Festivals

L’In-Edit arriba a la 21a edició amb més de 60 documentals musicals

El festival se celebra a Aribau Multicines de Barcelona del 26 d’octubre al 5 de novembre

Entre els documentals que es podran veure n'hi ha de dedicats a C.Tangana, Pink Floyd, Cyndi Lauper, The Redd Kross, Marc Bolan

En clau catalana, hi haurà documentals dedicats a Robert Gerhard, la companyia Elèctrica Dharma o a l'escena musical del màkina

| 05/10/2023 a les 17:30h

La Companyia Elèctrica Dharma l'any 1977
La Companyia Elèctrica Dharma l'any 1977 | Colita / Arxiu In-Edit
Del 26 d’octubre al 5 de novembre, tindrà lloc la 21a edició del Festival In-Edit. Cinc sales del cinema Aribau Multicines de Barcelona projectaran una seixantena de documentals musicals, tant nacionals com internacionals, entre els quals destaquen figures com C.Tangana, Pavement, Cyndi Lauper, The Redd Kross i Marc Bolan. En clau catalana, seran protagonistes la Companyia Elèctrica Dharma, Robert Gerhard o l'escena màkina barcelonina.

El festival s'inaugurarà el 26 d'octubre amb el documental Esta Ambición Desmedida
dedicat al cantant madrileny C. Tangana i dirigit per Santos Bacana, Cristina Trenas, Rogelio González. El títol presenta, per una banda, la gènesi de l'aclamat disc El madrileño, i, per altra banda, radiografia la seva posterior gira Sin Cantar Ni Afinar. En aquesta presentació seran presents tant el cantant madrileny com els directors de l'audiovisual.



Entre la programació de la secció oficial nacional, hi haurà títols com Sempre Dharma d'Aleix Barba Perarnau, que documenta la preparació del concert de celebració de 50 anys de la Companyia Elèctrica Dharma. En el film, no només s'hi veu el procés de preparar l'espectacle, sinó que també s'hi descobreixen aventures i anècdotes i la part més íntima, humana i familiar de la tribu musical de la Dharma.

Així mateix, també s'hi podran veure peces com MaQKina: Historia de una Subcultura d'Óscar Sueiro, Àlex Salgado, que radiografia l'escena màkina durant la dècada dels noranta, o Revolutionary Quartet l'enigma Gerhard de Xavier Bosch i Josep Badell, que fa una retrospectiva d'una de les figures cabdals de la música contemporània catalana: Robert Gerhard. La projecció del documental comptarà a més amb una actuació posterior del Quartet Gerhard.



A més, també hi haurà diversos documentals relacionats amb Andalusia com Break Nation de David Pareja, que posa el focus en l'escena electrònica andalusa dels noranta; Fernanada i Bernarda de Rocío Martín, que reivindica les figures de les cantaores d'Utrera i Riqueni de Paco Bech, que després de la seva projecció comptarà amb una actuació del guitarrista sevillà.

Més enllà de la secció oficial nacional, també hi haurà altres documentals relacionats amb els Països Catalans com La simfonia dels herois de Josep Serra Mateu i Marc Juan García, sobre el rocker i neurocirurgià DorigenLa Singla de Paloma Zapata, que recull la vida la ballarina del Somorrostro Antonia Singla; Morente & Barcelona de Jordi Turtós, que recopila la relació entre el cantaor Enrique Morente i la ciutat comtal, i Naturalesa morta, la història de Sexy Sadie, que recupera la singular història de la banda mallorquina.


 
En la secció oficial internacional, es presentaran peces audiovisuals com 8 Bar: The Evolution of Grime d'Ewen Spencer, que aborda l'evolució d'aquest gènere urbà londinenc; o North Circular. A Music Trip Through Dublin’s North Inner City de Luke McManus sobre l'escena folk de la perifèria de Dublín. També es posarà el focus en noms com la banda de post-rock Earth -Even Hell Has Its Heroes. The Music of Earth de Clyde Petersen-; el bateria de jazz Max Roach -Max Roach: The Drum Also Waltzes de Sam Pollard i Ben Shapiro-; el guitarrista i compositor danès Jakob Bro -Music For Black Pigeons d'Andreas Koefoed i Jørgen Leth-; i el líder de The Libertines Peter Doherty -Peter Doherty: Stranger In My Own Skin de Katia De Vidas-, qui també estarà present en la projecció i oferirà una petita actuació.



També s'hi projectaran Pianoforte de Jakub Piatek, dedicat al Concurs Internacional de Piano Frédéric ChopinScream of My Blood: A Gogol Bordello Story de Nate Pommer i Eric Weinrib, que parla d'Eugene Hütz, líder de Gogol Bordello, i Squaring the Circle: The Story of Hipgnosis d'Anton Corbijn, sobre els dissenyadors de portades Storm Thorgerson i Aubrey “Po” Powell.

Dins el panorama internacional, es podran veure més documentals vinculats a personalitats com el guitarrista de T-Rex Marc Bolan -Angelheaded Hipster: The Songs of Marc Bolan & T. Rex d'Ethan Silverman; Red Kross -Born Innocent: The Redd Kross Story d'Andrew Reich-; Syd Barrett i Pink Floyd -Have You Got It Yet? The Story of Syd Barrett and Pink Floyd de Roddy Bogawa, Storm Thorgerson- o Cyndi Lauper -Let the Canary Sing d'Alison Ellwood-. 



LA BARCELONA DELS NORANTA
Amb la col·laboració de Moritz, l'In-Edit impulsa una petita secció sobre les múltiples escenes musicals que coexistien en la Barcelona dels 90. A més del ja mencionat MaQKina: Historia de una Subcultura, també s'inclouen els títols Garatge Club. Un escenari, 900 concerts d'Albert París; Quien no se considere un buen makinero que abandone la sala de Xavier Menal; i Voy a saco: guitarras y clubs de Marc Pérez i Txus Villanova, que recorda la importància de DJ Amable en la vida nocturna de Barcelona.



ALTRES PREMIATS, CURTMETRATGES I TALENT
Com en les edicions anteriors, el festival mostrarà els documentals guanyadors dels premis In-Edit Internacional. Des de Xile, es presenta el film guanyador d’enguany, Andrés Godoy: El arte de perder de Sebastian Saam, sobre la increïble tècnica de guitarra a una mà 'tatap' del guitarrista xilè; des de Mèxic arriba Canción que quema de Yulene Olaizola, Rubén Imaz i Luis Flores Rábago, que narra el retorn de la banda San Pascualito Rey; dels Països Baixos arriba Jaaa, dat wil ik!, el somni d'una noia amb síndrome de down per a convertir-se en estrella del pop, i des de l'amazona brasilera aterra Terruá Pará de Jorane de Castro.



Al festival, a part de tots els documentals, es presentaran sis curtmetratges, entre els quals hi ha el de Dol i fa sol de Maria Besora i Pep Garrido, que tracta com el grup per a públic familiar Xiula aborda el dol i la mort des de la perspectiva dels infants; o Ressonàncies (d’una música callada) de Xavier Esteban, sobre la música de Frederic Mompou. Per fomentar el talent jove, el certamen ha impulsat també un curt amb Judit Neddermann i un altre amb Nanpa Básico.

 

IN-EDIT EN LÍNIA
Del 27 de novembre a l'11 de desembre, la plataforma de cultura i ciència en línia impulsada per la Fundació La Caixa CaixaFòrum+ serà la seu en línia del certamen. Durant aquest període, es podrà gaudir en streaming una selecció dels documentals que presenta l'In-Edit.
 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, In-Edit, In-Edit 2022, documental musical, f, festivals, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.