Quatre veus incorruptes

| 24/05/2011 a les 07:00h
Arxivat a: Dies i dies, Miquel Gil, Carles Dénia, Apa, Pep Gimeno Botifarra
Dimarts de la setmana passada. Vaig amb Carles Dénia a la seu de Vilaweb, on l’entrevisten i interpreta un cant de batre i una de les perles del seu nou projecte, El paradís de les paraules. Concretament, canta sol amb la seva guitarra “Deixeu-vos de retraure’m les passions”, escrit per Ibn Sahl, jueu de Sevilla convertit a l'islamisme, refugiat a l'aïllada Menorca i naufragat al Mediterrani quan navegava cap a Tunis, segons reporta Josep Piera... La composició és una delícia, ho podreu comprovar un dia d’aquests a Vilaweb.
 
Dimecres i dijous de la setmana passada. Vaig amunt i avall amb l’autobús llegint La veu de la memòria, el llibre escrit pel xativí Toni Martínez al voltant de les vivències i el cant del seu amic Botifarra. Mentre l’autobús circula per Barcelona, el llibre em du de passeig pels pobles de la Costera i em fa entrar a les cases dels agüelos, allà on sobreviuen romanços, frases fetes i cançons.
 
Divendres de la setmana passada. Miquel Gil presenta les cançons de Per marcianes al CAT de Gràcia. Tóbal Rentero i Eduard Navarro fan meravelles amb el guitarró i la dolçaina. Des de l’escenari, Gil ens avisa que hi ha molta desmemòria i que segurament dilluns no entendrem res dels resultats electorals, però ell se’n recorda de Vicent Andrés Estellés, d’Ovidi Montllor i de la lluita del Cabanyal.
 
Dissabte de la setmana passada. En la jornada de reflexió reflexiono sobre per què m’he quedat un altre any sense anar al Cant al Ras de Massalfassar i escolto Cants i cants (Temps Record, 2011), el nou disc d’Apa. Il·luminada síntesi de veu tradicional, poemes d’Estellés i Salvat-Papasseit, lletres de Josemi Sánchez i Vicent Torrent, la guitarra aflamencada de Ricadro Esteve, dolçaina i gaida búlgara.
Diumenge de la setmana passada. Avança la corrupció i el populisme a tots els Països Catalans. Ens haurem de refugiar en aquestes quatre veus, més incorruptes que el braç de Sant Vicent Màrtir.

Aquí podeu sentir la “Malaguenya” d’Apa.
 

Clara Peya
Clara Peya | Arxiu de l'artista
La Fira Litterarum de Móra d'Ebre, Maria Bohigas, Jaume Cabré i Carme Ruscalleda, entre altres, també rebran els reconeixements del CONCA
Joana de Diego
Joana de Diego | Arxiu de l'artista
Estrenem el primer avançament en forma de videoclip del duet | Els músics estan preparant el seu EP de debut
Judit Neddermann
Judit Neddermann | Michal Novak
La cantautora de Vilassar de Mar canta al costat del madrileny a la cançó "Este segundo" | El disc sortirà el 5 d'abril
Joana de Diego
Joana de Diego | Arxiu de l'artista
Estrenem el primer avançament en forma de videoclip del duet | Els músics estan preparant el seu EP de debut
Fotograma del videoclip
Fotograma del videoclip
La cançó és iniciativa de la Plataforma en Defensa de l'Ebre i vol commemorar els seus divuit anys d'existència | Hi participen grups com Pepet i Marieta, La Pegatina, El Diluvi i Ebri Knight, entre d'altres