El 2020 ens ha deixat un bon grapat de discos per escoltar en família, aquells capaços d'encisar tant pares com fills, cadascú trobarà algun fil per enganxar-s'hi. Naturalment, el públic primordial a qui va adreçat són els infants, però els músics han anat prenent consciència que els discos s’escolten en família i ben sovint fan petites aclucades d’ull al món dels adults sense perdre la frescor.
El món de la música per a públic familiar no s’escapa de la dinàmica imperant i al marge dels discos en format físic, cada vegada hi ha més artistes que pengen els seus treballs al ciberespai. Alguns artistes han penjat vídeos a la xarxa, tant de cançons incloses als discos com de senzills que han funcionat per si sols. Alguns artistes també han fet concerts en línia que han tingut seguiments multitudinaris.
Fem un repàs d'alguns dels llançaments discogràfics d'aquestes característiques que hi ha hagut aquest any:
1. Ara Va de Bo. Les sessions d'El Gripau Blau a Ràdio Estel (2011-2020) (DiscMedi)
La banda pionera de les formacions musicals adreçades a la família ha fet un disc sense voler, ja que es tracta d’una selecció de cançons i altres interpretacions pensades inicialment per a un programa radiofònic.
2. Atrapasomnis. Anem amunt!!! (U98 Music )
La banda ha publicat un llibre disc de La Cellera de Ter amb 14 cançons de temàtiques diferents i ritmes diversos condimentades amb ritmes d'allò més llaminers.
3. La Clika i amigues. La Clika i amigues (Cases de la música)
Cantata liderada per les Cases de la Música interpretada per la coral infantil Amics de la Unió de Granollers amb l’ajut d’artistes amics: Auxili, Roba Estesa, Doctor Prats, Gertrudis, Ebri Knight, Jazzwoman, Joan Colomo…
4. Clownètica. Cançonassos (Blau)
Peces noves i versions curioses amb finalitats solidàries. Destaca el “Popurri infantil” també anomenat “Catalan Children’s Raphsody”, un enfilall de sis cançons tradicionals premiat per l’Academia Music Awards de Los Ángeles.
5. Dàmaris Gelabert
La cantant ha publicat un llibre que conté un conte i un CD amb la cançó que li dona nom. És el primer conte de la col·lecció de llibres de la Dàmaris Gelabert, amb il·lustracions de Sebastià Serra.
6. Joanet Recicles i Tomeu Granera. El món i el circ del reciclatge (autoedició)
Segon disc de Joanet Recicles, àlter ego de Guillem Sansó, aquest cop acompanyat de Tomeu Granera (Daniel Domínguez). Per conscienciar del tractament dels residus.
7. Macedònia. Papallones (DiscMedi)
L’aventura musical de Macedònia s’ha acabat aquest 2020 amb el darrer disc d’aquesta banda que ha vist passar diverses generacions de cantants. Se’n van, però ens deixen de llegat el disc Papallones.
8. Marcel el Marcià. Canta Al Tall
Marcel el Marcià ret homenatge a Al Tall, la banda pionera de la ripproposta al País Valencià amb l’adaptació d’algunes de les seves cançons més emblemàtiques.
9.Trobadorets. Paco, com ens fas xalar (Bureo Músiques)
A banda de ser un reconegut cantautor, Paco Muñoz ha mantingut al llarg dels anys una línia de discos per a nens i nenes. Els castellonencs Trobadorets han seleccionat unes quantes d’aquestes cançons i les han versionat a la seva manera.
10. Xiula. Descontrol Mparental (autoeditat)
Xiula ha estat un dels grups de l’any en l’àmbit del públic familiar. Durant la quarantena van ser presents a la xarxa i a la tardor van presentar un nou disc farcit de cançons emblemàtiques que, a més, ha tingut molta repercussió a la xarxa.
Tampoc no podem prescindir d'altres discos interessants que s'han publicat enguany, d'artistes com ara El Bonsai Blau, Jordi Tonietti o Toni Giménez. Per la seva banda, la xarxa va ben plena de vídeos i cançons d'altres formacions com La Tresca i la Verdesca, Lali Begood, De Paper, Pep Puigdemont, Ramonets, La Belluga…
Per acabar, us deixem el septet musical nadalenc que han forjat una setena d'animadors per felicitar-nos les festes, amb un disc digital anomenat El desembre confinat (Afonix). Ells són Pep López, Lluís Pinyot, Miqui Giménez, Àngel Daban, Noè Rivas, Lluís Atcher i Amadeu i Cia.