportat els premis de jazz segons la crítica especialitzada

El VI Premi Xesco Boix a millor disc per a públic familiar segons la crítica l’ha recollit Dani Miquel

La primera edició de la Gala Enderrock -440 a Girona ha donat 15 premis per visibilitzar el jazz, la clàssica i la música per a públic familiar

Durant l’acte també s’han lliurat 12 reconeixements a la indústria musical per a festivals, segells i mitjans amb trajectòries remarcables

El Palmarès dels I Premis Enderrock-440

| 07/03/2024 a les 13:10h

Joan Magrané, Antoni Ros Marbà i Horacio Fumero, guardonats a la I gala dels Premis Enderrock-440 2024
Joan Magrané, Antoni Ros Marbà i Horacio Fumero, guardonats a la I gala dels Premis Enderrock-440 2024 | Juan Miguel Morales
Aquest matí s'ha celebrat la primera gala dels Premis Enderrock- 440 de clàssica, jazz i públic familiar al Centre Cultural La Mercè de Girona. Aquesta primera edició ha servit per reunir el sector i, així mateix, visibilitzar la feina que es fa als Països Catalans en els àmbits de música clàssica i contemporània, jazz i per a públic familiar.

L’acte ha arrencat a les 11h amb l’actuació conjunta de dos dels artistes premiats per la crítica: Alba Careta i Xavi Torres. La cantant i trompetista bagenca i el pianista tarragoní han interpretat plegats “A voltes en el cor”, inclòs en el guardonat treball de Careta, Teia (Segell Microscopi, 2023), fent gala de la destresa que tenen amb els seus instruments. Tot seguit, han pujat sobre l’escenari de La Mercè les presentadores de la gala, les periodistes Sara Loscos i Alba Nogueras, que han donat la benvinguda als assistents i han donat pas al parlament inicial del director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau. En el seu discurs, ha expressat la voluntat que aquesta cita es converteixi en anual per visibilitzar la clàssica, el jazz i la música per a públic familiar, per a les quals, a més, reclama més difusió a mitjans i més programació.
 

Xavi Torres i Alba Careta als I Premis Enderrock-440 Foto: Pau López



S’ha donat el tret de sortida, aleshores, a l’entrega de guardons. L’alcalde de Girona Lluc Salellas, que n'ha lliurat els primers, ha agraït a convidats i premiats assegurant que “un país sense música és un país que no té ànima”, i que “en un moment com l'actual, l'aposta per a la llengua i cultura catalanes és imprescindible”. Salellas ha entregat aleshores el VI Premi Xesco Boix - Premi Enderrock de la crítica al millor disc per a públic familiar a Dani Miquel per Volem (autoeditat, 2023); el Premi Enderrock-440 de la crítica al millor disc revelació de jazz a Alba Careta Group per Teia (Segell Microscopi, 2023), i a Xavi Torres el Premi Enderrock-440 de la crítica al millor disc de jazz per Quarentena Songs (Dox Records, 2023).

Els dos guardons de clàssica atorgats per la crítica els ha entregat el cap de l’Àrea de Música de l’ICEC Xavier Cester. Primer, ha lliurat a Carles Blanch & Marc Clos el Premi Enderrock-440 de la crítica al millor disc revelació de clàssica per Viola de mar (autoeditat, 2023), i al Quartet Gerhard el Premi Enderrock-440 de la crítica al millor disc de clàssica pel disc Ad astra (Klarthe, 2023). D’aquest mateix disc, ens n’ha fet un tastet tot seguit, interpretant en directe el tercer moviment “Andantino” de l’obra Quartet de corda en sol menor, op. 10, de Claude Debussy.
 

Quartet Gerhard als I Premis Enderrock-440 Foto: Pau López



S’ha donat pas aleshores a l’entrega dels reconeixements a la indústria musical que anualment designa el Grup Editorial Enderrock: als segells discogràfics Primavera Labels (10è aniversari), Underpool (10è aniversari) i Aloud Music (20è aniversari); al mitjà de comunicació Ràdio Vilablareix (10è aniversari) i al programa Independents (iCat) (15è aniversari); i als festivals Accents (10a edició), Jazzing Sant Andreu (10a edició), Vida (10a edició), Es Claustre de Ciutadella (15a edició), Mas i Mas (20a edició), Jazz de Vic (25a edició) i Reggus (30a edició).
 

Entitats guanyadors dels Reconeixments a la Indústria Musical als I Premis Enderrock-440 Foto: Pau López



La següent actuació de l’acte ha estat la de la cantautora lluçanesa Mar Pujol, que hi ha presentat la cançó “Ploranera”, del segon disc Cançons de rebost (Hidden Track Records, 2024). Aquest tema ha donat inici a un dels moments claus de la jornada: l’entrega dels premis especials. Lluís Gendrau ha tornat a pujar a l’escenari per lliurar el Premi Enderrock d’Or al grup manresà Gossos, que enguany celebra el 30è aniversari amb el retorn als escenaris, i que ha recollit el premi reivindicant la necessitat d'alçar-se davant del genocidi de Palestina. Tot seguit, el director de patrocinis de Damm Jofre Riera ha entregat el Premi Enderrock Estrella a Jaume Ripoll, director editorial i cofundador de Filmin, per la seva tasca a favor de la cultura, la música i la llengua catalana.
 

Mar Pujol als I Premis Enderrock-440 Foto: Pau López



El Premi 440 al Millor Compositor l’ha recollit el reusenc Joan Magrané, de mans de la codirectora de l’SGAE a Catalunya i Balears Mercè Vallverdú, i el Premi 440 a la Trajectòria l’ha rebut el contrabaixista Horacio Fumero per part del conseller de l’Associació d’Intèrprets o Exectuants d’Espanya (AIE), Antoni Mas. El darrer dels guardons d’especials ha estat el Premi 440 d’Honor que se li ha concedit al director de L’Hospitalet de Llobregat Antoni Ros Marbà, qui ha dirigit algunes de les millors orquestres del món i ha vetllat per la música i la cultura catalana. Ros Marbà ha agraït veure en aquests premis tanta joventut: “aquest acte em rejoveneix”, ha expressat, mentre felicitava també a Magrané, de qui diu que és “un excel·lent compositor”. Així mateix, ha comentat la il·lusió de poder escoltar Quartet Gerhard. “la joventut està tenint una importància cabdal en el nostre país”, s'ha meravellat, abans de desvelar que està escrivint un rèquiem.

La cantant de Lloret de Vistalegre Maria Jaume ha estrenat aleshores en primícia en la gala dels Premis Enderrock-440 un mashup de les cançons inèdites “Quina pena / Balada des trast”, que formaran part del seu pròxim disc Nostàlgia airlines (BankRobber, 2024). Així s’ha arribat a la recta final de l’acte, on s’han revelat in situ els guardons atorgats pel vot del públic. El regidor de cultura de l’Ajuntament de Girona Quim Ayats, que ha desitjat en el seu discurs "llarga vida a la cultura, a la música i als músics”, ha entregat el Premi Enderrock-440 per votació popular al millor artista revelació de jazz a la trombonista terrassenca Alba Pujals, i el de clàssica, a la soprano tarragonina Mireia Tarragó. Tot i que la vocalista no ha pogut venir a l'acte, Martí Ferrer, del seu segell Ficta, ha agraït el guardó, i ha volgut aprofitar l'altaveu per criticar també la precarietat del sector.
 

I Premis Enderrock-440 Foto: Pau López



Finalment, el diputat delegat de cultura de la Diputació Girona, Jordi Camps, ha pujat a l’escenari per lliurar els darrers guardons. Camps ha fet notar que “al nostre país tenim molts bons músics, i des de les administracions hem de continuar ajudant-vos perquè defenseu la nostra cultura i la nostra llengua”. Amb aquesta premissa sobrevolant encara el Centre Cultural La Mercè, ha donat el VI Premi Xesco Boix - Premi Enderrock per votació popular al millor disc per a públic familiar a Els Atrapasomnis per El planeta violeta (U98 Music, 2023); el Premi Enderrock-440 per votació popular al millor disc de jazz a Elisenda Julià i Rai Paz per Love Will Be the Theme Song (Fresh Sound Records, 2023), i el Premi Enderrock-440 per votació popular al millor disc de clàssica a La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya per a The Spirit of Christmas (Música Global, 2023).
 

Guardonats als I Premis Enderrock-440 Foto: Pau López



D’aquesta manera, la I Gala Premis Enderrock – 440 de clàssica, jazz i públic familiar ha arribat a la fi, malgrat que els Premis Enderrock 2024 no acaben aquí. La trobada anual de referència de l’escena musical catalana tindrà una altra cita el 14 de març a l’Auditori de Girona amb la 26a gala dels Premis Enderrock. S’hi lliuraran 22 guardons (8 de la crítica i 10 de votació popular als millors discos, cançons, clips i artistes de les categories de pop-rock, cançó d’autor, folk i músiques urbanes). A més, s’entregarà el Premi Enderrock d’Honor a Sisa, amb motiu dels 50 anys de la gravació del mític àlbum Qualsevol nit pot sortir el sol (Zeleste-Edigsa, 1975), el Premi Enderrock a la Trajectòria a Pascal Comelade amb motiu de les cinc dècades des de l’enregistrament del primer disc, Fluence (Pole, 1975) i el Premi Joan Trayter a millor producció per a Pep Saula. El cartell de la gala tindrà una dotzena d’actuacions d’estrena amb Figa Flawas, Galgo Lento, Ginestà, Guillem Gisbert, Llum, La Ludwig Band, Mama Dousha, Marc Parrot, La Maria, Marala amb Zoo, El Pony Pisador i Sexenni, a més d’altres intervencions musicals sorpresa.
 
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Premis Enderrock, Premis Enderrock-440, actualitat, Antoni Ros Marbà

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.