Feliu Ventura troba el seu lloc a Xile

El cantautor relata l'experiència de la seva segona gira al país andí

| 23/09/2013 a les 07:00h

Tretze dies intensos recorrent el país més llarg del món amb una guitarra a l'esquena, fent entrevistes, presentant el documental La memòria de la música i actuant en multitud d'espais de memòria i reivindicació. Així ha estat la segona gira de Feliu Ventura a Xile. El músic ens explica l'experiència. 
 

Fa uns quants anys era habitual, però ara com ara no és gaire corrent que els cantautors del país creuin fronteres per presentar les seves cançons. Feliu Ventura s'ha proposat trencar aquesta dinàmica. El de Xàtiva ha visitat el país andí un any després d'haver-hi desembarcat per primer cop de la mà del festival BarnaSants. Ara, però, han estat una sèrie d'organitzacions culturals i socials xilenes les que han unit esforços perquè el músic creués de nou l'Atlàntic, a més en una data especilament assenyalada: el quarantè aniversari del cop d'estat militar que va derrocar el president Salvador Allende i el govern d'esquerres de la Unitat Popular. "Evidentment hi ha un interès previ meu per tot el que representa Xile en l'univers de la cançó d'autor, però alhora aquest viatge no hauria estat possible sense l'interès de la gent d'allí", tant d'organitzacions socials com de l'agència Nueva Santiago, "la germana de Propaganda pel Fet! a Xile". 



L'agenda de la visita, concentrada entre els dies 3 i 16 de setembre, ha estat frenètica: concerts, xerrades, projeccions del documental La memòria de la música –que narra l'experiència de Ventura en la primera visita l'any 2012–, entrevistes a ràdios i televisions... No només a Santiago, sinó també a Temuco (capital del país maputxe), Valparaíso i Isla Negra, on va actuar a la casa de Pablo Neruda. Entre els moments més emotius que ha viscut hi ha la participació en l'homenatge a Víctor Jara davant la seva tomba al cementiri general de Santiago i en un homenatge al cantautor realitzat a l'antic Estadi Xile en companyia d'una àmplia representació de la cançó xilena, amb bandes com Inti Illimani o cantautors com Jorge Venegas. L'Estadi Xile va ser el centre de detenció on va ser assassinat Víctor Jara, i actualment ha estat rebatejat amb el seu nom. Feliu hi va interpretar de nou una de les seves primeres cançons, "Estadi Xile", dedicada precisament a aquests fets. 



"Xile és un país que viu la cançó d'autor d'una manera intensa i especial", explica Ventura. "M'he sentit molt integrat i a gust. Ha estat com tornar al principi: viatjar sol amb la guitarra, amunt i avall i tocant a tot arreu, sobretot en velatons, que és el nom amb què a Xile es coneixen els homenatges populars als morts i desapareguts." Segons el músic, la intensitat amb què es viu la cançó és conseqüència que el record de la seva prohibició "és molt més recent que no pas als Països Catalans. La gent la viu amb una intensitat brutal. Tot el món va amb una guitarra. Fins i tot hi ha jam sessions de cantautors". 
Al marge de presentar de nou la seva obra, un dels objectius de la nova gira xilena ha estat obrir camí de cara al futur. "La idea és que de mica en mica anem consolidant un petit circuit i que hi hagi altres cantautors catalans que puguin anar a presentar-hi les seves cançons", explica Ventura. "Em fa la impressió que hem obert algunes portes."

Arxivat a: Enderrock