El retorn de Miles Davis

Jaç canvia el 'look' i presenta un número especial amb motiu dels vint anys de la mort del genial trompetista

| 28/09/2011 a les 07:00h

Un dia com avui ara fa vint anys el món del jazz es vestia de dol a causa de la mort de Miles Davis. La revista Jaç ha volgut retre homenatge a la seva memòria amb un número especial i un disc dedicats a l'empremta que el genial trompetista va deixar en el seu pas per terres catalanes.


Des de l'any 1967 fins al 1991, Miles Davis va trepitjar mitja dotzena de vegades els escenaris catalans. En quatre ocasions ho va fer a Barcelona –1973, 1984, 1987 i 1989–, una Palma –1986– i una altra a Andorra –1989–. Cadascuna de les seves visites té la seva particular llegenda, però també va deixar empremta per les seves sonades absències. La primera va ser l'any 1967, quan poques hores abans de l'inici del seu concert al Palau de la Música va agafar l'avió de tornada a Nova York i van ser els seus músics Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter i Tony Williams– els que li van treure les castanyes del foc. En el seu retorn l'any 1973 després de fer només un dels dos concerts anunciats, el músic va sorprendre l'endemà quan va compartir escenari amb el bluesman B.B. King. L'any 1988 el trompetista va tornar a deixar amb la mel als llavis prop de cinc mil seguidors quan es va haver de suspendre el seu concert al Palau d'Esports. En aquesta ocasió, però, la causa era de força major: una la nit anterior havia tingut una arrítmia cardíaca, després del seu concert a Madrid.
Totes aquestes històries i moltes més s'exposen amb tot detall al número que la revista Jaç dedica de manera monogràfica a Miles Davis i que sortirà a la venda la primera setmana d'octubre.
La música que escolta Miles, la seva relació amb el cinema, el testimoni dels músics que han estat marcats per la seva empremta, tant internacionals (Herbie Hancock, Dave Douglas, Paolo Fresu, Ron Carter...) com nacionals (Raynald Colom, Matthew Simon, Carles Benavent, Carme Canela...), una selecció de la seva discografia, els DVD i els llibres dedicats a la seva figura, articles d'opinió i fotografies completen aquest especial dedicat al músic que va canviar quatre vegades el curs de la història de la música.
Com a complement especial, la revista anirà acompanyada d'un CD encartat on es recull l'actuació de la Miles Tribut Big Band el passat 31 d'agost a la sala Apolo de Barcelona. Amb el títol Sketches of Catalonia, aquesta producció de la revista Jaç en col·laboració amb Mas i Mas ofereix un repertori que repassa les diferents etapes de Miles Davis, interpretat per una formació que acull tres generacions del jazz català sota la direcció de Joan Chamorro i amb la participació de solistes com Carles Benavent, Mathhew Simon, Llibert Fortuny, Jordi Bonell, Andrea Motis i Joan Monné.
Aquest número especial també estableix una nova etapa per a la revista Jaç amb un canvi de format, disseny i continguts amb el propòsit d'oferir als seus lectors un producte encara més atractiu.  

Arxivat a: 440Clàssica&Jazz