llistes

10 llibres musicals per regalar aquest Sant Jordi

Et portem una desena de llibres de músics o sobre músics

| 21/04/2023 a les 17:00h

Imatge il·lustrativa
Aquest cap de setmana celebrem un nou Sant Jordi. Amb l'esperança que aquest sigui més assolellat i benèvol, llistem i ressenyem una desena de llibres sobre música, o escrits per músics, per regalar, comprar o llegir en aquesta diada.

Este no es el libro del Sidecar
(Editorial 66 rpm)
ROBERTO TIERZ 


El director i fundador de Sidecar relata les quatre dècades d'història de la mítica sala que dirigeix a Barcelona amb vocació independent i rupturista. "Va ser un encàrrec de l’editorial", explica l'autor. "El llibre es va escriure sol, perquè les anècdotes i situacions més inversemblants van anar reclamant el seu espai fins a formar un collage. Conté fotografies inèdites i fins i tot un manual en forma de còmic sobre com muntar un concert. Reconec que m’ho he passat molt bé escrivint-lo." Tierz ha volgut anomenar el llibre amb el títol d'Este no es el libro del Sidecar, no només per l'impacte que provoca, sinó també perquè "volia posar la tireta abans de la ferida": "Segur que molta gent trobarà a faltar moments i personatges que han estat importantíssims per a la història del Sidecar. Condensar 40 anys en 200 pàgines és més del que soc capaç de fer. El més destacable de la sala és que és un espai on diverses generacions d’artistes i públic han trobat un lloc on expressar-se amb total llibertat. A més, a l’inici va representar una manera diferent d’entendre la nit barcelonina."


El renaixement de l'acordió diatònic a Catalunya des de l'Alt Urgell
(Assocaició Arèguel i els Acordionistes del Pirineu)
ARTUR BLASCO

El músic i folklorista recull en un gran volum bona part de la feina de tota una vida al voltant de l’acordió diatònic i la cultura popular al Pirineu. "Durant molt de temps vaig fer moltes voltes pel món, fent tota mena d’oficis", rememora Blasco. "A final d’estiu del 1960, a bord d’un vaixell islandès que feia la pesca del bacallà, el telegrafista animava les estones tocant un diatònic, el primer que recordo haver sentit. En tornar, a través de Ricard Muntaner ‘El Fiter’, vaig entrar en contacte amb la tradició de l’acordió a l’Alt Urgell. Era una tradició sense continuïtat, pràcticament desapareguda, i vaig acabar dedicant-me a documentar-la i divulgar-la. Al llibre s’explica tota aquesta història, a partir de documents i records."


100 dies del rock de la dècada dels 70 i 80
(Cossetània)
JORDI NOVELL

El testimoni de dues dècades de gran importància per a la memòria musical de diverses generacions a través de 100 dates significatives. Els anys setanta i vuitanta del passat segle XX comencen amb la fi dels Beatles i acaben amb el pop de Phil Collins liderant les llistes d’èxit. “El primer gran fet dels anys 70 és el trencament de The Beatles. A la meitat del període que abasta el llibre, la segona notícia important és l’assassinat de Lenon, l’any 80. A partir de la mort del sistema referencial dels Beatles, que són qui van crear el fenomen pop i el van consolidar industrialment, es crea un nou paradigma. Al final, hi ha certa trivalització de la música pop, que crec que no es recupera fins a la irrupció de Nirvana, l’any 1991", explica l'autor.

Noms propis, context històric i de diferents moviments musicals (el rock progressiu, el glam, el punk, la new wave, el pop) que van redefinir el rock. Així com també l'explicació de com l’adveniment de noves tecnologies com el casset, el CD o els walkman van canviar la manera de consumir música i, a la vegada, la manera de fer-la. Un llibre que no defuig la nostàlgia per reivindicar grans figures que han passat a la història de la música anglosaxona. A més, incorpora també un centenar de referències musicals als Països Catalans.

Tanit i les guerres púniques
(Columna)
XARIM ARESTÉ

El protagonista d’aquest llibre ha crescut amb els seus iaios en un poble a la riba de l’Ebre que fa pensar en el Flix natal de l’autor. Quan moren els parents, marxa a Barcelona a provar sort en el món de la música i allà forma una banda. L’esquelet de la història és l’habitual a les novel·les de formació, però Xarim Aresté fa del text un assaig sobre música, poesia, filosofia i literatura, amb referències també a la ciència ficció. Tornar a les arrels –anar a l’auliva, menjar clotxes o estudiar un poblat iberofenici– l’ajuda a sostenir el present.


Companyoa Elèctrica Dharma: 50 anys i Dharma: Roc Guitar
(Comanegra)
DDAA + COPONS & FORTUNY

La mítica banda del barri de Sants de Barcelona celebra el cinquantè aniversari amb tot un ventall de novetats com un concert al Palau Sant Jordi, un documental i dos llibres publicats amb l’editorial Comanegra. Al repàs biogràfic per als seguidors de sempre hi han participat amics com Màrius Serra, Àngel Casas, Jordi Sierra i Fabra, Germans García Pelayo, Núria Cadenes, Joan-Lluís Lluís, Pep Blay, Elisenda Soriguera i Matthew Tree, i va acompanyat d’un arxiu d’imatges inèdites. L’altre, per als més joves, és un còmic de Jaume Copons i Liliana Fortuny, que inicia una nova sèrie amb l’editora.


Camí del text
(Edicions Poncianes)
IVETTE NADAL

La poeta i cantautora granollerina Ivette Nadal s’allunya de formes lligades exclusivament a la cançó i vincula el seu nou poemari a la filosofia, igual com el seu darrer disc, Les hores blaves (Picap, 2023). Són textos radicals d’un “cos tancat”, amb versos tan acurats com ‘Avui marxaré amb tu /i beurem directament del meu millor passat, /i del meu millor futur’.


Bach en temps de pandèmia
(Dinsic)
ORIOL PÉREZ TREVIÑO

El musicòleg Oriol Pérez ha escrit dos volums interessants. D’una banda, la biografia de Robert Gerhard, Un quixot amb noblesa d’esperit (Ficta, 2023), i de l’altra un dietari sobre el corpus de les cantates de Bach amb la corresponent lectura dels seus llibrets i anàlisis musicals.


¡El miedo acecha al territorio!
(Sexto Piso)
THOM YORKE & STANLEY DONWOOD
Els fans del músic i artista visual Thom Yorke, líder de Radiohead, gaudiran amb els seus escrits dels temps de Kid A i Amnesiac (Parlophone, 2000 i 2001). En complicitat amb el dissenyador Stanley Donwood –que des del 1994 crea el grafisme dels àlbums–, parla de pors, auguris i fantasies d’inici de segle.


El diablo en coma
(Contra)
MARK LANEGAN

Últim llibre escrit pel cantautor nord-americà Mark Lanegan (1964-2022), que relata la terrible experiència amb el covid, a través de malsons, visions i records que són el seu testament. Lanegan va formar part dels grups Screaming Trees, Queens of the Stone Age  i The Gutter Twins i entre el 1990 i el 2020 va signar una dotzena d’àlbums en solitari


Jaume Arnella. Artesà de cançons
(Edicions Sidillà)
FERRAN RIERA VIVES

El periodista Ferran Riera ha anat publicant els darrers anys tot un seguit de llibres al voltant de la música d’arrel tradicional i el folk als Països Catalans, un àmbit que, tot i la seva importància històrica, no té fons ni estudis que l’hagin analitzat. Aprofundint en aquesta línia, l’autor se centra ara en un gran protagonista de  la història de la música popular des dels anys seixanta fins avui: Jaume Arnella. A través de la veu del músic, però també de la de moltíssima altra gent que hi està relacionada, es pot descobrir una biografia interessantíssima que és, també, crònica viscuda.


Múrries
(Viena Edicions)
MAR MEDINYÀ BARNADÀS

El subtítol apunta que és una breu història de la creació musical femenina de la Mediterrània nord-occidental. La brevetat, però, no li resta importància. La historiadora de l’art Mar Medinyà fa un repàs de grans compositores i convida a llegir més sobre elles i escoltar-les amb enllaços al final dels capítols. Hi desfilen noms com Kassia, Heloïse, Maddalena Casulana, Francesca Cassini, Maddalena Laura Lombardini Sirmen, Barbara Strozzi... per ‘esbossar una xarxa i una tradició’ que fins ara els cànons musicals havien ignorat d’una manera reiterada.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, llistes, llibres, Sant Jordi

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.