Festivals

The Tyets i Els Catarres celebren un 25è Paupaterres molt familiar

The Tyets, Els Catarres, La Niña Paracaídas i Boom Boom Fighters & Cookah P omplen Tàrrega de música en una jornada molt familiar

| 15/07/2023 a les 17:45h

The Tyets al Paupaterres 2023
The Tyets al Paupaterres 2023 | Pep Marco
Des de ja fa anys, Tàrrega és un dels principals aparadors culturals de Ponent. Bona part d’aquesta culpa la té la Fira del Teatre, però seria injust no atribuir-li part d’aquest èxit al Paupaterres. El festival, que ha arribat enguany a la 25a edició, ha volgut celebrar-ho amb més concerts que mai. El certamen ha programat dues jornades de prèvia amb diversos concerts disseminats per les places i carrers de la capital de l’Urgell, com el de Maria del Mar Bonet o el del lleidatà Neptú -participant del concurs d’artistes emergents Sona9-, entre altres.

Ahir, la música ja es va traslladar al Càmping Municipal, al sud-oest de Tàrrega. La jornada va estar marcat per un distès ambient familiar, on joves, adults i infants van gaudir els concerts tant des de la zona de la pista com des de la zona de pícnic amb taules i cadires. El vespre va començar amb la vallesana Mabel Flores i, tot seguit, va pujar a l’escenari la lleidatana La Niña Paracaídas, guanyadora de la tercera edició del concurs de bandes emergents de La Casa de la Música de Lleida.
 

La Niña Paracaídas al Paupaterres 2023 Foto: Gerard Cuberes


El projecte encapçalat per Maria Puigvert va pujar sobre l’escenari amb una banda conformada íntegrament per dones: Maria Arqués i Miriam Linares a les guitarres, Laia March al baix i Alba Martín a la bateria. Al llarg de l’actuació, La Niña Paracaídas va fer gala del seu pop-punk en castellà de clara inspiració dos-milera amb cançons com la recent “Como fue” o “Kamikaze”, en què va pujar a l’escenari Shad Demn. El millor moment, però, el va deixar en un bis final improvisat (dedueixo que a causa d’haver acabat abans d’hora l’actuació), que va deixar una sorprenent versió de “Con altura” de Rosalia i J Balvin. Bé podria haver estat Avril Lavigne versionant el famós tema de la baixllobregatina, o dit d’una altra manera, una molt bona manera per a imaginar-se com hauria sonat la cançó si s'hagués escrit ara fa vint anys.

A continuació, Els Catarres van pujar sobre l’escenari amb el seu pop festiu. El trio d’Aiguafreda, acompanyat per una secció de vents-metall i el guitarrista David Soler, va engegar l’actuació amb “En peu de guerra”, que ja va fer ballar de valent el públic des d’un bon inici, i amb els seus temes més recents com “Cançons d’amor” (originalment en col·laboració amb La Fúmiga) o “Cor”, cançó que dona nom a la seva gira de 2023. Ràpidament, el concert va avançar cap al bloc de les cançons del seu darrer disc: Diamants (Halley Records, 2022). La cançó homònima, “Honestament” i "Animals" van fer lluir la cara més electrònica d’Els Catarres. La recta final va deixar hits com “Jenifer”, enganxada amb un petit fragment dels vents metall de “Flying Free” -recordant la versió en català “Vola amb mi”, inclosa a Cançons 2011 (DiscMedi, 2011)-, “Rock’n’Roll” i “Fins que arribi l’Alba”, que van desfermar el moment més eufòric de l’actuació.
 

Els Catarres al Paupaterres 2023 Foto: Miquel Marcó


Indubtablement, el plat més fort de la nit va arribar amb The Tyets. El duet mataroní va oferir el concert més multitudinari de la nit. El públic es va aixecar de les cadires per a apropar-se a la pista per a gaudir i ballar tots els èxits de The Tyets, fet que va obligar l’organització a retirar més enrere les primeres files de taules i cadires perquè tothom hi cabés. El concert va servir per a repassar en directe totes les cançons del seu aclamat disc Èpic solete (Luup Records, 2023), tot i que l’inici va estar marcat per algunes de les seves primeres cançons, com “Menorca”, “Txarango al Canet Rock” o “Tanqueray”. Entremig, tampoc hi van faltar altres èxits com el nou hit estiuenc “La Platja” -que els Stay Homas han signat en col·laboració amb el duet- o “La dels Manolos”. Tot i això, el moment més àlgid es va viure al final amb “Olívia” i la seva tríada més aclamada: “De l’1 al què?”, “Bailoteo” i “Coti x coti”, que com ja és habitual va obrir moltes petites sardanes entre el públic.
 

The Tyets al Paupaterres 2023 Foto: Gerard Cuberes


Finalment, la nit va acabar amb doble dosi de reggae i dub. Primer, amb el grup de reggae Boom Boom Fighters & Cookah P, que va presentar el seu segon disc Confit (Propaganda pel Fet!, 2023), i després amb Dub Esponja. El Paupaterres continua avui amb un últim dia que portarà propostes com les de Stay Homas, Lildami i Sexenni, entre altres.
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, festivals, paupaterres, The Tyets, Els Catarres, La Niña Paracaídas, Paupaterres

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.