Jordi Alsina | Actualitzat el 12/03/2015

Una icona de la música grega a Barcelona

 
No recordo exactament si va ser en un concert a la Universitat de Tessalònica en solidaritat amb uns estudiants en vaga de fam o al teatre que gestiona la cooperativa agrícola de Keparasi a Creta la primera vegada que vaig escoltar Thanasis Papakonstantinou en directe, però d'això ja en fa ben bé uns deu anys. L'impacte va ser momentani. Fins aquell moment (de fet feia pocs anys que em deixava escapar per Grècia) no havia vist (ni tampoc escoltat) encara ningú que pugés a l'escenari amb un llaüt o busuqui a les mans i evoqués sense cap mena de prejudici i amb una creativitat sublim totes les influències que podien recollir unes orelles d'un músic nascut el 1959 a Tirnavo, un poble de la província de Larissa, al centre nord del país. Des del folk fins al rock i fins i tot l'electrònica, les melodies més tradicionals dels grans mestres de la rebétika o els cants de la zona de l'Epir (tocant a la frontera albanesa) passen pel sedàs d'aquest cantautor. És un artista amb majúscules, que s'acompanya en les grans ocasions (com la que ens ocupa) d'una banda de deu grans músics sobre l'escenari, que ofereixen un dels millors directes de l'escena grega actual.

Des de final dels noranta, Thanasis Papakonstantinou s'ha construït ell sol, sense l'ajuda de cap gran discogràfica, una carrera artística lligada a la Grècia més irreverent i compromesa, la que no renuncia a res, i que tampoc es ven, i que l'ha convertit, al meu entendre, en una autèntica icona.

Que aquest músic visiti Barcelona és una gran notícia, i una bona oportunitat per a tots aquells que vulguin conèixer de primera mà la música i, per què no dir-ho, també l'ambient i la festa d'aquesta Grècia que tant està en boca de tothom per aquestes contrades, però que tan pocs coneixen.Navega per les etiquetes

ThanasisPapakonstantinou

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi AlsinaAntropòleg especialitzat en etnologia de Grècia i antropologia de la música. És autor del la pàgina web www.jordialsina.com.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]