Festivals

La Fira Trovam torna a reunir la música valenciana a Castelló

La fira se celebra del 9 a l'11 de novembre a Castelló de la Plana

 Repassem els artistes més destacats de la programació

| 17/10/2023 a les 19:00h

Un concert d'una edició passada de la Fira Trovam
Un concert d'una edició passada de la Fira Trovam | Arxiu Trovam
Un concert d’Obrint Pas el 17 d’octubre del 2013 va obrir la primera edició del Trovam. Va ser una trobada íntima en la qual, a més de les actuacions de Toti Soler & Gemma Humet, Rapsodes, Aspencat, Els CatarresFeliu Ventura, Òscar Briz Orxata–, hi va haver un matí dedicat a les trobades professionals. Es van fer en una petita sala de la Llotja del Cànem de Castelló i reunien tan poca gent que, en acabat, la majoria anaven a un dinar plegats. Els resultats van ser positius i la proposta va anar creixent any rere any.

El 2015 es va fer el salt qualitatiu amb un canvi d’espai significatiu. El Trovam es va fusionar amb una altra fira musical, el Pro Weekend, i es va traslladar a l’auditori, també a la ciutat de Castelló. L’impuls que va aconseguir li ha permès ara consolidar-se com la gran fira musical de referència al País Valencià. Enguany, el Trovam arriba a l’onzena edició, un altre cop sense la companyia del Pro Weekend, però havent consolidat el format i atractiu dels darrers anys. A continuació, repassem els artistes més destacats d'aquesta nova edició de la fira castellonenca.

LIBÉRICA
Dijous 9 de novembre · 11:30h · Sala de cambra

El projecte encapçalat pel músic de Cassà de la Selva Manel Fortià  inaugurarà l'onzena edició del Trovam. La proposta parteix de la cançó tradicional i s’endinsa pels camins del flamenc i del jazz. La carta de presentació es titula Arrels (Segell Microscopi, 2021), amb la participació del cantaor i saxofonista Antonio Lizana.

KELA
Dijous 9 de novembre · 13h · Sala de cambra

Amb tan sols un àlbum al mercat, la cantant de Pego Raquel Mengual ‘Kela’ ha aconseguit captar l’atenció del públic i de la crítica pel seu pop electrònic. Va ser guardonada com a millor artista revelació als premis Ovidi per El mirall (Primavera d’Hivern, 2022) i semifinalista del Sona9.



CARLOTA FLÂNEUR
Dijous 9 de novembre · 14h · Escenari VibraMahou

Carlota Flâneur és el projecte musical de la cantant i compositora Carlota Carrillo. Amb dos discos al mercat –el segon, Uncertainty (Hidden Track Records, 2022), produït per Ferran Palau–, la barcelonina ha aconseguit que la seva música tingui personalitat i sigui reconeixible des dels primers compassos.

LOLA BOU & MANEL BRANCAL
Dijous 9 de novembre · 17h · Sala de cambra

La unió entre aquests dos músics castellonencs ha donat com a resultat un nou projecte singular que té un peu al pop mediterrani i l’altre al jazz. Després de presentar Tallat en dos (autoeditat, 2021), a principi d’any van llançar el segon disc, Fràgil (autoeditat, 2023), el treball que presentaran a la Fira Trovam.



POL BATLLE
Dijous 9 de novembre · 18:45h · Sala de cambra

Després d’encapçalar Ljubliana & The Seawolf, l’any passat el cantant i guitarrista barceloní Pol Batlle va presentar una nova proposta a cavall del pop, el folk i la cançó d’autor, Salt mortal (autoeditat, 2022), amb les veus de Rita Payés i Sílvia Pérez Cruz i la guitarra de Pau Figueres.

ANA ZOMEÑO
Dijous 9 de novembre · 19:45h · Escenari VibraMahou

Després de tres EPs, la cantautora valenciana Ana Zomeño ha presentat aquest any el primer llarga durada, De tierra y decisiones (La Fera CC, 2023). Hi ha inclòs deu cançons –tres en valencià i la resta en castellà– en clau de pop-folk i aires brasilers. La sorpresa del disc és “Mentre badallem”, adaptació de l’estàndard “Two Sleepy People”, de Hoagy Carmichael.



LA MARIA
Dijous 9 de novembre · 20:30h · Sala de cambra

La cantaora d’Oliva Maria Bertomeu es va donar a conèixer el 2021 a Twitter amb la cançó “Arranquen vinyes”, que es va fer viral i va ser repiulada per diversos cantants valencians. Com a resultat enguany ha presentat L’assumpció (Propaganda pel Fet!). A més, el passat mes de setembre va enregistrar la versió de “Gallo negro, gallo rojo”, de Chicho Sánchez Felosio.



JÚLIA COLOM
10 de novembre · 18h · Sala de cambra

La cantant de Valldemossa uneix tradició i modernitat i és considerada una de les veus indispensables de la nova escena folk mallorquina. Amb el seu disc de debut, Miramar (La Castanya, 2023), a la Fira Trovam farà arribar el seu embruix també al País Valencià.


JOSU MIRÓ
10 de novembre · 18:45h · Escenari VibraMahou

Alliberat de la màscara que l’havia convertit en Joe Pask, l’alcoià Josu Miró estrenarà a Castelló les cançons de La llum (La Fera CC, 2023). Sense abandonar la sonoritat de les guitarres, la seva reencarnació l’acosta al món de l’electrònica i de les sonoritats urbanes.



JIMENA AMARILLO
10 de novembre · 19h · Magic Box

La valenciana Jimena Amarillo sap què vol i com fer-ho. Per això marca el rumb amb fermesa, tant pel que fa a l’aspecte musical com amb el seu discurs, i signa les cançons, la producció i també el disseny. L’abril passat va presentar el disc La pena no es cómoda (Mushroom Pillow, 2023).



EL DILUVI
10 de novembre · 20h · Sala simfònica

Provinent de la comarca de l’Alcoià, El Diluvi és un dels grups valencians amb més acceptació arreu dels Països Catalans. Va començar homenatjant Ovidi Montllor i des d’aleshores s’ha fet un lloc propi. Ha enllestit un quart disc per al 2024, del qual ja ha presentat alguns senzills.

LA PLAZUELA
10 de novembre · 22:30h · Sala simfònica

La Plazuela és un duet de Granada format l’any 2019 que es distingeix per una singular mescla de flamenc, funk, pop i música electrònica. Al Trovam presentarà les cançons del seu darrer disc, Roneo Funk Club (Universal, 2023), publicat l’abril passat.



SANISIDRO
10 de novembre · 23:30h · Sala La Bohemia

SanIsidro és el nom artístic que ha pres el valencià Isidro Rubio per a la seva proposta en solitari. Després de dècades embrancat en altres projectes, planteja uns temes per als quals totes les etiquetes són insuficients: pop d’autor amb tocs de flamenc, folk, psicodèlia... El segon disc, Sambori, publicat al setembre, inicia una nova etapa amb el segell La Castanya.

MARCEL EL MARCIÀ
11 de novembre · 11h · Escenari VibraMahou

Albert Bertomeu i Carles Llinares (Batà) són Marcel ‘El Marcià’, un projecte consolidat distingit com a millor disc de música familiar als Premis Carles Santos 2022. Enguany ha presentat Música infantil tradicional en valencià (autoeditat, 2023), amb peces del repertori popular.

RODRIGO CUEVAS
11 de novembre · 20h · Sala simfònica

L’asturià Rodrigo Cuevas presentarà al Trovam el seu cinquè disc, Manual de romería (Sony, 2023). Cantant, compositor, acordionista, percussionista i DJ, la seva proposta incorpora les bases electròniques a la música tradicional i s’arrodoneix amb tocs de cabaret.



ESTHER
11 de novembre · 21h · Sala de cambra

Esther Querol és una cantautora de Vinaròs que ha irromput amb força a l’escena valenciana. Sota el paraigua del Primavera d’Hivern i amb la col·laboració ocasional d’alguns dels pesos pesants del segell, Esther ha bastit un projecte de pop d’autora en valencià.

TITANA
11 de novembre · 22h · Teatre Principal

En poc temps, Noèlia Llorens ‘Titana’ ha passat de l’anonimat a ser una de les veus a tenir en compte de l’actual panorama de la música d’arrel al País Valencià. La seva primera referència discogràfica va ser Arrel (ACPV, 2021), signat a mitges amb Miquel Gil. Posteriorment, la cantant de Godella ha enregistrat un disc en solitari, Titana (RC Estudio, 2022), guardonat pel públic als Premis Carles Santos 2022.



MALUKS
11 de novembre · 22:30h · Sala simfònica

Cor i foc
(Propaganda pel Fet!, 2023) és el nou disc que ha presentat Maluks. La segona referència del trio de Benimaclet mostra una mescla d’estils que van de les melodies urbanes als ritmes caribenys. I sempre amb unes lletres i unes proclames feministes i compromeses.

PEP GIMENO BOTIFARRA
11 de novembre · 23h · Teatre Principal

Si tota la saviesa popular es pogués concentrar en una sola persona, aquesta seria, de ben segur, Pep Gimeno ‘Botifarra’. El cantaor de Xàtiva recita versets populars, explica històries i divulga els refranys i frases fetes que ha après de la gent gran. A més, el desembre passat va presentar Ja ve l’aire (Mico Entertainment, 2022).

Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, trovam, fires, festival, Fira Trovam!, Trovam 2023, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.