Actualitat

Albert Marquès i Samuel Omare clamen contra l'empresonament de Pablo Hasél

El pianista granollerí establert a Nova York Albert Marquès i el raper de Brooklyn Samuel Omare dediquen una carta musical al raper lleidatà Pablo Hasél

La cançó surt publicada en el tercer aniversari de l'empresonament de Hasel

| 12/02/2024 a les 14:30h

Pablo Hasél
Pablo Hasél | Arxiu de l'artista
Ara fa tres anys, el raper lleidatà Pablo Hasél va ser detingut per la lletra de la cançó "Juan Carlos el Bobón" i diversos tuits, pels quals se li imputaven els delictes d'injúries a la corona i enaltiment del terrorisme. Per no oblidar la seva lluita ni el seu empresonament, el pianista granollerí establert a Nova York Albert Marquès i el raper de Brooklyn Samuel Omare li han dedicat una nova cançó titulada "Open Letter to Pablo Hasél", que compta amb el finançament de la plataforma No Callarem i el suport de la Plataforma Antirepressiva de Ponent i Irídia - Centre per la defensa dels Drets Humans.


Aquest nou tema sorgeix arran de la publicació de Freedom First (Say It Loud!, 2022), el disc que Albert Marquès va fer amb el nord-americà condemnat a mort Keith LaMar per a reclamar la llibertat i la nul·litat de la sentència d'aquest últim. Posteriorment, l'entorn de Hasél es va posar en contacte amb Marquès i aquest va visitar el raper a la presó de Ponent el passat juliol. D'aquella trobada, en va sortir la idea de fer una col·laboració utilitzant els àudios de les declaracions de Hasél durant els judicis a l'Audiència Nacional per crear una nova composició.

En aquest nou tema, també s'hi suma el raper de Brooklyn Samuel Omare, qui intercala els seus versos entre les diferents declaracions judicials de Hasél. La voluntat de la peça, segons Marquès, és destacar "el hip-hop com una forma d'art que sempre ha defensat la llibertat d’expressió i ha dit les veritats al poder". Per la seva banda, Omare ha volgut emfatitzar que "la condemna de Pablo va en contra del que és ser artista: ser lliure per dir la teva veritat i explicar la teva història, fins i tot quan als altres els costa escoltar-la o entendre-la".

El pianista granollerí també ha volgut posar en relleu que als Estats Units, l'estat on resideix, "és impensable empresonar artistes per les seves lletres o tweets. Els delictes ‘d’enaltiment del terrorisme’ o ‘d’injúries a la Corona no existeixen", explica mentre també recorda que grups històrics de hip-hop com Public Enemy tenen cançons més dures que les de Hasél i mai van ser portats a judici.

A més, després de la visita al raper lleidatà, Marquès també ha volgut aprofitar aquest nou tema per a denunciar la manca de llibertats que pateix el raper sota el règim penitenciari català. "Puc fer un disc i concerts en directe per via telefònica amb un afroamericà al corredor de la mort dels Estats Units, però no amb un català a una presó de Catalunya", assegura comparant el cas de Hasél i el de Keith LaMar
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Albert Marquès, Samuel Omare, hip-hop, Pablo Hasél, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.