Jordi Alsina | Actualitzat el 09/04/2013

La terra de l'Erotókritos

Enguany les Trobades de Música Mediterrània de Torroella de Montrgí tindran la música de Creta com a convidada. Es tracta d'una música que encara a dia d'avui conserva l'oralitat com un dels seus eixos d'aprenentatge, un fet cada cop menys recorrent en les músiques amb una certa història provinents del Mare Nostrum.
Aquesta oralitat es pot palpar a l'illa per la vivacitat de la pràctica musical, que té en els seus músics, danses, i també cançons, els exponents més evidents per la seva quantitat i varietat de registres i espais en els quals els trobem. En aquest sentit, el romanç cretenc per excel·lència, l'Erotókritos, ens ofereix un dels seus millors paradigmes. Escrita per Vintzentzos Kornaros probablement durant el segle XVII, és una de les joies de la literatura grega de l'època, amb una gran empremta del dialecte cretenc, molt ric en llatinismes, i amb una estructura de 10.000 versos pentadecasíl·labs amb rima consonant. Una obra literària cantada de la qual qualsevol habitant de l'illa en pot recitar un fragment, i que ha estat interpretada pels músics grecs més importants.
 
Una de les versions més recents, en què han participat 77 músics hel·lènics, en una particular interpretació coral per diferents espais d'Atenes d'uns versos de l'obra dedicats a la natura:


Versió de Giorgos Xylouris “Psarogiorgis”:
 

Versió de Ross Daly:


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi AlsinaAntropòleg especialitzat en etnologia de Grècia i antropologia de la música. És autor del la pàgina web www.jordialsina.com.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]