cròniques

Més de 12 hores de música, lluita i rebel·lia es concentren en un nou Canet Rock

Prop de 25.000 persones han tornat a veure sortir el sol, al ritme d’Auxili i de Buhos

| 02/07/2023 a les 15:30h

Canet Rock
Canet Rock | Vicens Tomàs
 
Després de més de 12 hores de música, festa i emocions, podem dir que el Canet Rock 2023 ha tornat a ser un èxit, tant pel que fa a l’assistència (prop de 25.000 persones han fet vibrar el Pla d’en Sala al llarg de tot el festival), com pel que fa a la programació i a l’organització. Una organització que no ha volgut passar per alt l’essència reivindicativa i lliure que tant ha representat l’esdeveniment des dels seus orígens, i ha aprofitat per fer una crida -sempre necessària- en contra del feixisme i a favor dels drets de tots i de cadascun de nosaltres.
 

Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs


A les 17h de la tarda s’obrien les portes del recinte, i els primers valents i valentes ja s’atrevien a desafiar la calor per començar a agafar lloc per veure el primer dels concerts que se celebrarien en aquesta vetllada. Així, doncs, just després que el DJ Enigma fes sonar les primeres notes pels altaveus del Canet Rock, en Triquell va destapar la llauna dalt de l’imponent escenari que s’havia preparat dies abans amb molta cura i esforç. El finalista del talent xou de TV3, Eufòria, ha presentat un breu -però dinàmic- directe, en què va combinar els seus èxits més recents amb algunes de les versions que va anar interpretant durant el seu pas pel concurs. I és que el jove artista ha entrat per la porta gran de l’escena catalana, actuant, en el seu primer any de projecte musical en solitari, en un dels festivals de més renom i repercussió dels Països Catalans. Quelcom que s’entén en tan sols veure’l amb un micròfon a les mans i desfermant el seu show més personal dalt de l’escenari.
 

Triquell al Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Pupil·les van ser les següents en actuar en aquesta nova edició del Canet Rock, que després de 5 anys sense figurar al cartell del mític esdeveniment, han aportat un concert festiu, alhora que combatiu. Una festivitat que es va mantenir amb la sorprenent actuació que van dur a terme els menorquins Pèl de Gall, els quals van aconseguir una molt bona sinergia amb el públic a través del seu rock ben trempat i ple d’energia.

Pupil·les Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Canviant totalment d’estil, i agafant el relleu, 31 FAM van demostrar perquè són un fenomen entre les noves generacions avui dia. Amb una escenografia treballada i amb el públic més jove entregat, van fer que es coregessin alguns dels seus grans hits com “Nens del barri”. D’aquesta manera vam arribar a la clàssica actuació que ens ofereix cada any en Josep Maria Mainat, que com a impulsor del Canet Rock sempre ens treu un somriure a través del seu to humorístic i satíric.
 

31 FAM al Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Passades les 22h, va ser el torn de Joan Dausà, qui, per celebrar els seus 10 anys de trajectòria, ha presentat un repertori més festiu de l’habitual. Tot i això, no hi van faltar els moments més íntims i melancòlics, que van servir per posar una mica de pausa i tendresa a la nit, i per demostrar que la seva captivadora veu és capaç de robar-li el cor als espectadors amb el seu mític “Jo mai mai”. Tant, que no va poder evitar deixar-se caure, de nou, damunt del públic, per cantar les darreres tornades, mentre aquest quasi l’acaba deixant sense camisa arran de l’estira i arronsa de la gent.
 

Joan Dausà Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Una hora més tard, el trio més estimat de Catalunya des del confinament, Stay Homas, ens va delectar amb una actuació excel·lent, pròpia d’un dels millors conjunts de pop del país. Tant és així, que tan sols feia falta mirar a totes aquelles persones que es trobaven a primera fila totalment entregades a les melodies i als balls del conjunt, que també ha tingut temps de rememorar els bonics moments que ens van deixar des de la seva terrassa a través de les xarxes socials, quan el món es va haver d’aturar arran de la pandèmia de la Covid-19. Uns instants que es van reconvertir en màxima eufòria quan The Tyets van pujar a l’escenari per col·laborar amb el grup.
 

Stay Homas al Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Ja passada la mitjanit, Els Amics de les Arts, convertits en un clàssic del festival, van presentar un directe actualitzat, en què van combinar les seves cançons més representatives dels primers treballs, amb algunes de les noves que han estrenat en el seu darrer disc, Allà on volia (Pistatxo Records, 2023). Arribant a moments emotius amb “Jean-Luc” i “Louisiana o els camps de cotó”. Quelcom que va deixa pas a una Suu enèrgica, que va aconseguir que tots els assistents cantessin “Tant de bo” a ple pulmó, com si d’un karaoke es tractés. Acabant amb una reivindicativa “Eres un temazo”, per fer una crida a defensar els drets LGTBIQ+ ara i sempre, no només als voltants del 28 de juny, el dia de l'Orgull.
 

Suu al Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Els Catarres, que mai deceben, van ser els següents en pujar a l’escenari, amb una treballada posada en escena i un directe impressionant i potent. Sens dubte, una de les actuacions més destacables de la nit, que va crear una bonica comunió entre músics i públic, per cantar tots i cadascun dels temes del repertori del grup d’Aiguafreda. Embogint especialment amb la darrera “Jenifer”.
 

Els Catarres al Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Gairebé arribant a les 4h de la matinada, va començar l’esperada traca final amb les actuacions de tres dels grups dels Països Catalans que més gent apleguen. Aquests són, ni més ni menys, que The Tyets, Auxili i Buhos. Els primers, el conjunt català segurament més de moda del moment, s’han endut el premi al major poder de convocatòria, presentant un directe explosiu, dinàmic i ple d’energia des del primer minut, aconseguint que, fins i tot el fossar on ens trobàvem els periodistes, s’omplís de gom a gom: sense deixar lloc ni per a una sola agulla. I tot i així, tots ens ho hem manegat per trobar un espai, per petit que fos, per convertir el Canet en una macro sardana amb “Coti x Coti". I és que el públic ha embogit en diversos moments de l’actuació, i va ser especialment emotiu quan Julieta també va treure el cap per l’escenari per cantar-hi "Clar que t'he trobat a faltar".
 

The Tyets al Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Pel que fa als segons, Auxili, qui ja els conegui, sap que els seus directes són sinònim de bon reggae, de missatges combatius, de festa i de ritme. A través dels seus temes més recents, com a través dels més antics, el conjunt valencià va crear una ona amb el públic, que va trobar el moment més emocionant amb “Parèntesi” i el moment més explosiu amb “Hui la liem”. I està clar que “l'han liat” en la seva primera experiència al Canet Rock, i esperem que n’hi hagi una de segona, perquè Auxili és música, lluita i rebel·lia, que és justament el que aquest festival representa.
 

Auxili al Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



Finalment, els tercers van ser la cirereta d’un pastís ideal per veure sortir el sol. Potents, com sempre, els Buhos van fer xalar el públic com mai, tot i ser més tard de les 06h del matí. La millor forma d’acabar el Canet Rock d’enguany, amb un espectacle ben complet que desprenia llibertat i bon rotllo com un volcà en erupció. Perquè el dia de la victòria ha arribat i ha estat aquest que hem viscut!
 

Buhos al Canet Rock 2023 Foto: Vicens Tomàs



No voldria acabar aquesta crònica sense mencionar que gràcies a la participació, entre concerts, dels DJs Ernest Codina, Carles Pérez, Mon DJ i DJ Trapella, sense obviar les sempre apoteòsiques intervencions d’en Miquel del Roig, el Canet Rock 2023 ha estat tota una festa de la música sense parar, des que ha començat, fins que ha acabat. I tampoc hi van faltat els ja habituals càntics del Barça i d’independència, que el públic va alçar en els escassos instants en què el silenci va prendre un bocí de protagonisme. Afegint el “Sweet Caroline” de Neil Diamond, que va esdevenir un dels himnes d’aquesta vetllada.

Ara només toca passar aquesta ressaca emocional i començar a pensar en l’edició de l’any vinent, de la qual ja teniu les primeres entrades a la venda, a preu reduït. I de ben segur que el Canet Rock 2024 serà ben especial, ja que el festival celebrarà 10 anys, després del seu ressorgiment l’any 2014. Així que, llarga vida a la Festa Major de Catalunya, com diuen Els Amics de les Arts, i visca la música dels Països Catalans.
 
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, cròniques, festivals, Canet Rock

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.