Al número de l'Enderrock de juny també parlem amb la cantautora osonenca Joana Serrat, que ens explica els detalls del cinquè i catàrtic disc que està a punt de descobrir, Hardcore from the Heart (Great Canyon Records, 2021). Així mateix, assistim a una conversa entre dos amics del poble, el poeta Pau Gener i Joan Colomo, que enraonen sobre la trajectòria del músic santceloní, el sistema economicosocial actual i el Disc trist (BCore Disc / TBC, 2021). A més, entre les pàgines de la revista s'hi inclouen dos reportatges: per una banda, Donat Putx i Christian Len fan una mirada al passat, a l'Eivissa i Formentera de fa 50 anys, tot parlant amb Pau Riba sobre l'emblemàtic Jo, la donya i el gripau (Edigsa, 1971), i recordant les claus que van convertir aquella època en un moment especial a les Illes Pitiüses. D'altra banda, mirem al futur, escoltant les veus del nou pop centènnial: Júlia Blum, Ven'nus, Ariox, Paunez, Socunbohemio, Julieta, Maio, Xicu i Gemm Sol.

Maio, Xicu, Ariox, Julieta, Socunbohemio, Gemm Sol, Ven'nus, Paunezz i Júlia Blum Foto: Juan Miguel Morales
A més, també repassem alguns dels festivals d'aquest estiu, com l'Anòlia o el Grec, entre altres, i entrevistem la banda vilanovina Copa Lotus, que presenta el tercer treball, Rock d'estadi (RGB Suports, 2021); Guineu, l'àlter ego de la terrassenca Aida G, sobre el seu debut Forats negres (Gora! Records, 2021); les polifacètiques germanes osonenques The Sey Sister i el seu We Got Your Back (Satélite K, 2021); i l'algueresa Franca Masu, que retorna després d'un perllongat silenci discogràfic de nou anys amb Cordemar (WMusic, 2021). Tanmateix, descobrim els nous treballs d'Ikram Bouloum, Verge Santa i La Nena Samsó, tot parlant-ne amb els protagonistes.
A la secció Acords i Desacords opinen la cantautora tortosina Montse Castellà i el periodista Pep Blay, i a la de Músics i Cellers convidem Pol Fuentes al celler Bertha de Sant Sadurní d'Anoia. La foto del mes, pel nostre fotògraf Xavier Mercadé, la protagonitza Sidonie i Joan Enric Barceló (Els Amics de les Arts) en una improvisada col·laboració en la inauguració de l'exposició Rock Viu al Palau Robert. Per la seva banda, A tope amb la vida d'Oques Grasses és considerat El disc del mes per Jordi Biancotto. A Menrecordo, de Joan Josep Isern rememora la trobada entre el tango, Enric Barbat i Guillermina Motta a Tango (Edigsa, 1972) i a l'espectacle homònim de cabaret. I, a més, descobrim els 18 classificats al concurs Sona9 d'enguany i la convocatòria del XIV Concurs Sons de la Mediterrània.

Enderrock 319 Foto: Michal Novak. Disseny: Manuel Cuyàs
Amb motiu de la nova exposició del Palau Robert -Underground i contracultura a la Catalunya dels 70, que es pot visitar des de demà mateix-, repassem en una revista especial la música progressiva catalana entre el 1968 i el 1979. Recordem el canvi de paradigma que va tancar la dècada dels 60 amb les revoltes d'estudiants parisencs el maig, la Primavera de Praga o els assassinats de Martin Luther King i Robert Kennedy, i les diverses revolucions que desembocarien en aquell moviment que portava per lema 'sexe, drogues i rock'n'roll'. A nivell musical, s'aixecaven com a referents indiscutibles de l'època The Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin o Jim Morrison. A Catalunya, Els Setze Jutges combatien el franquisme a cop de cançó d'autor, naixia el Grup de Folk, i esclatava l'escena contracultural al parc de la Ciutadella amb exponents com Sisa, Pau Riba o Jordi Batitste, entre altres. Tot això, i més, amb fites com els festivals de la música progressiva que es van celebrar a Barcelona, Granollers o Sallent, la inauguració de la sala Zeleste, o el naixement del Canet Rock, a més d'un pòster dels 50 discos de l'Underground català, es recull en aquest especial.

Revista Especial Underground Foto: Francesc Fàbregas. Disseny: Manuel Cuyàs