Festivals

Els vuit itineraris de la Fira Mediterrània de Manresa 2023

Desgranem la programació de la fira bagenca de música d'arrel en diferents blocs

| 04/10/2023 a les 11:00h

La Fira Mediterrània de Manresa en una edició anterior
La Fira Mediterrània de Manresa en una edició anterior | Txus Garcia
Aquest dijous 5 d'octubre arrenca la 26a edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Fins al diumenge 8 d'octubre, el certamen bagenc acollirà 83 propostes artístiques, de les quals 47 tenen la música com a element central. A continuació, proposem diferents itineraris per escollir el preferit en aquest gran mar de propostes d'arrel.

ITINERARI PANMEDITERRANI


MARIA MAZZOTTA I RAÜL REFREE
5 d’octubre · 21 h · Teatre Kursaal

Els rituals catàrtics lligats a la música popular del sud d’Itàlia seran el motor de l’espectacle inaugural de la Fira, Evoé!, amb la cantant pullesa Maria Mazzotta i amb la direcció musical a càrrec del guitarrista i arranjador barceloní Raül Refree, a més de les veus del Cor Plèiade i una dramatúrgia signada per Jordi Oriol.



DAVIDE AMBROGIO
6 d’octubre · 17.30 h · Sala Plana de l’Om

A Evocazioni e invocazioni (Catalea, 2021), el calabrès Davide Ambrogio poua en la tradició oral de l’Aspromonte, posant el cant al centre, però també percussions, gaita i electrònica.



MEDITERRANEAN BAGPIPES COMPANY
6 d’octubre · 18 h · Pl. Sant Domènec​

Trobada de tres cornamuses mediterrànies per tal de compartir els sons i el repertori: el sac de gemecs català –amb el vallenc Francesc Sans–, la zampogna italiana –amb Christian di Fiore– i el tulum turc –amb Filiz Ilkay–.
 

Francesc Sans


ALI DOĞAN GÖNÜLTAŞ
6 d’octubre · 19.30 h · Sala Plana de l’Om​

El músic anatoli establert a Istanbul Ali Doğan Gönültaş presentarà el nou disc Kiğı (autoeditat, 2022), un treball que culmina la seva feina d’anys fent recerca de camp a l’entorn de la música de tradició oral.



LES MÉCANOS
7 d’octubre · 13 h · Taverna Guineu

Un autèntic terrabastall sonor executat a partir d’artefactes industrials de tota mena. El col·lectiu francès de Saint-Étienne Les Mécanos impactarà amb el seu directe a la Fira de Manresa.



DJAZIA SATOUR
7 d’octubre · 17.30 h · Sala Plana de l’Om

La cantautora algeriana combinarà el folk i els ritmes de la seva terra amb la influència de la cançó francesa. En directe actuarà acompanyada del pianista Pierre-Luc Jamain.



DUNJALUK
7 d’octubre · 19.30 h · Sala Plana de l’Om

A partir de la tradició de la cançó balcànica sevdah, el duet croat Dunjaluk, a veu i guitarra, mostrarà un repertori cru, gairebé expressionista, que va directe al fons de l’ànima.

ITINERARI GALAICO-PORTUGUÈS


MARIO G. CORTIZO
5 d’octubre · 17.30 / 22.30 h · El Rapte

El percussionista gallec Mario G. Cortizo es presentarà amb el seu laboratori sonor únic. A Só un solo mostrarà una visió irònica del món actual a través de percussions atàviques i sorprenents.



CALDO
6 d’octubre · 13 h · Taverna Guineu

El trio gallec Caldo acostarà la música tradicional a uns contextos sonors tant contemporanis com experimentals. A la Fira presentarà el nou disc Lugar a ponte (autoeditat, 2023).



SARA CORREIA
6 d’octubre · 22.30 h · Teatre Conservatori

El fado més refinat i poderós té en la veu de Sara Correia un dels valors actuals més resplendents. A la Fira Mediterrània de Manresa estrenarà el seu nou disc, Liberdade (Universal, 2023).



FILLAS DE CASSANDRA
6 d’octubre · 23 h · Taverna Guineu

El duo gallec Fillas de Cassandra reformularà el llegat de les cantareiras a través de l’electrònica. El seu primer disc, Acrópole (Tremendo 2023), invoca antics mites en clau feminista.



FADO BICHA
6 d’octubre · 23.30 h · El Sielu

Una nova mirada al món del fado. El duo Fado Bicha trencarà barreres i subvertirà les regles heteronormatives que l’han marcat amb un nou discurs i una nova estètica que l’enriqueixen.



CAAMAÑO & AMEXEIRAS
7 d’octubre · 12 h · Sala Plana de l’Om

El duet gallec de música folk integrat per Antía Ameixeiras (violí i veu) i Sabela Caamaño (acordió cromàtic) interpretarà un projecte inspirat en els ritus populars gallecs, font de guarició i gaudi.



OS FONDO DA BARRA
7 i 8 d’octubre · 19 h · Taverna Guineu

El grup de cantareiros gallecs dirigit per Henrique Peón recorrerà places, bars i la Taverna de la Fira per cantar i fer cantar la gent amb el seu animat repertori de tradició oral.



ANA LUNA CAIANAO
7 d’octubre · 18.30 h · El Sielu

Música tradicional portuguesa aplicada amb sintetitzadors, caixes de ritmes i sons quotidians. La proposta d’Ana Lua Caiano es plasma en el seu EP, Se dançar é só depois (autoeditat, 2023).



PONGO
7 d’octubre · 24 h · El Sielu

L’escena lisboeta bull de fa anys amb els ritmes que han portat les comunitats provinents de les antigues colònies. Un bon exemple és l’angolesa Pongo i el seu directe de kuduro explosiu.



CINDAZUNDA
8 d’octubre · 17.30 h · Taverna Guineu

Provinent de Portugal, el quartet Cindazunda oferirà un repertori de ball folk que abraça alhora l’Atlàntic i la Vella Europa, deixant a més amplis espais oberts a la improvisació.


 

ITINERARI ALTRES MÚSIQUES DEL MÓN


LORENA ÁLVAREZ Y SUS RONDADORES
7 d’octubre · 16.30 h · Els Carlins

Fa més de deu anys que l’asturiana Lorena Álvarez explora i divulga el folk per nous trajectes sonors. A la Fira actuarà amb Víctor Herrero (guitarra portuguesa) i Carlos Aquilué (llaüt).



JULIÁN MAYORGA
7 d’octubre · 22.30 h · El Sielu

Amb imatges i recursos de la mitologia andina, poesia experimental, cançó llatinoamericana d’avantguarda i música tradicional colombiana, Julián Mayorga explicarà històries dels Andes.



RODRIGO CUEVAS
7 d’octubre · 21 h · Kursaal

El cap de cartell de la Fira Mediterrània 2023 no serà altre que l’agitador folklòric asturià Rodrigo Cuevas. Després de sacsejar el Kursaal fa un parell d’anys amb Raül Refree, hi tornarà per presentar La romería (Sony, 2023), un nou disc cuinat al costat d’Eduardo Cabra (Calle 13), amb patrons asturians i batecs electrònics.


 

ITINERARI NOVETATS DELS PAÏSOS CATALANS


LA FILADORA
5 d’octubre · 19 h · La Buresa

Primfila i se’n va és el nom de l’espectacle amb què Sònia Arias (guitarra i gralla), Alba Tomàs (acordió) i Roser Serrano (violí i tenora) canten i comenten cançons amb perspectiva de gènere.



JAZZWOMAN AMB SO DE COBLA
5 d’octubre · 20 h · Taverna Guineu

La rapera d’Aldaia JazzWoman es fusionarà amb una secció de cobla –tible, tenora, trompeta i trombó– per dotar d’un nou so el seu repertori de rimes combatives.



COBLA LLUÏSOS DE TARADELL
6 d’octubre · 15.30 h · Teatre Conservatori

Amb l’obra Ànimes del Pirineu, la Cobla Lluïsos de Taradell lliga el so de la cobla amb la narració de llegendes de les muntanyes, amb músiques originals i direcció musical d’Enric Ortí.

ALIDÉ SANS
6 d’octubre · 20 h · Taverna Guineu

La cantautora aranesa ha introduït un important gir en la seva carrera amb Arraïtz. Acompanyada d’una nova banda, actualitzarà en directe vuit cançons occitanes de tradició oral.


OMAC
6 d’octubre · 21 h · Teatre Kursaal 

Segon macroprojecte de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya. Dani López hi repeteix com a compositor, mentre que els textos de Clara Fiol reflexionen al voltant de la transhumància.



MARC DEL PINO
7 d’octubre · 18 h · Taverna Guineu

L’acordionista barceloní Marc del Pino presentarà el seu primer àlbum en solitari, Ball solo, amb composicions pròpies i també diverses cançons tradicionals catalanes adaptades.



ORQUESTRINA TRAMA
7 d’octubre · 19 h · Pl. Sant Domènec

El repertori de ball dels pobles pirinencs –en català, occità, basc i aragonès– forneix Trapala (autoeditat, 2023), el nou treball de la sempre festiva i alegre Orquestrina Trama.

LA MARIA
7 d’octubre · 19 h · Teatre Conservatori

La cantant d’Oliva Maria Bertomeu ‘La Maria’ presentarà a la Fira L’assumpció (Propaganda pel Fet!, 2023), el seu primer i revolucionari disc.



LA GRAVETAT DE COULOMB
7 d’octubre · 20 h · Taverna Guineu

L’efecte Doppler (Segell Microscopi, 2023) serà el segon disc de La Gravetat de Coulomb. Flabiol i electrònica prenent com a referents els balls de gitanes tradicionals del Vallès i el Maresme.




CARLES DÉNIA
7 d’octubre · 22.30 h · Teatre Conservatori

El cantaor i cantautor de Gandia estrenarà Mussol (autoeditat, 2023), en el qual interpreta amb un nou sextet un grapat de poemes –a més d’algun text propi– adaptats amb total llibertat.



TONI CASSASAS
8 d’octubre · 11 h · Refugi antiaeri

En un espai de memòria i reflexió com és el refugi antiaeri de La Renaixença, Toni Casassas farà Entre cor i branca, una performance crua i austera amb cançons dels Països Catalans.



CRIATURES
8 d’octubre · 12 h · Plana de l’Om

La característica sonoritat de cambra d’arrel de Criatures, amb gralla i diatònic, s’ampliarà amb el contrabaix i la percussió al seu tercer treball, Fenaquistoscopi (Segell Microscopi, 2023).



NOÈLIA LLORENS 'TITANA'
8 d’octubre · 13 h · Taverna Guineu

La cantaora Titana ha crescut amb la música popular valenciana. Fandangos, seguidilles, malaguenyes, jotes i boleros ompliran un repertori saborós, heretat pel poble i per la família.



SOL I SERENA
8 d’octubre · 16.30 h · Els Carlins

Coincidint amb el seu vintè aniversari, el grup garrotxí de folk Sol i Serena s’ha reunit per tornar als escenaris. A la Fira els acompanyaran Morena Tradipatxanga, Germà Negre i l’Esbart Manresà.


 

ITINERARI JAZZ-FOLK


ALBA CARETA I HENRIO
5 d’octubre · 16.30 h · Els Carlins

La trompetista i cantant bagenca Alba Careta emprèn un viatge oníric partint del món de les cançons de bressol, un repertori en el qual s’ha capbussat recentment de la mà del projecte Càntut. A l’hora de plasmar-ho a dalt de l’escenari l’acompanyarà un cantant molt especial, l’igualadí Enric Verdaguer ‘Henrio’.
 


APEL·LES CAROD
5 d’octubre · 18 h · Sala Plana de l’Om

Abismes i flors és el primer disc del jove violinista i compositor Apel·les Carod. Mirades interiors i paisatges naturals es connectaran a través d’un jazz folk de so càlid i perspectives àmplies.



CAROLA ORTIZ
6 d’octubre · 16.30 h · Els Carlins

Partint d’un jazz eclèctic, la terrassenca Carola Ortiz abraçarà arrels tradicionals amb intensitat creixent a Cantareras (Segell Microscopi, 2023). Cançons i romanços de tradició oral i femenina.


 

ITINERARI BALL I FESTA


EL PONY MENUT
5 d’octubre · 18 h · Teatre Conservatori

Els músics d’El Pony Menut s’assemblen molt als d’El Pony Pisador. De fet, són els mateixos i amb el mateix gust per explorar músiques populars d’arrel i d’arreu –dels cants de feina mariners al cant gutural de les estepes–, el mateix humor absurd i juganer, la divulgació a través de la gresca... però orientat al públic familiar.


SEDAÇ
7 d’octubre · 17 h · Pl. Sant Domènec

Des de Mallorca, arribarà a la Fira Mediterrània un nou projecte de ball de bot i folk-rock encapçalat pels carismàtics germans Pere Joan (flabiol i tamborino, xeremies) i Manel Martorell (llaüt, mandola i arxillaüt).


LA COSINA
7 d’octubre · 23 h · Taverna Guineu

El nou disc de l’acordionista Clara Colom (ex-Roba Estesa), Hores vinguin (Coopula, 2023), proposa un ‘folk d’anar per casa’, ritmes d’arrel i moderns, lletres rebels i un directe festiu i alegre.



EL DILUVI
7 d’octubre · 0.30 h · Taverna Guineu

El sextet alcoià de fusió festiva presenta les noves cançons que ha tret enguany, com "El primer ball" o "Espere". Combinació de folk, reggae, cúmbia, pop-rock, ritmes balcànics i electrònica al servei de la festa i la reivindicació.



BUM DITTY
8 d’octubre · 20 h · Taverna Guineu

El nou projecte encapçalat per Joana Gumí i Ned Somervile va guanyar l’any passat el XV Concurs Sons. Enguany presentarà el primer disc, amb una singular síntesi de música old time i bon humor.

 

ITINERARI FOLK D'AVANTGUARDA


NÚRIA ANDORRÀ
5 d’octubre · 19.30 h · Kursaal Petit

La percussionista Núria Andorrà es capbussarà en el món de les cançons populars i les portarà al terreny de l’experimentació, l’avantguarda, la dansa contemporània i el risc a l’espectacle Ni.U.



JOANA DARK
6 d’octubre · 19 h · Teatre Conservatori

La cantant barcelonina Ariadna Rulló ‘Joana Dark’ estrenarà el seu segon disc, Lo secà (autoeditat, 2023), què aprofundirà en el folk electrònic i se centrarà en les cançons de sega i de pandero.

 

ITINERARI FLAMENC I RUMBA


MUCHACHO & LOS SOBRINOS
6 d’octubre · 0.30 h · Taverna Guineu

El santsenc Muchacho, ben acompanyat d’amics il·lustres de la comunitat rumbera catalana, farà un avanç del proper disc, + Madera. Descàrrega de ventilador, essencial i sense additius.



LA PRENDA ROJA
6 d’octubre · 22 h · El Sielu

A partir del flamenc com a llenguatge comú, el jove trio barceloní integrant de La Prenda Roja incorporarà tocs d’electrònica i músiques urbanes amb un discurs de crítica social.


 

ITINERARI OFF


CONCURS SONS DE LA MEDITERRÀNIA
Dijous 5 d'octubre · 22:30h · Taverna Cervesa Guineu

El 16è Concurs de la Mediterrània, organitzat per Enderrock i el C.A.T., amb el suport de la Fira Mediterrània de Manresa, celebrarà la seva gran final amb les actuacions dels tres finalistes d'enguany: Groovin' Cat, Glòria Ribera i Trèvol

HOSTAL CÀNTUT
6, 7 i 8 d’octubre · 14 h · Els Carlins

El projecte del Càntut s’unirà per segona edició consecutiva a la Fira Mediterrània per presentar l’Hostal Càntut. Del 6 al 8 d’octubre, el bar Els Carlins acollirà tres dinars amb les actuacions de les tarragonines Clàudia García-Albea i Clara Colom, l’aranesa Alidé Sans i els gallecs Os do Fondo da Barra, a més de tenir la dinamització de membres del grup Germà Negre. L’objectiu de la proposta és passar-s’ho bé tot recuperant i reinterpretant la vella pràctica de cantar en comunitat als hostals i a les tavernes, i així seguir explorant i mantenint viu el llegat del repertori de cançons de transmissió oral.

ESCENARIS CASES DE LA MÚSICA
7 d'octubre · 21h · Plaça de la Fira

Les Cases de la Música també seran presents a la Fira Mediterrània amb el Circuit Estepa mediterrània. Enguany, els tres artistes programats són GolcondaLauzeta i Mar Pujol.

HUMUS MEDITERRANI
6 i 7 d'octubre

L'entitat manresana d'Arrel també ha configurat una part de la programació Off de la Fira Mediterrània amb cinc propostes. El divendres 6, actuaran a la Plaça de la Fira Sa Lup, Sorguen i Verge de Sosa, mentre el dissabte 7 actuaran a l'Espai Òmnium Sunset Rythm Kings i Trèvol.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, festivals, Fira Mediterrània de Manresa 2023

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.