Raimon i Espriu, protagonistes de juliol

13 músics catalans revisiten el disc 'Cançons de la roda del temps'

| 09/07/2013 a les 07:00h

La poesia de Salvador Espriu sovint ens ha arribat a través de la música i en especial a través de les cançons de Raimon. El dimecres 10 de juliol fa 100 anys del centenari del naixement del poeta. Enderrock presenta aquest mes un número especial dedicat a Raimon i Espriu, que inclou un CD amb una revisió del mític LP Cançons de la roda del temps (Edigsa, 1967) a càrrec de tretze artistes de l'escena actual. 


El pioner de la cançó en català celebra 50 anys de la seva primera musicació d’Espriu (“Cançó del capvespre”). També fa mig segle de la popular “Al vent”, un himne de llibertat del qual ja s’ha gravat una trentena de versions. La revista Enderrock del mes de juliol presenta en exclusiva Celebració de la roda del temps (EDR Discos, 2013), on diversos artistes versionen els poemes que ja fa 50 anys van ser obra de Raimon. A més, el disc es tanca amb un tall extra: la cançó "He mirat aquesta terra" per part de Verdcel. Una mirada sobre un clàssic etern, la fusió entre l'empremta del de Xàtiva i un Espriu 2.0.
Al número de juliol també passegem per Menorca amb Ja T'Ho Diré i parlem amb Maria del Mar Bonet de les musicacions de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, a més de descobrir les darreres referències discogràfiques de L'Hereu Escampa, Kòdul, Víctor Bocanegra, 4 Jutges, 4 Gats, Oliva Trencada i Inspira. Les crítiques de discos, els concerts preliminars del Sona 9 i la guia des festivals d'estiu completen el número de juliol de la revista Enderrock.



Durant tot l'any s'han realitzat esdeveniments de tota mena per commemorar el centenari del naixement d'Espriu, i la revista Enderrock ha proposat a un seguit d'artistes reeditar el disc de Raimon, una de les obres més brillants en què s'han musicat els versos del poeta.
Al disc hi trobareu Isaac Ulam ("Cançó d'Albada"), Patch (Cançó de la mort a l'alba"), Coriolà ("Cançó de la plenitud del matí"), Narcís Perich ("Cançó del matí encalmat"), Rosa Luxemburg ("Cançó de la mort resplendent"), Joan Colomo ("Cançó de la vinguda de la tarda"), Estúpida Erikah ("Cançó del pas de la tarda"), Bikimel ("Cançó del capvespre"), Joana Serrat ("Cançó de la mort callada"), Empty Cage ("Cançó del triomf de la nit"), Anita Miltoff ("Per ser cantada en la meva nit"), Meritxell Gené ("Just abans de laudes"), Miquel Gil ("Inici de càntic") i el tema extra "He mirat aquesta terra" versionat per Verdcel.

La música a l'Any Espriu
Les iniciatives musicals impulsades al voltant de la figura de l'autor són molt diverses, des de discos fins a espectacles inèdits. Un dels actes centrals serà el concert del Centenari Perquè un dia torni la cançó a Sinera, que se celebrarà demà a Arenys de Mar. El restaurant 7 de Portes oferirà a partir de setembre un cicle de concerts en què actuaran Maria del Mar Bonet (14 de setembre) i Miquel Àngel Pasqual (30 de novembre), entre d'altres.
Arxivat a: Any Espriu, Espriu