Estrenes

Ferran Orriols recorda les aventures del bandoler Perot Rocaguinarda

Estrenem el nou tema de Ferran Orriols, inspirat en el bandoler d'Oristà

Ferran Orriols: «M'agrada la música imperfecta, que busca la bellesa en les persones i en l'espai on es grava»

| 20/11/2023 a les 12:00h

Ferran Orriols
Ferran Orriols | Xevi Abril
Més d'una dècada després de guanyar el Sona9 2011 amb el grup Nyandú, el músic oristanenc Ferran Orriols ha engegat aquest any la seva pròpia aventura en solitari. El març passat, va presentar el debut discogràfic del projecte, Plata (Great Canyon Records, 2023), i ara, torna a presentar un nou senzill amb el bandoler Perot Rocaguinarda com a protagonista.


"Lo Perot Rocaguinarda" està inspirat en l'històric bandoler del segle XVII que va néixer a la mateixa vila que Orriols, Oristà. Rocaguinarda va desafiar en l'època els grans estaments que ostentaven el poder com els virreis i, fins i tot, el governador general de Catalunya. Les seves aventures com a bandoler van ser tan conegudes que van arribar a fins a Nàpols, i el van convertir en l'únic personatge real en aparèixer en El Quixot de Miguel de Cervantes, sota el nom de 'Roque Guinart'.

Per a escriure la cançó -que va néixer com un encàrrec de l'Ajuntament d'Oristà per a reivindicar la figura del bandoler-, Ferran Orriols va fer una recerca profunda i va consultar la biografia de principis del 1900 de Lluís Soler i Terol, qui es va documentar a partir de documents legals de l'època, i conversar amb Xavier Roviró, qui també en té un llibre publicat. Segons Orriols, amb aquest nou tema "volia explicar la vida del Bandoler, de dalt a baix, per resumir-la i donar-la a conèixer sense judicis".

Musicalment, la cançó té un caire folk gràcies a la sonoritat d'instruments com les guitarres, la mandolina o diversos tambors. El músic destaca que s'ha inspirat en grans cançons de bandolers com "El bandoler" de Lluís Llach i "Torna, torna Serrallonga" d'Esquirols, i que ha buscat tornar a posar les guitarres en un primer pla sonor emulant el característic so que tenien en l'època de la Nova Cançó. Per a aconseguir-ho, Orriols ha gravat la cançó al seu propi estudi Darrere els Horts i ha comptat amb la mescla i la masterització del productor i teclista d'Oques Grasses Joan Borràs.

Més enllà de l'estrena d'aquest nou tema, aquesta setmana, Ferran Orriols també serà protagonista de l'actualitat per un altre motiu. Des de dimecres 22 a dissabte 26, el músic serà l'encarregat d'obrir els quatre concerts que Els Catarres faran a l'Apolo per a commemorar els seus 10 anys de trajectòria.
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, Ferran Orriols, estrenes, Perot Rocaguinarda, videoclips

COMENTARIS

ORISTÀ Perot Rocaguinarda

A Prat, 20/11/2023 a les 17:41

- Ferran Orriols, as fet una Magnífica cançó!!!
- Visca Lo Perot Rocaguinarda D'Oristà!!! - Visca el Lluçanès!!!
- Visca CATALUNYA LLIURE!!! PPCC!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.