Jordi Alsina | Actualitzat el 11/03/2013

La flamenca Creta

Quin és l'origen de la música tradicional cretenca? Aquesta és una pregunta que al llarg de la meva recerca al voltant d'aquesta música ha sorgit moltes vegades per boca dels meus informants. La seva procedència i evolució ha estat llargament comentada, però en destaca una clara diversitat d'opinions, que sobrepassen, al meu entendre, qüestions estrictament musicològiques i que entren clarament en un debat de caràcter ideològic.

En aquest sentit, durant la meva estada a l'illa l'any 2008, es va presentar un espectacle produït per l'Institut Cervantes d'Atenes en el qual es mesclaven la música cretenca i la flamenca i mostrava la Mediterrània com a espai geogràfic comú. Un espectacle on participaven artistes andalusos i també cretencs, entre els quals Giannis Papatzanis i Zaxarias Spyridakis, dos dels músics que actuaran enguany a les Trobades de Música Mediterrània que es realitzaran a Torroella de Montgrí i que tenen com a convidada Creta. En Giannis és un dels percussionistes i cantants més sol·licitats en les formacions cretenques, el seu coneixement dels elements percutius propis de l'illa i el seu cant de tonalitats bizantines l'ha fet mereixedor d'un lloc privilegiat dins l'escena musical illenca. Per altra banda, en Zaxarias és considerat en aquest moment un dels millors liristes de l'illa, un bon coneixedor de la tradició musical europea però també oriental, per la qual cosa ha estat professor d'aquest instrument al Conservatori d'Atenes. Dins el seu destacat currículum, sobresurten sens dubte la seva interpretació durant la clausura dels Jocs Olímpics d'Atenes o les seves recents col·laboracions amb Jordi Savall en el seu espectacle d'homenatge a Sarajevo.

Interpretació de Zaxarias Spyridakis durant la clausura dels Jocs Olímpics d'Atenes, l'any 2004:Espectacle Andalucía-Creta:Giannis Papatzanis tocant l'stamna:Giannis Papatzanis interpreta un cant de rizitika amb el trio Dalute:FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi AlsinaAntropòleg especialitzat en etnologia de Grècia i antropologia de la música. És autor del la pàgina web www.jordialsina.com.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]