Una de les actuacions que es van poder presenciar el dissabte a l'escenari gran del Castell de Vila-Seca, on més tard hi actuaria el duet Marcel i Júlia, va ser la d'Ariana Abecasis. L'urgellenca va pujar a l'escenari a les 19h en punt, quan la llum del dia encara il·luminava el públic assegut amb total claredat. Abecasis portava preparat el seu darrer àlbum Adiós no es para siempre (Luup Records, 2021), en un dels seus primers concerts de presentació. Juntament amb Marta Cascales als teclats, l'artista se situava a primera línia del gran escenari per fer sonar cançons com "Flower Smiles", "FIVE", "Cupido", "Nada te pido", "T-veo" -en la qual la mateixa autora es va posar al piano-, "White Horses", a més d'alguna versió de Regina Spektor, entre d'altres. Gran part de les bases sonores eren llançades i amb això, sonaven amb el mateix detallisme que al disc. Tot i això, en el directe hi cridaven l'atenció les coreografies, discretes però lluents, i la posada en escena, valenta i directa, de la cantant.
Encara no havia acabat el concert d'Ariana Abecasis que a deu minuts a peu del Castell de Vila-Seca, a l'Auditori Malapeira, la gent ja es col·locava a les cadires per presenciar l'actuació de Sambach, dirigit per l'impecable pianista Pol Oñate. En aquesta ocasió, el públic restava en un silenci netíssim a que el concert comencés. El trio -completat per la cantant Carolina Alabau i la violinista Marina Sala- va portar a l'escenari de Vila-seca tota una odissea musical que va acabar hipnotitzant el públic a partir de cançons tradicionals d'arreu, amb melodies jazz, fusió i contemporànies, que la formació interpretava amb actitud, talent i gust. En quaranta-cinc minuts, les persones congregades a l'Auditori de Vila-Seca vam poder-nos transportar musicalment a Berlín, al París d'Édith Piaf, a la Sevilla de Lorca o als carrers de São Paulo en temps de dictadura.
Marcel i Júlia a la FIM Vila-seca 2021 Foto: Arxiu FIM Vila-seca
Marcel i Júlia van ser els encarregats de posar fi a la segona jornada de la FiM Vila-Seca des de l'escenari gran del Castell. El duet es va enfilar a l'escenari amb l'energia de qui acaba de publicar un disc com En òrbita (Halley Records, 2021), amb una banda acabada d'estrenar i un discurs mediambiental per reflexionar. Al repertori del duet no hi van faltar temes com "Millor amb tu", "Un bon dia", "Amor climàtic" o "Bambú" -que els autors van dedicar als seus dos fills des del micròfon-. Un Marcel Lázara xerraire, emocionat i inquiet, i una Júlia Arrey serena, còmplice i riallera van ser els protagonistes del final de la vetllada, que l'endemà continuaria amb més propostes per a públic familiar.
Diumenge al matí, després de diverses activitats per a les famílies, va ser el torn de Xiula, un dels grups de referència de l'espectacle per a públic infantil i familiar de casa nostra. La banda encapçalada per Jan Garrido es va posar pares, mares, nens, nenes, tiets i tietes a la butxaca des del primer moment, interpretant cançons des de la simpatia, l'empatia i la festa desmesurada. La banda va acabar d'engrescar la quitxalla quan al moment de la cançó "Polls", el cantant va baixar al públic a ruixar tothom amb una mànega que va fer que, per un moment, fos estiu a Vila-Seca. Com és habitual, el concert va acabar amb els integrants de la banda vestits de marsupials per a tocar "Salvem els cangurs". Una cançó que no va sonar, però, va ser l'exitosa "Mirada estràbica".
Públic a la FIM Vila-seca Foto: Arxiu FIM Vila-seca
Des del punt de vista professional, el FiM 2021 va tancar les portes amb un total de 370 professionals acreditats procedents de Catalunya i el País Valencià, dels quals més de la meitat es van desplaçar a la localitat de Vila-seca per participar-hi presencialment. Les jornades professionals van acollir 140 speed meetings, amb la participació de 26 programadors i 10 mentories amb 27 artistes.