Actualitat

Es crea la Fundació Sau 25 anys després de la mort de Carles Sabater

Els seus objectius són preservar la memòria de Sau, i ajudar a la música catalana i a la investigació en salut mental i música

Les Masies de Voltregà acollirà la seva seu, on es podrà viure l''Experiència Sau de l’espai i el temps'

| 01/02/2024 a les 12:30h

Sau
Sau | Juan Miguel Morales
El músic Pep Sala, colíder de Sau, i el mànager, cofundador i lletrista del grup Joan Capdevila, han impulsat la creació de la Fundació Sau. L'entitat neix amb la voluntat de preservar i divulgar el llegat de Sau i les formacions artístiques que n’han esdevingut, com ara Pep Sala & La Banda del Bar, Pep Sala i Sau30. També pretén promoure la música catalana, en especial la feta a Osona, i l’expressada en català, a més d’ajudar en la investigació, recuperació o tractament de trastorns de salut mental en aspectes relacionats amb la música.

Per dur a bon port el projecte, que començarà a fer activitats aquest estiu, s’ha constituït un patronat presidit pel mateix Sala, que compta amb Joan Capdevila, Josep Maria Vila d’Abadal (exalcalde de Vic i fundador de l’Associació de Municipis per a la Independència), Marc Verdaguer (exalcalde de Calldetenes i diputat a la Diputació de Barcelona), Anna Maria Carbonell (metgessa i presidenta de la Fundació Puig-Porret de Vic), Xavier Farrés (metge de família i regidor de l’Ajuntament de Vic) i Esteve Guerra (vicepresident de la patronal PIMEC Turime de l’Empordà).



L’entitat comença amb un patrimoni considerable gràcies a la donació de tot el material de l’estudi de gravació L’Indi Studios, de l’arxiu de Sau, la cessió dels drets editorials de les cançons de la banda i el fons editorial del segell L’Indi Music. Pep Sala explica que la idea ve de lluny: “Ja ho vam plantejar fa uns deu anys, quan Vila d’Abadal era alcalde de Vic. Llavors vam parlar de fer un museu, però al final no va ser possible. Ens va quedar una espineta clavada i amb el temps n'hem anat modelant el format”.

La Fundació Sau tindrà la seu física a Les Masies de Voltregà, on s’habilitarà un antic institut de dues plantes. La part central serà un espai anomenat Experiència Sau de l’espai i el temps, un recorregut que acompanyarà el visitant a través de dates emblemàtiques del grup. S’hi podrà accedir amb reserva prèvia i s’hi entrarà en grups de deu persones. Es tracta d’una experiència immersiva que combinarà objectes de la història del grup, com aparells de l’estudi on van enregistrar la primera maqueta o instruments originals de concerts en concret, amb altres de tecnologia puntera com la realitat virtual. La visita començarà amb una sala dedicada a la memòria de Carles Sabater i després es tindrà accés, entre altres, al primer concert de Sau, que es podrà visionar des de la finestra de Les Tallades o al recordat concert del 21 de desembre de 1996 al Palau d’Esports de Barcelona, amb la possibilitat de passejar-se pel mig de l’escenari entre els músics. A més, en un altre espai es podrà visionar part de dos clips inèdits o escoltar la primera maqueta de Sau.

L’edifici inclourà l’estudi de gravació L’Indi Studios, una botiga de marxandatge i una sala polivalent com a auditori per a dues-centes persones. Des de la Fundació Sau s’impulsarà una programació musical estable amb diversos cicles a la població osonenca i l’edició de llibres i discos, a més de col·laborar amb empreses i entitats amb les quals es comparteixin objectius.
 

Sau Foto: Arxiu Enderrock

 

25 ANYS SENSE CARLES SABATER

La creació de la Fundació Sau coincideix amb el 25è aniversari de la mort de Carles Sabater, esdevinguda el 13 de febrer del 1999 després d'un concert de la banda a Vilafranca del Penedès.

Pep Sala ha compost una cançó de record i homenatge al seu company de Sau. Es diu “Nous poemes i velles promeses”. Ell mateix ens n'explica la gènesi: "Parlant amb els companys de la banda ens vam plantejar què podíem fer pels 25 anys de la mort del Carles. No volíem fer un concert, perquè ja el vam fer. Se’ns va acudir escriure una cançó i m’hi vaig posar. D’entrada, ja tenia molt clar què hi volia dir, i així ha nascut “Nous poemes i velles promeses”, un títol que remet a una cançó molt icònica de Sau (“Poemes i promeses”), que vaig llegir a la seva cerimònia de comiat. Hi ha referències clares, perquè a la lletra original diu ‘poemes i promeses escrites a la pell’ i ara cantaré ‘a la pell encara hi tinc escrit el teu nom’. També hi ha vincles amb altres cançons, tant a lletres com picades d’ullet musicals".

I de la cançó, al disc, ja que Sau 30 està preparant un nou treball: "La majoria de grups tenen fites on arribar i, en canvi, nosaltres ens caracteritzem perquè no volem arribar enlloc. Hem après que tots els plans que hem fet ens han sortit al revés. Ens ho passem molt bé tocant junts i aquesta cançó ens ha portat a fer-ne més, de manera que estem gravant un nou disc. L’anirem presentant a base de senzills, i el primer serà 'Nous poemes i velles promeses'. Després vindrà 'A mi no em cal', i la idea és que el disc surti per Sant Jordi."

A més de les accions que es fan des de Sau, s'han impulsat d'altres per commemorar i recordar la figura de Sabater, com el llibre Cor trencat. Mort i vida de Carles Sabater (Navona), escrit pel periodista Pep Blay i que es publicarà a mitjans d'aquest mes de febrer.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Sau, Carles Sabater, Fundació Sau

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.