Quatre veus incorruptes

| 24/05/2011 a les 07:00h

Dimarts de la setmana passada. Vaig amb Carles Dénia a la seu de Vilaweb, on l’entrevisten i interpreta un cant de batre i una de les perles del seu nou projecte, El paradís de les paraules. Concretament, canta sol amb la seva guitarra “Deixeu-vos de retraure’m les passions”, escrit per Ibn Sahl, jueu de Sevilla convertit a l'islamisme, refugiat a l'aïllada Menorca i naufragat al Mediterrani quan navegava cap a Tunis, segons reporta Josep Piera... La composició és una delícia, ho podreu comprovar un dia d’aquests a Vilaweb.
 
Dimecres i dijous de la setmana passada. Vaig amunt i avall amb l’autobús llegint La veu de la memòria, el llibre escrit pel xativí Toni Martínez al voltant de les vivències i el cant del seu amic Botifarra. Mentre l’autobús circula per Barcelona, el llibre em du de passeig pels pobles de la Costera i em fa entrar a les cases dels agüelos, allà on sobreviuen romanços, frases fetes i cançons.
 
Divendres de la setmana passada. Miquel Gil presenta les cançons de Per marcianes al CAT de Gràcia. Tóbal Rentero i Eduard Navarro fan meravelles amb el guitarró i la dolçaina. Des de l’escenari, Gil ens avisa que hi ha molta desmemòria i que segurament dilluns no entendrem res dels resultats electorals, però ell se’n recorda de Vicent Andrés Estellés, d’Ovidi Montllor i de la lluita del Cabanyal.
 
Dissabte de la setmana passada. En la jornada de reflexió reflexiono sobre per què m’he quedat un altre any sense anar al Cant al Ras de Massalfassar i escolto Cants i cants (Temps Record, 2011), el nou disc d’Apa. Il·luminada síntesi de veu tradicional, poemes d’Estellés i Salvat-Papasseit, lletres de Josemi Sánchez i Vicent Torrent, la guitarra aflamencada de Ricadro Esteve, dolçaina i gaida búlgara.
Diumenge de la setmana passada. Avança la corrupció i el populisme a tots els Països Catalans. Ens haurem de refugiar en aquestes quatre veus, més incorruptes que el braç de Sant Vicent Màrtir.

Aquí podeu sentir la “Malaguenya” d’Apa.
 
Arxivat a: Dies i dies, Apa, Miquel Gil, Carles Dénia, Pep Gimeno Botifarra