Entrevistes

Víctor Partido: «L'Altaveu té com a objectiu sumar al sector programant música des d’una altra perspectiva»

Parlem amb el director artístic del festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat sobre aquesta 34a edició

| 06/09/2023 a les 14:00h

El Festival Altaveu en una passada edició
El Festival Altaveu en una passada edició | Xavier Mercadé
El festival Altaveu és un dels festivals públics històrics del país. Des de 1989, el festival ha consolidat un format singular que combina entre altres coses una programació artística diversa amb uns premis que any rere any premien algunes de les iniciatives més destacades del país. El divendres 8 de setembre, arrenca la 34a edició amb artistes com Ismael Serrano, Maro, Santa Salut, Ferran Orriols o Jupiter and Owkess. Parlem amb el director artístic del festival Víctor Partido sobre com afronta aquesta nova edició i les singularitats de l'Altaveu.

L'Altaveu arriba enguany a la seva 34a edició. Quina ha estat la clau per a tirar endavant un festival en unes dates on s'encavalquen diferents festes majors i altres cicles?
És ben cert que la proposta de l'Altaveu conviu amb moltes més propostes que es presenten durant el mes de setembre, i que són dates on la majoria necessitem temps per retornar a la normalitat diària, però crec que després de trenta-tres anys, l’Altaveu ja és una cita clàssica a Sant Boi, un moment per retrobar-se després de l’estiu. A més, la singularitat del festival, plena de propostes variades i fresques per al públic, i l'aposta cultural clara i definida de la ciutat, converteixen l’Altaveu en un referent més enllà de les tendències musicals o el context social. 

Quin està sent el repte més gran del festival d'enguany o dels darrers anys?
La difícil sortida del període pandèmic ens ha portat un nou joc, i noves normes, en termes de sostenibilitat. Les produccions s'han encarit per l'alta demanda de recursos materials i humans i això ha creat una certa situació de bombolla que no posa les coses fàcils a l'hora de programar. Tot i això, crec que comptar amb tres propostes internacionals, una producció pròpia i una programació local ben singular i coherent, creant una via tangencial als circuits estrictament comercials, és una tasca agraïda, però que s'ha de treballar any rere any. 

De quina manera ha marcat Sant Boi la celebració d'un festival públic com l'Altaveu en aquests trenta-tres anys?
Fer un festival de música públic des del 1989 ha estat un element d’identitat clau per a tots els santboians i santboianes. Som una vila que programa, promociona i viu la música en directe, a més de comptar amb molts músics entre els nostres veïns i veïnes. 
 


Quins elements teniu en consideració a l'hora de programar per a realitzar una funció pública per a la població santboiana?
La nostra tasca passa també per identificar i sacsejar col·lectius vinculats a qualsevol disciplina artística dins de la ciutat i poder fer-los partícips dins la nostra infraestructura. Sant Boi també és una ciutat rica en creadores i el nostre canal per donar-los visibilitat és, sens dubte, la producció pròpia de l'Altaveu. Aquestes produccions donen espai a aquests col·lectius dins del festival per poder manifestar-se i crear una obra conjunta amb altres grups, bandes o col·lectius, on es crea una simbiosi artística que cristal·litza el dia de l'espectacle. N'és un exemple la producció d'enguany, amb la formació de rock instrumental Boïra i l'experimentació visual de PES Sant Boi i Atzur Visuals. En un altre àmbit, la programació també atén a criteris de ciutat creant circuits paral·lels com Altaveu+ i Altaveu en Família, on la participació del públic és activa i oberta a tothom.

Entre els caps de cartell de la programació d'enguany, hi ha pocs artistes catalans. A què es deu?
Som un festival públic amb l’objectiu de presentar propostes diverses i de qualitat quant a estils, formats, gènere, edats, idiomes… Penso que aquesta és la clau que precisament fa potent la nostra proposta. Cada any intentem presentar una programació que desperti la curiositat del públic i que sigui diferent de l'edició anterior. A més, portem més de 30 anys promocionant artistes de Catalunya, reconeixent la seva feina amb els Premis Altaveu i fent costat a artistes catalans emergents amb l’Altaveu Frontera. Aquesta gran aposta per constituir una programació variada i rica atén a un equilibri de factors, i enguany, defensem amb molt d'orgull i sentit fins a 15 propostes de grans artistes d’arreu que conviuen a Sant Boi de Llobregat durant l’Altaveu. Tots ells són grans músics de Catalunya, de la resta de la península, d’Europa, d’Amèrica i d’Àfrica.

Fa uns anys, els festivals públics tenien un pes més important dins del circuit de festivals. Darrerament, però, aquest pes ha minvat en favor dels festivals privats. Com us ha afectat aquest canvi?
Evidentment, som conscients de l'existència del new management i dels grans circuits de festivals que aglutinen una part de l'oferta cultural, però aquesta indústria no constitueix un risc per al festival. L'Altaveu té com a objectiu ser una alternativa i sumar al sector programant música des d’una altra perspectiva. Diria que ser un festival públic i de descoberta ens fa ser diferents i això ens reafirma encara més. L’Altaveu té un sentit de ser que va més enllà del mercat, pel fet que forma part de la política cultural i d’una aposta per garantir la qualitat, el futur i singularitat en la música. 
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, entrevistes, festivals, Festival Altaveu, Víctor Partido, festival altaveu, Altaveu

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.